Polipilula: Atac de cord sau AVC, risc redus cu o pastilă ieftină ce combină patru medicamente

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Antibiotice
Antibiotice

O polipilulă care combină patru medicamente ar putea fi o soluție ieftină care scade riscul de atac de cord sau AVC. Un studiu amplu confirmă acest lucru.

O polipilulă ieftină luată zilnic, care combină patru medicamente, reduce riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și insuficiență cardiacă. Acesta este rezultatul unui studiu amplu, care sugerează că ar putea fi o modalitate bună de a ajuta la prevenirea problemelor cardiace, în special în țările sărace.

Pastilele conțin două medicamente pentru tensiunea arterială, un medicament pentru colesterol și aspirină.

Multe persoane nu își pot permite sau nu se pot supune atâtor medicamente separat, așa că medicii cred că polipilula ar putea ajuta. Un studiu anterior realizat în India a descoperit că scade colesterolul și tensiunea arterială. Noul studiu este mult mai mare și oferă dovezi mai puternice, deoarece a urmărit atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și alte probleme - nu doar factorii de risc.

Risc de atac de cord cu 22% mai mic

Studiul, care a fost publicat ieri în The Lancet, a implicat aproximativ 6.800 de persoane în Iran, cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, unele cu probleme anterioare de inimă și altele fără aceste probleme. Toți au primit sfaturi despre stiluri de viață sănătoase și jumătate din ei, de asemenea, au primit pastila compusă din 4 medicamente (polipilulă).

Practic, în cadrul studiului au fost testate două tipuri de polipilule. Participanților li s-a prescris, întâi, polipilula 1 ( compusă din hidroclorotiazidă 12 • 5 mg, aspirină 81 mg, atorvastatin 20 mg și enalapril 5 mg). Participanții care au dezvoltat tuse în timpul urmăririi au fost tgransferați apoi, de un medic de studiu, pe tratament cu polipila 2 (care a inclus valsartan 40 mg în loc de enalapril 5 mg). Participanții au fost urmăriți timp de 60 de luni.

După cinci ani, 6% dintre cei din grupul care a primit polipilule au suferit un atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă, față de 9%, din celălalt grup. Acest lucru înseamnă că cei car au primit pastila au avut un risc cu 34% mai mic de a face un atac de cord sau un AVC și un risc cu 22% mai mic, după ce cercetătorii au luat în considerare alte medicamente cardiace pe care participanții le-au luat.

Persoanele care au luat polipilula cel puțin 70% din timp, au avut reduceri și mai mari ale riscurilor cardiace.

Colesterolul, cel mai important factor

Avantajul pare, în mare parte, să provină din scăderea colesterolului; tensiunea arterială nu s-a schimbat semnificativ. Efectele secundare au fost similare în ambele grupuri. Unii care au dezvoltat o tuse în timp ce se aflau sub tratamentul cupolipilula au fost comutați la o altă versiune care a înlocuit unul dintre cele patru medicamente. Toate medicamentele sunt acum medicamente generice ieftine.

Rezultatele au fost publicate joi în revista britanică Lancet. Studiul a fost plătit de Universitatea de Științe Medicale din Teheran, o fundație și Alborz Darou, compania care produce polipilulele.

"Acesta este un pas important în direcția corectă", a spus dr. Salim Yusuf de la Universitatea McMaster din Canada, care conduce un alt studiu cu polipilule.

Polipilula, „strategie viabilă”

Unul dintre liderii studiului, Dr. Tom Marshall, de la Universitatea Britanică din Birmingham, a declarat că rezultatele arată că polipilula este o „strategie viabilă” pentru prevenirea bolilor de inimă în țările în curs de dezvoltare.

„Este mult mai simplu să le oferi oamenilor un medicament care gestionează în același timp câțiva factori de risc”, a spus el.

Marshall a spus, însă, că beneficiile ar fi minime pentru persoanele care au deja acces la îngrijiri medicale bune. „Dar dacă sunteți într-un sistem în care oamenii nu au acces mare, atunci acesta este un avantaj semnificativ”, a spus el.

Dr. Amit Khera, director al prevenției cardiologice la Southwestern Medical School din Texas, care nu a avut niciun rol în studiu, a spus că se aștepta ca polipilula să înceapă să fie utilizată mai pe larg în următorii câțiva ani, dacă se va dovedi că areefect în alte grupuri, pe lângă oamenii cu origini din Asia Centrală testate în studiul din The Lancet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel