Respirația, semnal de alarmă pentru boala coronariană. Avertisment: ucigaș tăcut

Monika Baciu |
Data publicării:
respiratia - FOTO: Freepik@Serg Nivens
respiratia - FOTO: Freepik@Serg Nivens

Respirația poate indica detalii prețioase despre sănătatea inimii. Medicii cardiologi arată care sunt semnele de avertizare ale unui "ucigaș tăcut" care pot fi observate în respirație.

Acest simptom poate "induce frică", făcându-te să crezi că ai putea "fi pe cale să mori". Dintre acestea, boala coronariană este una dintre cele mai periculoase. Ea apare atunci când fluxul de sânge bogat în oxigen către mușchiul inimii este blocat sau redus.

Acest lucru pune o presiune suplimentară asupra organului și poate duce la angină pectorală, insuficiență cardiacă sau un atac de cord. Așa cum se întâmplă cu orice boală gravă, detectarea precoce a bolii coronariene poate salva vieți. Prin urmare, conștientizarea oricărui dintre simptomele posibile este esențială. În timp ce unele semne ale bolii de inimă sunt mai cunoscute decât altele, unele sunt mai puțin evidente.

Respirația, semn al bolii coronariene

Potrivit NHS, un astfel de semn ar putea apărea în timp ce respirați. Respirația scurtă este adesea asociată cu o stare de sănătate precară sau afecțiuni precum astmul. Cu toate acestea, aceasta ar putea fi un semn al bolii coronariene.

Vezi și: Adevărul dur despre margarină. Detaliul dezgustător din restaurante. Wasim Nazer: De aceea se vindea în nebunie

Acest simptom vă poate face dificil să vă prindeți respirația și să simțiți că nu puteți să vă umpleți plămânii cu suficient aer. Respirația devine dificilă și inconfortabilă.

British Heart Foundation (BHF) explică de ce se întâmplă acest lucru.

"Dacă inima nu pompează suficient sânge bogat în oxigen în jurul corpului, corpul dumneavoastră reacționează prin respirație mai rapidă pentru a încerca să obțină mai mult oxigen în corp, făcându-vă să vă simțiți lipsit de respirație", potrivit Express.

Sau, dacă inima dumneavoastră nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui, acest lucru ar putea cauza acumularea de lichid în plămâni, făcându-vă dificilă respirația", notează BHF.

Acest lucru ar putea fi înrăutățit de activitatea fizică. De asemenea, poate "induce frică". S-ar putea să începeți să aveți gânduri precum "o să mor" sau "sunt supărat că oamenii mă văd așa", adaugă BHF.

Vezi și: Băutura care previne sforăitul. Curăță sinusurile și te ajută să ai un somn odihnitor

Boala coronariană - FOTO: Freepik@YuriArcusPeopleImages

Boala coronariană, simptome

Celelalte semne principale ale bolii coronariene sunt:

- Dureri în piept (angină)

- Dureri în tot corpul

- Amețeală

- Stare de greață

Dacă experimentați orice simptome ale bolii de inimă, ar trebui să căutați ajutor medical. Dar dacă credeți că dumneavoastră sau altcineva suferiți de un atac de cord, ar trebui să sunați la 112.

Semnele unui atac de cord includ:

- Dureri în alte părți ale corpului - poate simțiți că durerea se deplasează de la piept către brațe, maxilar, gât, spate sau stomac

- Amețeală

- Transpirație

- Greață

- Dificultăți de respirație.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei apă pe stomacul gol. 11 efecte majore

Boala coronariană, ce este

Boala coronariană, cunoscută și sub numele de boală arterială coronariană, este o afecțiune în care arterele coronariene, vasele de sânge care furnizează oxigen și nutrienți inimii, devin înguste sau blocate. Această reducere a fluxului de sânge către mușchiul inimii poate duce la diverse probleme, inclusiv durere în piept (angină pectorală) sau chiar atac de cord.

Principala cauză a bolii coronariene este depunerea de plăci aterosclerotice pe pereții arterelor coronariene. Plăcile aterosclerotice sunt depozite de grăsime, colesterol, celule inflamatorii și alte substanțe care se acumulează în interiorul arterelor. Aceste plăci pot deveni instabile și pot provoca formarea unor cheaguri de sânge, blocând parțial sau complet fluxul de sânge către inimă.

Factorii de risc pentru boala coronariană includ hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol, fumatul, diabetul, obezitatea, sedentarismul și predispoziția genetică. Menținerea unui stil de viață sănătos și gestionarea acestor factori de risc pot contribui la prevenirea sau gestionarea bolii coronariene.

Tratamentul poate include medicamente pentru reducerea colesterolului, controlul tensiunii arteriale, dilatarea vaselor de sânge și alte măsuri pentru a îmbunătăți fluxul de sânge către inimă. În cazuri mai severe, pot fi necesare proceduri medicale, cum ar fi intervențiile coronariene percutane (angioplastie) sau chiar bypass-ul coronarian pentru a restabili fluxul de sânge adecvat către inimă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel