Supa care previne cancerul. Din ce se prepară

Supa care previne cancerul este simplu de preparat și poate fi consumată în orice anotimp.
Supa care previne cancerul este plină de vitamine și minerale necesare organismului. Este vorba de supa de roșii. Roșiile sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanți și compuși ai plantelor care oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate.
Cercetările sugerează chiar că acești nutrienți pot proteja împotriva mai multor boli, inclusiv boli de inimă și cancer.
Prin urmare, savurarea supei de roșii poate fi o modalitate delicioasă de a profita la maximum de beneficiile pentru sănătate ale roșiilor. Ai putea savura un castron bogat, cald de supă în timpul vremii reci sau un gazpacho revigorant în timpul verii.
Vezi și: Acadelele înghețate ale naturii, beneficii pentru sănătate. Ce sunt și cum le poți consuma
Roșiile, valori nutritive
Roșiile au relativ puține calorii, dar sunt ambalate cu nutrienți și compuși benefici ai plantelor.
Iată profilul nutritiv al unei roșii crude mari (182 de grame)
- Calorii: 33
- Carbohidraţi: 7 grame
- Fibre: 2 grame
- Proteine: 1,6 grame
- Grăsime: 0,4 grame
- Vitamina C: 28% din valoarea zilnică (DV)
- Vitamina K: 12% din DV
- Vitamina A: 8% din DV
- Potasiu: 9% din DV
Roșiile sunt, de asemenea, bogate în carotenoide - și anume licopen - oferind aproximativ 80% din DV necesară de licopen. Licopenul este pigmentul care conferă roșiilor culoarea lor caracteristică de roșu aprins. Licopenul poate preveni și anumite boli cronice.
Interesant, cercetările sugerează că organismul absoarbe licopenul mai bine atunci când este gătit. Căldura poate crește biodisponibilitatea sau raţa de absorbție, potrivit Healthline.
Vezi și: Poliartrita, cauze și tratament. Ce puteți face acasă pentru a ameliora durerile
Supa de roșii ține departe bolile cronice
Deoarece supa de roșii se face cu roșii fierte, este o sursă excelentă a acestui compus. Supă de roșii este săracă în calorii și bogată în potasiu și vitaminele C, K și A. De asemenea, oferă o mare cantitate de licopen, compusul responsabil pentru majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale tomatelor.
Supa de roșii, bogată în antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care ajută la neutralizarea efectelor nocive ale stresului oxidativ. Acest lucru se întâmplă atunci când moleculele dăunătoare celulelor numite radicali liberi se acumulează în organism.
Supă de roșii este o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv licopen, flavonoide și vitaminele C și E, printre multe altele. Consumul de antioxidanți a fost legat de un risc mai mic de cancer și boli legate de inflamație, cum ar fi obezitatea și bolile de inimă.
În plus, cercetările au arătat că acțiunea antioxidantă a vitaminei C și a flavonoidelor poate ajuta la protejarea împotriva diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a bolilor cerebrale. Vitamina E ajută la stimularea efectelor antioxidante ale vitaminei C.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi cu șosete. Cum îți influențează sănătatea
Supa de roși, proprietăți de luptă împotriva cancerului
Roșiile sunt studiate pe scară largă pentru proprietățile lor de combatere a cancerului datorită conținutului ridicat de licopen. Acestea pot fi deosebit de eficiente împotriva cancerului de prostată și de sân.
Cancerul de prostată este a cincea cauză de decese legate de cancer la nivel global și al doilea cel mai diagnosticat cancer în rândul bărbaților. Mai multe studii au descoperit o asociere directă între aportul ridicat de licopen, în special din roșiile fierte, și un risc redus de cancer de prostată.
Cercetările sugerează că licopenul poate induce moartea celulelor canceroase. De asemenea, poate încetini creșterea tumorii într-un proces numit anti-angiogeneză. Consumul de niveluri mai ridicate de carotenoizi este legat de o reducere cu până la 28% a riscului de cancer de sân. Aceste carotenoide includ alfa caroten, beta-caroten și licopen.
În timp ce aceste rezultate sunt promițătoare, dovezile sugerează că licopenul nu este suficient de puternic pentru ca oamenii să-l folosească ca un medicament împotriva cancerului. Capacitatea antioxidantă a licopenului poate interfera, de asemenea, cu chimioterapia și radioterapia.
Vezi și: De ce femeile mai trăiesc mai mult decât bărbații. Care este detaliul care face diferența
Supa de roșii, promovează sănătatea pielii și a vederii
Bucurându-vă de un castron de supă de roşii pot beneficia, de asemenea, ochii şi pielea. Când vine vorba de sănătatea pielii, beta-carotenul și licopenul vă pot proteja împotriva arsurilor solare prin absorbția luminii ultraviolete pentru a crește apărarea pielii împotriva daunelor induse radiații.
De exemplu, cercetătorii dintr-un studiu au oferit unui număr de 149 de adulți sănătoși un supliment care conține 15 mg de licopen, 0,8 mg de beta-caroten și mai mulți antioxidanți suplimentari.
Studiul a constatat că suplimentul a protejat în mod semnificativ pielea participanților împotriva deteriorării din cauza razelor ultraviolete. Cu toate acestea, în timp ce cercetările sugerează că acest lucru are unele beneficii pentru pielea ta, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să modifice rutina regulată de protecție solară de îngrijire a pielii.
Supa de roșii, benefică pentru ochi
Alimentele precum roșiile bogate în carotenoizi și vitamina A pot aduce beneficii și sănătății ochilor. Consumul de roșii a fost asociat cu un risc redus de degenerescență maculară legată de vârstă sau de pierdere a vederii care vine odată cu vârsta. Încă o dată, efectul lor protector pare să provină din proprietățile lor antioxidante, care reduc stresul oxidativ din maculă, o parte cheie a ochiului.
În plus, organismul transformă beta-carotenul în retinol, un compus esențial pentru vedere.
Supa de roșii îmbunătățește sănătatea oaselor
Osteoporoza este o boală cronică caracterizată prin creșterea fragilității osoase și a fracturii. Este considerată una dintre cele mai importante complicații ale postmenopauzei. Studiile arată că licopenul joacă un rol esențial în reglarea metabolismului osos prin creșterea densității minerale osoase, ceea ce reduce riscul de fractură.
Alte aspecte ale metabolismului osos includ echilibrul dintre celulele numite osteoblaste și osteoclaste. Osteoblastele sunt responsabile de construirea osului, în timp ce osteoclastele sunt responsabile pentru defalcarea osoasă și resorbția.
Studiile la animale arată că licopenul influențează, de asemenea, metabolismul osos prin stimularea activității osteoblastelor pentru a construi oase, reducând în același timp activitatea de defalcare a osteoclastelor.
Supa de roșii poate reduce riscul de boli de inimă
Aportul ridicat de produse din tomate poate reduce nivelul colesterolului total și LDL (rău) - doi factori de risc majori pentru bolile de inimă. Aceste efecte se pot datora conţinutului de licopen şi vitamina C al roşiilor.
Atât licopenul, cât și vitamina C împiedică oxidarea colesterolului LDL. Oxidarea colesterolului LDL este un factor de risc pentru ateroscleroza. Licopenul scade, de asemenea, absorbția colesterolului în intestine și îmbunătățește funcționarea colesterolului HDL (bun) în organism. În plus, carotenoidele din roșii pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru bolile de inimă
Supa de roșii stimulează imunitatea
Unele culturi folosesc supa de roșii ca remediu pentru răceala obișnuită. De fapt, conținutul său de vitamina C și carotenoid poate stimula sistemul imunitar.Cercetările arată, de asemenea, că vitamina C poate ajuta la prevenirea răcelii comune și la reducerea duratei și severității simptomelor răcelii.
Supa de roșii poate spori fertilitatea masculină
Stresul oxidativ este o cauză majoră a infertilităţii masculine. Aceasta poate duce la deteriorarea spermatozoizilor care cauzează scăderea viabilității și motilității acestora.
Cercetările sugerează că administrarea de suplimente de licopen poate fi un potențial tratament de fertilitate. Acest lucru se datorează faptului că proprietățile antioxidante ale licopenului pot crește șansele de a produce un număr mai mare de spermatozoizi sănătoși.
Un studiu efectuat pe 44 de bărbați cu infertilitate a concluzionat că un consum de produse comerciale de roșii, cum ar fi sucul de roșii sau supa, a crescut semnificativ nivelurile de licopen din sânge, ducând la îmbunătățirea motilității spermatozoizilor.
În plus, un studiu pe animale a constatat că licopenul poate reduce daunele cauzate de radioterapie. Acest prejudiciu este adesea caracterizat printr-un număr redus de spermatozoizi.
Cum prepară supa de roșii
Vă veți putea bucura de acest fel de mâncare simplu și delicios pe tot parcursul anului.
Iată o rețetă ușoară pentru o versiune caldă și confortabilă:
- 3 căni (735 grame) roșii cuburi
- 1/2 cană (80 grame) ceapă tocată
- 1 cană (250 ml) supă de pui sau legume
- 4 căţei (12 grame) usturoi tocat mărunt
- 2 linguri (30 ml) ulei de măsline extra virgin
- 1/2 linguriță (2,5 grame) oregano uscat
- vârf de piper roșu zdrobit
- sare și piper negru proaspăt măcinat după gust
- 1 cană (24 grame) frunze de busuioc tocate aproximativ
Vezi și: Semne că mănânci prea multă sare. Diferența dintre sare și sodiu. Ce ne face rău, de fapt
Indicații de preparare
Încălziți o cratiță mare la foc mediu. Adăugați uleiul de măsline și ceapă și gătiți timp de 5 minute până când se înmoaie. Adăugați usturoiul și gătiți încă 2 minute.
Adăugați restul ingredientelor, cu excepția frunzelor de busuioc. Se amestecă bine și se condimentează cu sare și piper.
Reduceți căldura la mediu-scăzut și adăugați frunzele de busuioc, lăsând deoparte câteva pentru garnitură. Acoperiți supa și gătiți timp de 20 de minute.
Scoateți supa de la căldură și faceți piure folosind un blender. Se serveşte fierbinte şi se garniseşte cu frunze de busuioc.
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
-
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.