Preinfarct sau angina pectorală: când apare, simptome, tratament. Cum știi că ai făcut un preinfarct. Primul semn clar pe care trebuie să-l știi

Preinfarct - Foto: Freepick @hedgehog94 @Drazen Zigic @dtur
Preinfarct - Foto: Freepick @hedgehog94 @Drazen Zigic @dtur

Preinfarct sau angina pectorală: care sunt cauzele, simptomele și cum se tratează. Cum știi dacă ai făcut un preinfarct.

Este posibil să fi auzit termenul angină pectorală. Dacă nu, atunci sigur ai auzit de preinfarct. Acest articol îți descrie totul despre cauzele și simptomele preinfarctului și tratamentul care-ți salvează viața și inima.

Ce este angina pectorală? 

Angina pectorală este termenul medical pentru durerea sau disconfortul în piept cauzat bolii coronariene.  Aceasta apare atunci când mușchiul inimii nu primește atât de mult sânge cât are nevoie. Acest lucru se întâmplă de obicei deoarece una sau mai multe artere ale inimii sunt îngustate sau blocate, ceea ce se numește și ischemie.

Angina provoacă, de obicei, o presiune inconfortabilă, plenitudine, apăsare sau durere în centrul pieptului.

De asemenea, este posibil să simțiți disconfortul în gât, maxilar, umăr, spate sau braț.

În plus, multe tipuri de disconfort toracic: cum ar fi arsurile la stomac, infecția sau inflamația plămânilor nu sunt legate de angina pectorală.

Aspirina (acidul acetilsalicilic): tot ce trebuie să știi înainte s-o mai iei. La ce ajută, de fapt. Stoicescu: NU are nicio legătură cu fibrilația atrială sau prevenția AVC cardioembolic

Tipuri de angină pectorală

Este important să cunoașteți tipurile de angină pectorală și modul în care acestea diferă.

- Angina stabilă

- Angina pectorală instabilă

- Angina microvasculară

- Angina vasospastică sau variantă de angină.

Angina pectorală la femei poate fi diferită de cea a bărbaților.

Ei bine, angina pectorală este, de fapt, preinfarctul și este o urgență medicală.

Diferența dintre preinfarct și infarct ține de daunele produse la nivelul miocardului. În timp ce în cazul preinfarctului este vorba despre o îngustare a arterelor coronare sau de apariția unui blocaj de-a lungul acestora, la infarct arterele sunt complet blocate iar efectele acestui blocaj asupra inimii sunt serioase.

Unii oameni sunt pur și simplu norocoși, pentru că suferă un preifarct și nu ies cu nimic mai rău din această experiență. Majoritatea oamenilor înțeleg în esență ce înseamnă acest lucru, dar cardiologul Joseph Campbell, MD, consideră că termenul este înșelător.

"În ciuda unui rezultat bun, un preinfarct este totuși o problemă mare. Dacă vi s-a spus că ați avut un preinfarct ușor, înseamnă probabil că inima nu a suferit prea multe daune și încă pompează normal.

Cât de bine vă veți descurca după un preinfarct depinde de cât de repede acționați. Cu cât primiți mai repede îngrijiri de urgență, cu atât mai mari sunt șansele să suferiți mai puține leziuni permanente ale inimii", spune Dr. Campbell.

Când apare angina pectorală stabilă?

Angina pectorală apare adesea atunci când mușchiul cardiac are nevoie de mai mult sânge decât primește, cum ar fi în timpul unei activități fizice, cum ar fi urcarea unui deal sau a scărilor, sau atunci când aveți emoții puternice.

Arterele sever îngustate pot permite ca suficient sânge să ajungă la inimă atunci când cererea de oxigen este scăzută, cum ar fi atunci când stați jos, dar angina pectorală poate apărea și în repaus.

Dacă sunteți la risc de boli de inimă sau de boli coronariene, sunteți, de asemenea, la risc de angină pectorală. Principalii factori de risc pentru boli de inimă și boli coronariene includ:

- Niveluri nesănătoase de colesterol

Testul care arată câți ani are inima ta. Durează numai două minute

- Tensiune arterială ridicată

- Fumatul

- Diabet

- Supraponderabilitate sau obezitate

- Sindromul metabolic

- Inactivitate fizică

- Dieta nesănătoasă

- Vârsta înaintată (Riscul crește pentru bărbați după 45 de ani și pentru femei după 55 de ani).

- Antecedente familiale de boală cardiacă precoce.

Angina pectorală instabilă sau preinfarct - când și de ce apare

Angina pectorală instabilă, unul dintre cele câteva sindroame coronariene acute, provoacă dureri toracice neașteptate și apare, de obicei, în timpul repausului. Cea mai frecventă cauză este reducerea fluxului de sânge către mușchiul cardiac, deoarece arterele coronare sunt îngustate de acumulări de grăsime (ateroscleroză) care se pot rupe, provocând leziuni ale vasului de sânge coronarian. Acest lucru are ca rezultat coagularea sângelui, care blochează fluxul sanguin către mușchiul cardiac.

Angina instabilă trebuie tratată ca o urgență. Dacă aveți un disconfort toracic nou, înrăutățit sau persistent, sunați la 112. Ați putea avea un atac de cord, crescând riscul de aritmii cardiace severe sau de stop cardiac, care ar putea duce la moarte subită.

Angina perctorală stabilă - Simptome

Durere sau disconfortul:

- apare atunci când inima trebuie să lucreze mai mult, de obicei în timpul efortului fizic.

- Nu vine ca o surpriză, iar episoadele de durere tind să fie asemănătoare.

- De obicei durează puțin timp (5 minute sau mai puțin).

- Este ameliorată de odihnă sau de medicamente.

- Se poate simți ca un gaz sau o indigestie.

- Se poate simți ca o durere în piept care se extinde la brațe, spate sau alte zone.

Angina pectorală instabilă sau preinfarct - Simptome

Durere sau disconfort de angină instabilă:

- Poate apărea în timp ce vă odihniți, dormiți sau cu puțin efort fizic

- Apare ca o surpriză

- Poate dura mai mult decât angina stabilă

- De obicei nu este ameliorată de odihnă sau medicamente

- Se poate înrăutăți în timp

- Poate duce la un atac de cord.

Angina pectorală stabilă - cauze

- Stresul emoțional - învățați gestionarea stresului

- Expunerea la temperaturi foarte calde sau foarte reci - aflați cum afectează inima vremea rece și caldă

- Mese grele

- Fumatul.

Semnele de alarmă că ai o tumoră. Cum știi că ai cancer în faza de început

Angina pectorală instabilă sau preinfarct - cauze

Cheagurile de sânge care blochează parțial sau total o arteră sunt cauza anginei instabile. În mod obișnuit, artera va avea o acumulare de plăci (ateroscleroză) care a îngustat vasul. Placa poate avea zone deteriorate care facilitează formarea cheagurilor de sânge.

Angina pectorală poate apărea de fiecare dată când un cheag blochează fluxul sanguin într-o arteră. Aflați mai multe despre coagularea excesivă a sângelui.

Angina perctorală stabilă - Tratament

Persoanele cu preinfarct sau angină pectorală stabilă au episoade de durere în piept. Disconfortul este, de obicei, previzibil și controlabil. S-ar putea să îl resimțiți în timp ce alergați sau dacă vă confruntați cu stresul, potrivit Heart.

În mod normal, acest tip de disconfort toracic este ameliorat cu odihnă, nitroglicerină sau ambele.

Nitroglicerina relaxează arterele coronare și alte vase de sânge, reducând cantitatea de sânge care se întoarce la inimă și ușurând volumul de muncă al inimii. Relaxarea arterelor coronare crește aportul de sânge al inimii.

Alte medicamente pot fi prescrise pentru a preveni apariția anginei pectorale, cum ar fi beta-blocantele și blocantele canalelor de calciu. Acestea scad tensiunea arterială și frecvența cardiacă și reduc volumul de muncă al inimii.

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) și blocantele receptorilor de angiotensină II pot fi prescrise pentru a ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a reduce riscul de atac de cord din cauza bolii coronariene.

Medicamentele suplimentare pot include statine și medicamente antiplachetare. Statinele reduc colesterolul LDL (rău), iar medicamentele antiplachetare ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge, ambele contribuind la reducerea riscului de atac de cord și de accident vascular cerebral.

Dacă aveți angină pectorală stabilă și începeți să aveți dureri în piept mai ușor și mai des, consultați imediat medicul.

Angina pectorală instabilă sau preinfarct - Tratament

În primul rând, echipa medicală va trebui să găsească partea sau părțile blocate ale arterelor coronare prin efectuarea unui cateterism cardiac.

În cadrul acestei proceduri, un cateter este ghidat printr-o arteră din braț sau picior și până la arterele coronare, apoi se injectează un colorant lichid prin cateter.

Filmele cu raze X de mare viteză înregistrează traseul colorantului pe măsură ce acesta curge prin artere, iar blocajele pot fi identificate prin urmărirea fluxului. În timpul cateterismului cardiac se poate face, de asemenea, o evaluare a modului în care funcționează inima.

În funcție de gradul de obstrucție a arterelor coronare, există următoarele opțiuni de tratament:

1. Intervenția coronariană percutanată - poate fi necesară pentru a deschide o arteră coronariană blocată. Această procedură implică efectuarea unui cateterism cardiac, urmată de utilizarea unui cateter cu un mic balon gonflabil la vârf. Balonul este umflat, presând depozitul de placă grasă din căptușeala interioară a arterei coronare. Apoi, balonul este dezumflat și cateterul este retras. Această procedură este adesea urmată de introducerea unui stent pentru a menține deschis vasul coronarian și a permite îmbunătățirea fluxului sanguin către mușchiul cardiac, potrivit Heart.

2. Operația de bypass coronarian - poate fi necesară în funcție de amploarea blocajelor coronariene și de istoricul medical. În cadrul acestei proceduri, se folosește un vas de sânge pentru a direcționa sângele în jurul părții blocate a arterei.

Mai clar: Ce simptome are preinfarctul

Ca să fie mult mai clar și exact, dimptomele preinfarctului includ:

- durere în piept - o durere apăsătoare, ascuțită, ca și cum un obiect greu ar strivi pieptul

- durere care se răspândește către pe partea stângă de obicei, către brațe, maxilar sau spate

- greață

- anxietate

- transpirație

- dispnee sau greutate în respirație

- amețeală

- oboseală inexplicabilă

- senzație de confuzie

- palpitații

- simptome bruște care apar când pacientul este în repaus.

Cel mai comun simptom este durerea în piept, atât la femei, cât și la bărbați.

În cazul femeilor, acestea se confruntă mai des și cu dificultate la respirație, greață, durere în spate sau durerea de maxilar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel