Rujeola, posibil să faci boala deși te-ai vaccinat? Ce spun specialiștii

Angela Sabău |
Data publicării:
Rujeola
Rujeola

Rujeola încă face victime în țară, și nu numai. Americanii se întreabă dacă pot face boala, deși s-au vaccinat. Specialiștii spun că aceste cazuri sunt extrem de rare, dar explică și cum este posibil.

Subiectul rujeolei pare să fie unul sensibil nu doar în România, ci și în Statele Unite. Potrivit publicației Live Science, numărul cazurilor de rujeolă a ajuns la 550 din ianuarie până în aprilie și continuă să crească, ajungând la cel mai mare nivel din anul 2000 încoace. Multe dintre aceste cazuri sunt cauzate de focarele existente deja și, evident, majoritatea celor care au făcut rujeolă nu erau vacinați. Dar, în acest caz, multă lume se întreabă dacă este posibil să facă boala, chiar dacă au fost imunizați.

Specialiștii citați de publicația livescience.com arată că, deși este posibil ca boala să erupă chiar și în cazul în care persoana a fost vaccinată, situațiile sunt foarte rare. „Două doze de vaccin ROR (rujeolă, oreon și rubeolă) care se administrează ca parte a programului standard de vaccinare în copilărie din SUA - sunt 97% eficiente în prevenirea rujeolei, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Aceasta înseamnă că aproximativ 3% dintre persoanele care primesc două doze de vaccin rujeolic ar putea face rujeolă, dacă sunt expuși virusului”, arată publicația.

Cum este posibil să faci rujeolă, vaccinat

Nu este clar de ce, o persoană care a fost complet vaccinată, poate să mai facă boala, dar se presupune că sistemul lor imunitar nu răspunde adecvat la vaccin, mai arată CDC.

Totuși, mai arată specialiștii, dacă o persoană care a primit doza completă de vaccin face rujeolă, va face o formă ușoară.

De asemeea, unele persoane ar putea fi ușor sub riscul de a face rujeolă, dacă au primit doar o doză din vaccinul ROR. Se cunoaște că vaccinul a fost dezvoltat din 1963, dar abia din 1989, oficialii din sănătate au recomandat ca vaccinarea copiilor să se facă cu două doze de vaccin, potrivit CDC. „Asta înseamnă că sunt multe persoane care au primit o singură doză a vaccinului ROR” spune Dr. Amesh Adalja, senior scholar la The Johns Hopkins Center for Health Security din Baltimore. „Totuși o singură doză de vaccin este 90% capabilă să protejeze împotriva rujeolei, dar nu este la fel de sigură ca și doza dublă”, a mai spus Adalja.

Adulții care au primit o singură doză a vaccinului în copilărie se pot gândi să o facă și pe a doua, în cazul în care epidemia continuă, a adăugat Adalja pentru Live Science. De asemenea, a mai spus ea, persoanele care au primit vaccinul în anii ʼ60 s-ar putea gândi să se revaccineze. „Asta pentru că între anii 1963 și 1967, unele persoane au primit o formă de vaccin cunoscut ca «inactivat», care nu a fost foarte eficient”, a mai arătat CDC.

Cât durează protecția dată de vaccin

O altă întrebare pe care și-o pun multe persoane se referă la faptul că protecția pe care o asigură vaccinul scade în timp. În general, persoanele are au fost vaccinate cu cele două doze de ROR, se consideră că sunt protejate pentru toată viața. Totuși, poate exista o estompare a eficienței cu vârsta, a mai spus Adalja. Există o metodă de a afla dacă mai există protecție dată de vaccinul ROR. O probă de sânge în care se poate verifica nivelul anticorpilor împotriva virusului rujeolic.

Pe de altă parte, persoanele născute înainte de 1957 nu este necesar să se vaccineze, deoarece se consideră că majoritatea au fost infectate pe cale naturală cu virusul rujeolic și, deci, și-au dobândit imunitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel