Siropul de arțar, beneficii în reducerea riscurilor metabolice.  Are efect antiinflamator

Monika Baciu |
Data publicării:
siropul de artar - FOTO: Freepik@Flowo
siropul de artar - FOTO: Freepik@Flowo

Acest înlocuitor neașteptat al zahărului previne diabetul și afecțiunile cardiovasculare. Are efect antiinflamator. În plus, în cazul diabeticilor scade glicemia.

Vezi și: Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele

Un nou studiu oferă dovezi promițătoare despre un îndulcitor natural care ar putea contribui la reducerea riscului de boli metabolice, cum ar fi diabetul și afecțiunile cardiovasculare.

Cercetătorii au identificat efecte benefice semnificative asupra controlului glicemiei, tensiunii arteriale și sănătății intestinale, deschizând calea pentru soluții alimentare mai sănătoase.

Siropul de arțar, beneficii în reducerea riscurilor cardiovasculare

Siropul de arțar, cunoscut ca topping preferat pentru clătite, își găsește acum locul și în cafele sau alte preparate culinare. Un studiu sugerează că acest simbol culinar canadian ar putea fi mai mult decât o încântare pentru papilele gustative — ar putea contribui la prevenirea bolilor metabolice, precum diabetul și afecțiunile cardiovasculare.

De la îndulcitor la superaliment

O echipă de cercetători de la Universitatea Laval din Quebec a realizat primul studiu clinic uman care compară efectele siropului de arțar cu cele ale zahărului rafinat asupra sănătății. Rezultatele au arătat că înlocuirea a doar două linguri de zahăr rafinat cu sirop de arțar pur poate reduce semnificativ factorii de risc pentru bolile cronice.

"Știm din decenii de cercetări că siropul de arțar este mai mult decât zahăr. Conține peste 100 de compuși naturali, inclusiv polifenoli, cunoscuți pentru efectele lor antiinflamatorii", explică dr. André Marette, coordonatorul studiului.

Vezi și: Boala Alzheimer, diagnosticată prin sunetele produse de ochi. Dispozitivul inovator care semnalează degradarea creierului

Studiu

Publicat în The Journal of Nutrition, studiul a implicat 42 de adulți sănătoși, cu vârste între 18 și 75 de ani și indici de masă corporală (IMC) între 23 și 40. Pe parcursul a două perioade de câte opt săptămâni, participanții au înlocuit 5% din caloriile zilnice fie cu sirop de arțar, fie cu un sirop din zahăr rafinat, având o pauză de patru săptămâni între ele.

Rezultatele principale:

- Control mai bun al glicemiei: Participanții care au consumat sirop de arțar au gestionat mai eficient nivelul zahărului din sânge, comparativ cu cei care au consumat zahăr rafinat.

- Tensiune arterială mai scăzută: Tensiunea sistolică a scăzut cu aproape 3 puncte în grupul care a consumat sirop de arțar, în timp ce în grupul cu zahăr rafinat a crescut ușor.

- Reducerea grăsimii abdominale: Consumatorii de sirop de arțar au înregistrat o reducere a grăsimii viscerale, asociată cu riscuri majore pentru sănătate, precum diabetul și bolile de inimă.

- Îmbunătățirea sănătății intestinale: Studiul a evidențiat o creștere a bacteriilor benefice și o reducere a celor dăunătoare în flora intestinală.

Vezi și: Muvalaplin, pastila experimentală de la Lilly, reduce colesterolul genetic cu aproape 86%. Are efect asupra lipoproteinei(a)

Siropul de arțar - FOTO: Freepik@SAIJID

Nutrienții ascunși din siropul de arțar

Siropul de arțar pur oferă mai mult decât dulceață. Două linguri conțin:

- 35% din doza zilnică recomandată de mangan

- 15% din riboflavină

- Cantități mici de calciu, potasiu, tiamină și cupru

- Cu 12% mai puține calorii decât siropul de porumb 

"Reducerea combinată a acestor factori de risc cheie poate diminua riscul de diabet și boli cardiovasculare", afirmă dr. Marette, potrivit Study Finds.

Deși studiul a fost relativ mic și de scurtă durată, acesta subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare. Sunt deja planificate studii mai ample pentru a explora beneficiile siropului în rândul diferitelor categorii de populație.

Vezi și: 10,6 ore de stat jos pe zi, pragul periculos care pune inima în pericol. Duce la insuficiență cardiacă

Un obicei dulce care merită încercat

Participanții s-au declarat inspirați să adopte schimbări permanente în stilul de viață.

"Înainte de studiu, consumam produse din sirop de arțar pur ocazional. Acum înlocuiesc zahărul rafinat cu două linguri de sirop de arțar pur zilnic",  a spus un participant la studiu.

Așadar, fie că îl adaugi în cafea, ceai sau în rețete, alegerea siropului de arțar în locul zahărului ar putea fi un pas simplu spre o sănătate mai bună, iar inima ta îți va mulțumi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel