Somn tot mai puțin: de ce nu putem recupera în weekenduri orele de somn pierdute

Angela Sabău |
Data publicării:
Somn       Foto Jen Theodore, Unsplash
Somn Foto Jen Theodore, Unsplash

Orele de somn pe care le pierdem în timpul săptămânii nu pot fi recuperate eficient în weekend, acestea sunt rezultatele unui nou studiu.

Pentru cei care încearcă să recupereze în weekend somnul pierdut în timpul săptămânii, cercetătorii francezi au câteva vești proaste: odată ce trece sfârșitul de săptămână, începutul noii săptămâni îi va găsi din nou obosiți.
Constatarea este centrată pe adulții care dorm în mod regulat doar șase ore pe noapte sau mai puțin, în zilele săptămânii. Acest program de somn este insuficient, fiind recomandate minim șapte-opt ore de somn pe noapte, a spus autorul studiului, Damien Leger, șeful Hotel Dieu Center of Sleep and Vigilance at the Public Assistance Hospital of Paris.
Peste 12.000 de persoane au partiicpat la studiu, iar mai mult de o treime erau din categoria celor care dorm puțin. Aproape un sfert dintre ei spun că au acumulat restanțe severe de somn în timpul săptămânii. Asta însemna că în zilele lucrătoare au avut cu cel puțin 90 de minute mai puțin somn decât cantitatea de somn de care aveau cu adevărat nevoie. „Dar sondajul nostru arată că aproximativ 75% dintre persoanele cu restanțe de somn nu au reușit să doarmă mai mult în week-end”, a adăugat Leger.
Motivul nu este complicat: până la urmă, „probabil că nu au avut timp să o facă. Sau au avut condiții proaste pentru a dormi, (cum ar fi un mediu zgomotos, stres sau copii acasă). Deci, restanța lor de somn nu a fost recuperată”, a explicat el.
Participanții la studiul au fost chestionați telefonic despre obiceiurile lor de somn, ca parte a unui sondaj de sănătate națională.

Ore de somn prea puține, de nerecuperat

Cantitatea medie de somn zilnic în timpul săptămânii a fost atinsă la 6 ore și 42 minute. În weekend, această cifră a crescut la 7 ore și 26 de minute. Mai mult de un sfert dintre respondenți (27%) au declarat că au avut câte puțin somn suplimentar cel puțin o dată pe săptămână și aproximativ o treime au declarat că au făcut acest lucru în weekend.

Chiar și atunci, doar 18% dintre bărbații și femeile cu restanțe mai la somn au reușit să doarmă suficient pentru a compensa deficiențele cronice din timpul săptămânii. Bărbații s-au descurcat deosebit de rău: doar 15% au reușit să-și echilibreze somnul în weekend.
Este o problemă serioasă, a spus Leger. Și unul care afectează probabil milioane de oameni. „Aproximativ o treime dintre adulți au o lipsă zilnică de somn”, a menționat el. „Și este foarte frecvent în țările occidentale”, în special în zonele urbane. Leger a indicat ca principale cauze munca de noapte, munca pe ture, drumuri lungi între locul de muncă și acasă și atașarea excesivă la tehnologie, cum ar fi smartphone-urile.
Preocuparea este că, în timp, restanțele de somn se pot traduce într-o gamă largă de probleme de sănătate, incluzând obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă, depresia și vătămarea accidentală, a avertizat Leger.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel