Alcoolul, dăunător sănătății. Duce la apariția a 60 de boli, unele mortale. Care este cantitatea recomandată

Monika Baciu |
Data publicării:
alcoolul - FOTO: Freepik@rawpixel.com
alcoolul - FOTO: [email protected]

Alcoolul este dăunător sănătății. Cele mai recente studii arată că un consum moderat de alcool poate duce la apariția a 60 de boli.

Alcoolul, indiferent dacă este consumat în cantități mici, crește riscul apariției unor boli. Mai exact, cercetătorii au ajuns la concluzia că consumul de alcool poate provoca 60 de boli, inclusiv 33 care nu fuseseră niciodată legate de băutură până acum. 

Ciroza hepatică, accidentele vasculare cerebrale și cancerul sunt riscuri cunoscute ale consumului de alcool. Dar cercetătorii spun acum că poate crește șansele de gută, cataractă și fracturi, potrivit Daily Mail. 

Alte afecțiuni care nu au mai fost niciodată legate de băutură în cadrul studiului includ fracturi, cancer pulmonar și boli circulatorii. Unele dintre aceste legături au fost evidente pentru cantități mici de alcool, chiar și pentru un consum inferior recomandărilor NHS.

Experții au declarat că rezultatele arată că consumul de alcool este asociat cu o ”gamă mult mai largă de boli” decât se credea până acum.

Vezi și: Constipația, semn al unui cancer agresiv. Drama copilului de 3 ani al cărui cancer s-a extins în tot corpul. Plângea ghemuită de durere

Consumul excesiv de alcool, una din cauzele mortalității

Se estimează că consumul excesiv de alcool se află la originea a aproximativ 3 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial. NHS recomandă ca bărbații și femeile să nu consume mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, o unitate reprezentând o jumătate de halbă de bere sau un pahar mic de vin.

Însă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că nicio cantitate de alcool nu este sigură. Cu toate acestea, acest lucru este aprig dezbătut. Studiile au sugerat că un pahar de vin sau o halbă de bere pe zi poate evita o serie de boli. 

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Oxford au colaborat cu cadre universitare de la Universitatea din Beijing și de la Academia Chineză de Științe Medicale.

Aceștia au examinat date dintr-o bază de date chineză care conține informații despre sănătatea a peste 512.000 de adulți, cu vârsta medie de 52 de ani. Aceasta a inclus detalii despre obiceiurile lor de consum de alcool.

Aproximativ o treime dintre bărbați consumau alcool în mod regulat - cel puțin o dată pe săptămână - în timp ce rata era de doar două procente în rândul femeilor.

Ca urmare, femeile au fost folosite ca grup de control pentru a confirma că riscul excesiv de îmbolnăvire la bărbați era cauzat de consumul de alcool, mai degrabă decât de un mecanism legat de variantele genetice.

Aceștia au analizat înregistrările din spitale pe o perioadă de 12 ani pentru a evalua modul în care alcoolul a afectat riscul de a dezvolta 207 boli diferite. Unele nu erau boli medicale propriu-zise, fiind incluse și accidentele de transport și rănile.

Vezi și: Sănătatea, pe liste lungi de așteptare. Pană: Nebunie totală. Ai recomandare pentru analize. Dacă nu te-ai dus în trei zile, mai aștepți 3 luni

Rezultatele, publicate în revista Nature Medicine, arată că consumul de alcool crește riscurile de apariție a 60 de boli la bărbații din China.

Printre acestea se numărau 28 de boli stabilite anterior de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind legate de alcool, cum ar fi cancerul de ficat, de intestin și rectal. 

Cu toate acestea, ei au identificat, de asemenea, 33 care nu au fost stabilite anterior, cum ar fi guta, cataracta, unele fracturi și ulcerul gastric.

Anumite tipare de consum de alcool - cum ar fi consumul zilnic, consumul excesiv de alcool sau consumul de alcool în afara orelor de masă - au crescut în mod special riscurile de apariție a anumitor boli, inclusiv a cirozei hepatice.

Echipa a identificat, de asemenea, legături dependente de doză, fiecare patru băuturi pe zi fiind asociate cu un risc cu 14% mai mare de a avea o boală legată de alcool.

De asemenea, consumul unei asemenea cantități de alcool implică un risc cu șase procente mai mare de a dezvolta cele 33 de boli legate de alcool nou-identificate.

În plus, fiecare patru băuturi pe zi a fost asociat cu un risc de peste două ori mai mare de ciroză hepatică și gută.

Bărbații care au consumat alcool în mod regulat au avut un risc mai mare de internare și de a dezvolta orice boală, comparativ cu bărbații care beau doar ocazional. 

Studiul demonstrează influența pe care consumul de alcool o poate avea asupra riscului de îmbolnăvire în rândul populațiilor din întreaga lume, a declarat echipa. 

”Consumul de alcool este legat în mod negativ de o gamă mult mai largă de boli decât s-a stabilit anterior, iar constatările noastre arată că aceste asocieri sunt probabil cauzale”, a declarat Pek Kei Im, autorul studiului.

Vezi și: Cum afli cât costă o operație de apendicită. Val Vâlcu: E extrem de simplu. Vezi cât costă la privat

Care sunt cele 60 de boli pentru care alcoolul crește riscul

- Tuberculoză

- Cancerul laringian

- Cancerul esofagian

- Cancerul de ficat

- Neoplazie incertă

- Cancer de colon

- Cancer pulmonar

- Cancer rectal

- Alt tip de cancer

- Cancerul buzelor, al cavității bucale și al faringelui

- Cancer de stomac

- Alte anemii

- Purpură și alte afecțiuni hemoragice

- Alte tulburări metabolice

- Diabet zaharat

- Afecțiuni psihiatrice și comportamentale mai puțin frecvente combinate

Vezi și: Cum te poate ajuta un pahar de lapte cald inainte de culcare și când postul intermitent nu este recomandat. Pleșea: Se ajunge în sindromul metabolic și începe cercul vicios

- Epilepsie

- Atacuri ischemice cerebrale tranzitorii

- Cataractă

- Flebită și tromboflebită

- Cardiomiopatie

- Hemoragie intracerebrală

- Sechele ale bolii cerebrovasculare

- Cardiopatie hipertensivă

- Hipertensiune arterială esențială (primară)

- Infarct cerebral

- Complicații ale bolii cardiace

- Accident vascular cerebral, nespecificat

- Ocluzie și stenoză a arterelor cerebrale

- Ocluzie și stenoză a arterelor precerebrale

- Alte boli cerebrovasculare

- Boală cardiacă ischemică cronică

- Boli circulatorii mai puțin frecvente combinate

- Bronșită cronică nespecificată

- Alte boli pulmonare obstructive cronice

- Pneumonie

Vezi și: Românii, bolnavi din cauza comodității. Pană: Nu vor să meargă mai mult de 20 de km de casă, nu vor să piardă mai mult de 30 de minute la examinare

- Boală hepatică alcoolică

- Fibroză și ciroză hepatică

- Alte boli inflamatorii ale ficatului

- Abcesul regiunii anale și rectale

- Boala de reflux gastro-esofagian

- Ulcer gastric

- Alte boli ale sistemului digestiv

- Alte boli ale ficatului

- Pancreatită

- Alte infecții locale (piele/țesut subcutanat)

- Osteonecroză

- Gută

- Alte artroze

- Rezultate anormale ale studiilor funcționale

- Stări de rău și oboseală

- Alte cauze de mortalitate nedefinite/nespecificate

- Cauze de morbiditate necunoscute/nespecificate

- Fractura umărului și a brațului superior

- Fractură de femur

- Fractură de coastă(e)/stern/coloană vertebrală toracică

- Rănire mai puțin frecventă, otrăvire și alte cauze externe combinate

- Autovătămare intenționată

- Căderi

- Accidente de transport

Vezi și: Tumorile cerebrale, impact asupra funcției cognitive. Cercetător, explicații: Activitatea cerebrală însăși poate alimenta creșterea tumorii

Cât de mult alcool este prea mult

Pentru a menține la un nivel scăzut riscurile pentru sănătate cauzate de alcool, NHS recomandă bărbaților și femeilor să nu bea în mod regulat mai mult de 14 unități pe săptămână.

O unitate de alcool reprezintă 8 g sau 10 ml de alcool pur, ceea ce înseamnă aproximativ:

- o jumătate de halbă de bere blondă/bere/cirea de tărie mai mică sau normală (ABV 3,6%)

- o singură măsură mică de băutură spirtoasă (25 ml) (25 ml, ABV 40%)

- un pahar mic (125 ml, ABV 12%) de vin conține aproximativ 1,5 unități de alcool.

Însă NHS avertizează că riscul pentru sănătate este crescut dacă se consumă orice cantitate de alcool în mod regulat. Printre riscurile pe termen scurt se numără rănirea, comportamentul violent și intoxicația cu alcool.

Riscurile pe termen lung includ bolile de inimă și de ficat, accidentele vasculare cerebrale, precum și cancerul de ficat, de intestin, de molie și de sân.

Persoanele care consumă până la 14 unități pe săptămână sunt sfătuite să le distribuie uniform pe parcursul a trei sau mai multe zile, mai degrabă decât să bea în exces.

Femeile care sunt însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate sunt sfătuite să nu bea pentru a reduce riscurile pentru copil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel