Scădere în greutate, îndulcitorii fără zahăr nu ajută

Motive pentru care poți să câștigi în greutate
Motive pentru care poți să câștigi în greutate

Dacă credeți că trecerea de la zahăr la îndulcitorii fără calorii vă poate ajuta să fiți sănătoși și să scădeți în greutate mai gândiți-vă. Acesta este mesajul cercetătorilor germani care au analizat date din 56 de studii care implică fie adulți, fie copii. Ei au studiat o varietate de rezultate asupra sănătății, inclusiv greutatea, zahărul din sânge, sănătatea orală, cancerul, bolile de inimă, bolile renale, starea de spirit și comportamentul vizavi de consumul de zahăr, respectiv îndulcitori fără zahăr.

După ani de cercetări, există încă dovezi foarte slabe că îndulcitorii ar putea fi benefici, spun oamenii de știință germani.

,,Majoritatea rezultatelor din domeniul sănătății nu păreau să înregistreze diferențe între grupurile expuse și cele neexpuse de îndulcitorii fără zahăr. Cantitatea de îndulcitor fără zahăr folosită nu pare să conteze. La copii, nu s-au descoperit dovezi în ceea ce privește creșterea în greutate la cei care au folosit zaharuri și cei care au folosit îndulcitori. Nu a existat, de asemenea, nici o dovadă a efectului îndulcitorilor fără zahăr asupra adulților supraponderali sau obezi sau asupra copiilor care încercau în mod activ să piardă în greutate”, a concluzionat echipa condusă de Joerg Meerpohl de la Universitatea din Freiburg.

În câteva studii care au arătat un beneficiu ușor pentru sănătate la utilizarea îndulcitorilor, dimensiunile populației au fost fie foarte mici sau durata de studiu a fost prea scurtă pentru a trage orice concluzii ferme, au remarcat autorii acestui studiu.

Dieteticianul Sharon Zarabi, care conduce programul bariatric de la Spitalul Lenox Hill din New York City nu a fost surprins de constatări. ,,Indiferent de modul în care sunt comercializați îndulcitorii fără zahăr sunt substanțe chimice sau un zahăr modificat din forma sa naturală pentru a servi unui scop funcțional. Aroma nu are nici un efect asupra sănătății. Aroma îmbunătățește doar o hrană sau o băutură pentru a crește consumul", a spus nutriționistul american.

 

Un grup care reprezintă producătorii de îndulcitori fără zahăr a contestat constatările germanilor, potrivit MedicineNet.com. ,,În ciuda pretențiilor autorilor privind contrariul, dovezile științifice de cea mai bună calitate arată că consumul îndulcitorilor cu conținut scăzut și fără calorii are ca rezultat reducerea greutății corporale, nu duce la creșterea în greutate și nu cauzează pofta."

Echipa lui Meerpohl crede că sunt necesare studii mai lungi pentru a determina o dată pentru totdeauna dacă aceste produse reprezintă o alternativă sigură și eficientă la zahăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel