Proteina care ajută sănătatea creierului și poate preveni boala Alzheimer. Sunt suficiente 6 minute pentru a o stimula

Sonia Baciu |
Data publicării:
proteina care ajuta sanatatea creierului. FOTO: Freepik @user34242275
proteina care ajuta sanatatea creierului. FOTO: Freepik @user34242275

O proteină este responsabilă cu creșterea celulelor nervoase și poate preveni tulburările neurodegenerative, precum boala Alzheimer. Cum se poate stimula în numai câteva minute.

Exercițiile fizice sunt benefice pentru menținerea organismului într-o formă fizică bună, prin controlul greutății, oase și mușchi mai puternici, sănătatea inimii, risc scăzut de cancer, reducerea durerilor articulare, dar vin și cu un aport important pentru sănătatea mintală.

Cele mai recente studii au arătat că exercițiile scurte, dar intense, sunt mai eficiente pentru stimularea unei molecule cruciale pentru creierul uman, o proteină importantă în formarea, funcționarea și memoria creierului și care a fost implicată în evoluția tulburărilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer, notează Science Alert.

Această proteină, factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), promovează atât creșterea și supraviețuirea celulelor nervoase, cât și facilitatea dezvoltării de noi legături și căi de semnalizare.

”BDNF s-a dovedit a fi foarte promițător în modelele animale, dar intervențiile farmaceutice nu au reușit până acum să valorifice în siguranță puterea protectoare a BDNF la om.

Am văzut necesitatea de a explora abordări non-farmacologice care pot păstra capacitatea creierului, pe care oamenii le pot folosi pentru a crește în mod natural BDNF pentru a ajuta la îmbătrânirea sănătoasă”, a declarat fiziologul Travis Gibbons, de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, autorul studiuluio publicat în Journal of Physiology.

Ce a analizat studiul

Potrivit sursei menționate, la acest studiu au participat 12 voluntari, activi fizic, cu vârste cuprinse între 18 și 56 de ani, iar în timpul cercetării au fost supuși la trei teste pentru a vederea care dintre ele este cel mai bun pentru a genera proteina BDNF în creier.

Astfel, cele trei teste au fost reprezentate de 20 de ore de post, 90 de minute de ciclism sau 6 minute de ciclism alert.

Conform datelor obținute, cea mai bună performanță a fost obținută în cazul ciclismului scurt și intens, mai mult decât atât, nivelurile proteinei BDNF din sânge au crescut de patru sau cinci ori în comparație cu pedalatul ușor, în timp ce după timpul de post nu s-a văzut nicio schimbare a nivelului acestei proteine.

Una dintre explicații este dată de faptul că trombocitele, cele care stochează o mare cantitate din această proteină, cresc într-un număr mare, în mod natural, ca urmare a exercițiilor fizice.

2. -imagine fara descriere- (couple-walking-with-bike-them-outside_88577500.jpg)

Tineri, după o tură de pedalat. FOTO: Freepik

Un motiv în plus pentru ca rezultatele obținute să pună pe tapet necesitatea efectuării de exerciții fizice de intensitate ridicată, acestea fiind considerate o modalitate nu doar convenabilă, dar ieftină, de a menține creierul sănătos și de a-l proteja împotriva dezvoltării bolilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer.

Totodată, această creștere a nivelului de BDNF ar putea fi cauzată de ”trecerea” creierului de la o sursă la alta de ”combustibil”, preferând lactatul, care este una dintre substanțele produse de celule, atunci când transformă alimentele în energie, în detrimentul rezervei de glucoză.

”Această schimbare de substrat permite creierului să utilizeze combustibili alternativi și inițiază producția de factori neurotrofici cheie, cum ar fi BDNF”, mai spune Gibbons.

Mișcarea, benefică și creierului

Astfel, autorii studiului vor să meargă mai departe și să ducă aceste teste  la o perioadă mai lungă de timp pentru a vedea dacă acest lucru poate afecta nivelurile de BDNF din sânge.

”Devine din ce în ce mai clar că exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea creierului în toate etapele vieții.

Aceste date arată o cale prin care exercițiile fizice intense pot juca un rol. Din fericire, exercițiile fizice sunt accesibile pe scară largă, echitabile și accesibile”, a spus, la rândul său, fiziologul specializat în exerciții fizice, Kate Thomas, autor al studiului.

Specialiștii în nutriție, ar și medicii susțin că pentru a avea o stare bună de sănătate sunt necesare minimum 30 de minute de activitatea fizică pe zi. Acestora li se adaugă o dietă echilibrată, cu aport de vitamine, minerale și nutrienți, dar și o hidratare adecvată.

Vezi și: Boala Alzheimer, asociată cu tulburările intestinale. Genetician, avertisment: Să li se facă și o evaluare neuronală

Proteina ce ”fierbe” creierul, cauza apariției bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței. Dacă vrem să atenuăm impactul acesteia, trebuie să înțelegem cât mai multe despre cum se declanșează și efectele pe care le are asupra celulelor creierului.

Un nou studiu arată că dezvoltarea bolii poate provoca o supraîncălzire gravă a celulelor, notează Science Alert. Boala Alzeheimer se caracterizează prin faptul că proteinele amiloid-beta și tau se aglomerează în creier, distrugând celulele și provocând contracția creierului, iar acest nou studiu arată cum cum amiloid-beta poate distruge o celulă ”ca și cum ar prăji un ou” prin creșterea temperaturii acesteia.

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale cercetării bolii Alzheimer este faptul că nu înțelegem pe deplin ce anume determină acumularea de amiloid-beta în creier.

Cu toate acestea, în acest ultim studiu, cercetătorii au putut observa că aceasta declanșează această schimbare de temperatură, cunoscută sub numele tehnic de termogeneză intracelulară.

”Odată ce agregatele s-au format, ele pot ieși din celulă și pot fi preluate de celulele vecine, infectând amiloid-beta sănătoasă din acele celule”, spune inginerul chimist Chyi Wei Chung, de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Care este elementul-miraculos al creșterii imunității. Craiu: Face diferența. Se liniștesc părinții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel