Taurina, ingredientul principal din băuturile energizante, elixirul vieții. Ce este, de fapt. În ce alimente se găsește. Ce beneficii are

Monika Baciu |
Data publicării:
taurina - FOTO: Freepik@KamranAydinovStudio
taurina - FOTO: Freepik@KamranAydinovStudio

Taurina este ingredientul principal din băuturile energizante. Numai că aceasta se găsește sub formă naturală și în produsele alimentare.

Taurina este cunoscută, în principal, ca fiind ingredientul principal din băuturile energizante. Oamenii de știință ar fi putut găsi potențialul ”elixir al vieții” în băuturile energizante. 

Un studiu pe animale a descoperit că taurina crește nivelul de tinerețe la șoareci cu peste 10%. Secretul tinereții veșnice ar putea fi găsit într-o doză de băutură energizantă, oamenii de știință sugerând că un ingredient comun al acestora este potențialul ”elixir al vieții”.

Taurina, efect asupra creierului

Un nou studiu a arătat că administrarea de taurină la șoareci i-a ajutat să trăiască trei luni în plus și a îmbunătățit sănătatea fizică și cerebrală. Oamenii de știință au solicitat acum un studiu clinic major pentru a determina dacă ingredientul are aceleași beneficii pentru oameni - sau dacă o doză mare de taurină poate fi consumată în siguranță.

Cercetările pe animale se numără printre cele mai recente eforturi anti-îmbătrânire, iar oamenii de știință consideră că au suficiente dovezi pentru a începe testele pe oameni, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Constipația, semn al unui cancer agresiv. Drama copilului de 3 ani al cărui cancer s-a extins în tot corpul. Plângea ghemuită de durere

Taurina, beneficii

Taurina este un aminoacid care conține sulf și care se găsește în mod natural în alimentele cu proteine, cum ar fi carnea sau peștele. Corpul uman produce taurină și se concentrează în principal în jurul creierului, ochilor, inimii și mușchilor. 

Taurina este un aminoacid esențial condiționat și devine util doar în perioadele de boală sau stres. Este vitală pentru menținerea funcției musculare, a vederii și a metabolismului. De asemenea, susține sistemul nervos central și sistemul imunitar. 

De asemenea, reglează nivelurile de calciu și de electroliți din organism și creează săruri biliare pentru digestie. Deficiența aminoacidului este rară la adulții sănătoși, astfel încât efectele sale sunt în mare parte necunoscute.

Vezi și: Cum afli cât costă o operație de apendicită. Val Vâlcu: E extrem de simplu. Vezi cât costă la privat

Taurina, efect asupra îmbătrânirii

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Columbia din New York a constatat, prin experimente pe animale de vârstă mijlocie, că creșterea taurinei la niveluri tinerești a prelungit viața cu peste 10%. 

Pentru a determina dacă deficitul de taurină determină procesul de îmbătrânire, cercetătorii au studiat 250 de șoareci, în vârstă de 14 luni - în jur de 45 de ani în vârstă de om.

Jumătate dintre ei au primit taurină în fiecare zi, în timp ce celorlalți li s-a administrat o soluție de control. Rezultatele arată că șoarecii femele cărora li s-a administrat taurină au trăit cu 12% mai mult decât cele din grupul de control, în timp ce șoarecii masculi au trăit cu 10% mai mult.

”Erau mai slabe, aveau un consum de energie mai mare, o densitate osoasă crescută, o memorie îmbunătățită și un sistem imunitar cu aspect mai tânăr”, notează cercetătorii.

Vezi și: Alcoolul, dăunător sănătății. Duce la apariția a 60 de boli, unele mortale. Care este cantitatea recomandată

Dacă s-ar dovedi vreodată că rezultatele obținute la șoareci se aplică la oameni, acest lucru ar echivala cu 88 și 94 de ani pentru bărbați și femei, o creștere față de media actuală de 82 și 86 de ani.

Dar întrebarea care rămâne în mare parte fără răspuns este dacă rezultatele se vor vedea și la oameni; mai întâi vor trebui să aibă loc studii clinice adecvate în care unele persoane primesc taurină, iar altele o pastilă placebo. 

Diferențele de biologie pot constitui un obstacol și ar putea exista unele motive evolutive pentru care nivelurile scad odată cu vârsta. Cu toate acestea, taurina ar putea avea un avantaj față de alte strategii anti-îmbătrânire, deoarece se obține în mod natural și poate fi stimulată prin exerciții fizice. 

De asemenea, ingredientul poate fi consumat în băuturile energizante de zeci de ani - ceea ce sugerează că este sigur.  

Vezi și: Cum te poate ajuta un pahar de lapte cald inainte de culcare și când postul intermitent nu este recomandat. Pleșea: Se ajunge în sindromul metabolic și începe cercul vicios

În ce alimente se găsește taurina

Suplimentul este adăugat manual în băuturi energizante, taurina se poate găsi în mod natural în unele alimente. Scoicile, carnea de pui și de curcan închisă la culoare conțin cele mai mari niveluri de taurină, iar cantități moderate pot fi obținute din alte tipuri de carne. 

Produsele lactate conțin, de asemenea, ingredientul, cum ar fi laptele sau înghețata, dar au o cantitate mai mică. Există puține alimente pe bază de plante care conțin niveluri ridicate de taurină, cu excepția algelor marine. 

Studiile arată, de asemenea, că gătitul alimentelor nu afectează nivelul de taurină.

Taurina, beneficii

Taurina are funcții importante în inimă și în creier și ajută la susținerea creșterii nervilor. Ea poate fi benefică pentru persoanele cu insuficiență cardiacă și poate preveni agravarea stării lor prin scăderea tensiunii arteriale și calmarea sistemului nervos. 

Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și a fost studiată pentru rolul său în producția de energie și îmbunătățirea performanțelor fizice.  

Vezi și: Sănătatea, pe liste lungi de așteptare. Pană: Nebunie totală. Ai recomandare pentru analize. Dacă nu te-ai dus în trei zile, mai aștepți 3 luni

Taurina, efecte secundare

În timp ce efectele taurinei asupra sănătății au fost recunoscute, consumul unor cantități mari de băuturi energizante nu vă va face, din păcate, mai tânăr. 

Nu există efecte secundare cunoscute ale adăugării taurinei în dietă, atâta timp cât nu este consumată în cantități excesive. Așadar, cercetătorii le recomandă oamenilor să nu cumpere pastile de taurină sau băuturi energizante pline de taurină în încercarea de a trăi mai mult. 

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară sugerează că 6 g pe zi este sigur. 

”Indiferent ce am verificat, șoarecii suplimentați cu taurină erau mai sănătoși și păreau mai tineri”, a precizat dr. Yadav.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel