Ticurile nervoase la copii. Când sunt firești și când trebuie să îi alarmeze pe părinți

Sonia Baciu |
Data publicării:
ticurile nervoase la copii. FOTO Pexels @ RODNAE Production
ticurile nervoase la copii. FOTO Pexels @ RODNAE Production

Ticurile nervoase pot să apară ca semn al unui moment anxios, la cei mici. În ce alte situații sunt firești, dar mai ales când trebuie să reacționeze părinții.

 

Cu toții am trecut prin momente emoționante, prima zi de școală, scosul la tablă, poezia spusă la serbare, în fața unui public numeros. 

Pentru a face față acestor situații unii au dezvoltat o serie de ticuri, care să îi calmeze, ticuri pe care apoi le-au luat în ”bagaj” chiar și la maturitate.

Medicul psihiatru Bogdan Fițiu a explicat, la Sfat de Sănătate de la Antena 3, când sunt aceste ticuri firești, dar mai ales când ar trebui părinții să se adreseze unui medic specialist, căci parte dintre aceste ticuri pot să ascundă în spate probleme neurologice. 

”În dezvoltarea psihică a copiilor, ticurile pot să fi momente tranzitorii care apar în situaţii emoţionale intense, precum intrarea în colectivitate, atunci când copilul se desparte de părinţii pentru prima dată, când se întâmplă ceva major pentru ei.

De exemplu, cel mic are o căzătură într-o zi, care este puţin mai severă şi plânge excesiv și se supără foarte tare.

Atunci părinţii pot observa în următoarele săptămâni nişte ticuri banale, uneori clipit al ochilor, alteori  frecat la nas sau ticuri la nivelul buzelor", a spus medicul psihiatru Bogdan Fiţiu, la Antena 3.

Când trebuie părinții să fie îngrijorați

”Dacă un tic, indiferent de cât de intens i se poate părea părintelui, dispare în 2, 3, 5 săptămâni, nu trebuie să ne îngrijorăm foarte mult. Aceste ticuri pot să apară atunci când copilul este mai anxios, are o teamă sau a apărut o situație mai intensă în viața lui.

Spre deosebire de ticurile care devin din ce în ce mai complexe, încep să fure din dezvoltarea copilului şi îl vedem copil că petrece un timp excesiv de a face aceste ticuri, care întrerup joaca, întrerup  activităţi plăcute, atunci trebuie să ne îngrijorăm. 

Atunci când, de exemplu, ridicatul din umeri sau strâmbatul din nas încep să se asocieze cu un tic vocal, cum ar fi dresul vocii, repetarea unor silabe, emiterea unor sunete asemănătoare animalelor, pentru o perioadă de mai multe săptămâni, deci asocierea unui tic vocal cu cu tic pe mișcare, ar trebui să ne îngrijoreze şi să mergem rapid la medic”, a mai explicat dr. Fițiu.

Apa, nerecomandată bebelușilor. Poate duce la convulsii, comă, leziuni ale creierului și chiar moarte

Ticurile, asociate cu anxietatea și alte situații emoționale

Potrivit medicului, ticurile se asociază, de obicei, cu situaţiile emoţionale sau chiar cu anxietatea. Însă, sunt cazuri, foarte rare, care pot ascunde tulburări neurologice şi atunci de obicei se întâmplă în urma unor infecţii care au anticorpi împotriva unor structuri cerebrale.

”Se numesc infecţii de tip pandas. Aceştia anticorpi interferă, după o boală respiratorie, cu anumite structuri cerebrale şi aşa apar aceste ticuri. 

Dacă ticul nu a fost asociat cu o infecţie, atunci urmărim în câteva săptămâni prezenţa lui în mai multe situaţii, urmărim ce s-a întâmplat în spate, dacă acesta a avut o emoţie şi atunci ne adresăm medicului când deja ele depăşeşc o perioadă de şase săptămâni.

Anumite ticuri pot deveni nişte comportamente de liniştire, precum rosul unghiilor, clicuitul pixului, pe careîl vedem frecvent și la adulți, sau datul din picior, pot să rămână ca un marker în situaţiile stresante, precum în timpul unui examen, când suntem puşi să răspundem la tablă, în situaţia în care suntem puşi să vorbim în public.

Atunci când ticurile sunt prezente pe o perioadă pe mai mare de timp şi le vedem că evoluează de la o vârsta la alta, unele dispar, apar altele noi, adolescenții şi adolescenţii pot avea ticuri şi pot să dezvolte chiar o tulburare de tip tourette, în care acestea pot să devină cronice și permanente și impactează funcționarea socială a individului și atunci, de îndată, acestea trebuie adresate medicului", a mai spus medicul psihiatru.

Vezi și: Sindromul TOURETTE. Cauze, factori de risc, diagnostic și tratament. Cine sunt cei mai afectați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel