Tanatofobia, frica de moarte, resimțită de până la 10% din populație. Terapeut: Nu și-au dat voie să fie mai fericiți

Sonia Baciu |
Data publicării:
tanatofobia frica de moarte. FOTO: Freepik
tanatofobia frica de moarte. FOTO: Freepik

Tanatofobia, frica de moarte, este resimțită de până la 10% din populație. Care sunt factorii ceo declanșează și de ce este important să accepți moartea.

Tanatofobia este o frică intensă de moarte sau de procesul de moarte.

Un alt nume pentru această afecțiune este ”anxietatea morții”. Este posibil să fiți anxios în legătură cu propria moarte sau cu moartea cuiva la care țineți.

Tanatofobia este ceva firesc și natural, cu privire la viață și la moarte, la urma urmei, este normal să ne temem de necunoscut.

Un studiu arată că între 3% și 10% dintre oameni simt că sunt mai nervoși decât alții la gândul morții, notează Cleveland Clinic.

”Oamenilor le este frică de moarte pentru că ei consideră că moartea este încheierea, finalul, ca și cum după moarte nu ar mai fi nimic. Și consideră viața ca fiind ceva bun, moartea ca fiind ceva rău,

La un anumit nivel murim câte un pic în fiecare secundă a vieții noastre atunci când suntem în viață”, a declarat Andreea Ioniță, terapeut, la Antena 3 CNN, subliniind că din observațiile sale la terapii, ”celor cărora le este frică de moarte, de fapt le este frică să trăiască”.

Astfel, terapeutul a subliniat că este important ca în loc de a ne gândi la frica de moarte și cum ar fi mai bine să scăpăm de ea, ”să ne bucurăm, mai mult, în fiecare zi că suntem în viață și că trăim.

Ego-ului îi este frică de moarte. Pentru că ego-ul nu acceptă finalul, nu acceptă necunoscutul, nu acceptă că totul se termină.

Moartea, frica de moarte, de altfel, te invită să porți o conversație cu Dumnezeu”, a mai spus terapeutul.

Vezi și: Accidentul vascular cerebral: cauze, simptome și tratament. Theodor Lutz: Intervenția durează între 5 minute și o oră

Tanatofobiei, persoane expuse la risc

Tanatofobia poate afecta atât adulții, cât și copii. Este mai frecventă la persoanele care:

- au o stare de sănătate precară sau primesc un diagnostic de boală gravă

- nu au convingeri religioase

- simt un sentiment de nemulțumire față de viața lor

- au o stimă de sine scăzută

- au alte fobii sau tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea

- au părinți sau persoane dragi care sunt în vârstă, bolnave sau pe moarte

- nu au membri apropiați ai familiei sau prieteni

- sunt martori la boli, traume sau violență la locul lor de muncă, cum ar fi furnizorii de servicii medicale sau asistenții sociali, mai notează Cleveland Clinic.

Vezi și: Jo Lindner, culturist, a murit la doar 30 de ani din cauza unui anevrism. Nicha: Era în brațele mele... și s-a întâmplat prea repede

Tanatofobia, simptome

Persoanele care au frică de moare se pot confrunta cu ipohondria, o tulburare care provoacă îngrijorare excesivă de a se îmbolnăvi.

Alte simptome pot fi asemănătoare cu cele ale unui atac de panică. Se pot declanșa gânduri intense de moarte:

- frisoane

- amețeli

- transpirație excesivă (hiperhidroză)

 - palpitații ale inimii

- greață

- dificultăți de respirație (dispnee)

- tremor sau tremurături

- stomac deranjat sau indigestie (dispepsie).

Cele cinci regrete de pe patul de moarte

”Vreau să închizi ochii și să reflectăm la câteva întrebări esențiale referitor la frica de moarte. 

Ce înseamnă pentru tine moartea și ce înseamnă pentru tine viața?

Când ai auzit prima oară de moarte?

Când a fost prima ta amintire legată de aspectul morții?

Cine ți-a spus că moartea este ceva rău și viața este ceva bun?

Dacă ar fi să mori acum, care ar fi regretele pe care ai fi putut să le ai pe patul de moarte?

Dacă ar fi ca viața ta să se termine acum, însă,  știi că ai putea să dai timpul înapoi și să faci schimbările necesare astfel încât să mori împăcat, ce schimbări ai face radical în viața ta astfel încât să pui capul pe pernă liniștit?

Ce ai vrea să vorbească ceilalți despre tine la înmormântrea ta?, sunt doar câteva lucruri la care ar trebui sî reflectăm când vine vorba de moarte și de frica de moarte, spune terapeutul Andreea Ioniță.

Totodată, terapeutul a enumerat care sunt cele cinci regrete pe care omul le are în momentul în care își încheie ”socotelile cu viața”, când se află pe patul de moarte.

”Se spune că oameni au regrete pe patul de moarte fiindcă nu își trăiesc viața lor și au ajuns să trăiască viața altcuiva.

 Cel de-al doilea regret este cel al oamenilor care nu-și exprimă emoțiile, sentimentele, care reprimă ceea ce simt.

Cel de-al treilea regret este cel al oamenilor care sunt mult prea workaholici, muncesc prea mult și uită că există viață în afara muncii.

Cel de-al patrulea regret în fața morții îl au oamenii care au uitat de prietenii lor cei mai buni, care au prioritizat alte aspecte ale vieții lor și au uitat că în lumea aceasta există și prieteni care te pot susține, care te pot ghida, care te pot îmbărbăta la nevoie.

Nu în ultimul rând, cel de-al cincilea regret al oamenilor pe patul e moarte este acela că nu și-au dat voie să fie mai fericiți”, a mai spus terapeutul, subliniind că ”a fi fericit este o alegere, nu este nimeni responsabil pentru viața noastră”.

Mai mult decât atât, continuă terapeutul, și lansează o întrebare, pentru fiecare dintre noi, cu privire la a ne da voie să fim mai fericiți.

”Și spun că dacă își dai voie să fii fericit, îți vei da cu adevărat voie să te bucuri de viață și să accepți și moartea, ca parte naturală și normală din acest ciclu frumos”.

Vezi și: 9 alimente care provoacă probleme digestive. Ciocolata și mâncărurile picante, pe lista scurtă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel