Sănătatea creierului: scrisoare deschisă autorităților UE, pentru a mai multă atenție acordată acestor afecțiuni

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sănătatea creierului
Sănătatea creierului

APAN România se alătură demersurilor pornite de organizațiile europene pentru creșterea eforturilor adresate sănătății creierului. Potrivit orgnanizației, o scrisoaredeschisă adresată liderilor IUE a fost publciată și se solicită măsuri concrete pentru ca neurologia și sănătatea creierului să devină o prioritate în politicile UE.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România (APAN) se alătură demersurilor realizate la nivel european de către EAN (European Academy of Neurology), EBC (European Brain Council) şi EFNA (Federaţia Europeană a Asociaţiilor Neurologice) pentru creşterea semnificativă a eforturilor globale adresate sănătăţii creierului, se arată într-un comunicat remis presei de către organizație.

Pe 17 septembrie a fost lansată la nivel european, printr-o acţiune comună a principalelor instituţii reprezentative din domeniul neurologiei, EAN, EBC şi EFNA, o scrisoare deschisă adresată liderilor Uniunii Europene în vederea creşterii priorităţii neurologiei şi sănătăţii creierului în politicile UE şi luării de măsuri concrete pentru a contracara povara din ce în ce mai mare a afecţiunilor creierului.

Potrivit studiilor realizate de către European Brain Council, cel puţin 1 din 3 persoane va suferi o afecţiune a creierului pe parcursul vieţii, cu un cost total al sănătăţii creierului estimat la 800 de miliarde de euro pe an, doar în Europa - mai mult decât costul total al principalelor boli combinate (cancer, boli cardiovasculare şi respiratorii, diabet zaharat).

Tulburările neurologice au constituit în anul 2015 cea mai importantă cauză a 'disability adjusted life years' (anilor de viaţă afectaţi de dizabilitate) şi a doua cea mai mare cauză de deces global, respectiv 16,8%. Afecţiunile cerebrale sunt cele mai răspândite boli invalidante şi împovărătoare în rândul bolnavilor cu boli necontagioase (non-communicable diseases NCD) din populaţia europeană. Există dovezi, de asemenea, că cercetarea creierului are cel mai mare potenţial în ceea ce priveşte rentabilitatea investiţiilor, depăşind cu mult randamentul în orice altă zonă. Prin urmare, este important ca sănătatea creierului să primească o atenţie mult mai mare din partea noii Comisiei Europene şi a Parlamentului.

 

conținutul scrisorii deschise poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel