Tortul diplomat, amintirea Crăciunului de altădată. Dr Mihaela Bilic: conserva de ananas era un lux greu accesibil

Adisa Codruț |
Data publicării:
imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ

Medicul nutriționist Mihaela Bilic povestește despre vremurile când tortul diplomat era cel mai îndrăgit desert de Anul Nou. 

Într-o postare recentă, pe rețelele sociale, medicul nutriționist scrie despre timpul în care ”eram mai săraci, mai izolați, mai lipsiți de perspective” și în care tortul diplomat era cel mai delicios desert.

”Vă mai amintiți de tortul Diplomat? Când eram mai săraci, mai izolați, mai lipsiți de perspective, aveam mai puține surse de plăcere dar ne bucuram de ele din plin. Așteptam Crăciunul pentru cozonac și Anul Nou pentru tortul Diplomat. Nici că se putea o variantă de desert mai potrivită după tot meniul greu de digerat și încărcat de la mesele de sărbători”, notează dr Bilic.

Mai amintește că ”nu era un lucru ușor să ai tort diplomat de Anul Nou: conserva de ananas era un lux greu accesibil, pișcoturile se luau pe pile de la vreo cofetărie mai pricopsită iar frișca era bătută în casă după ce strângeai smântână de la toate neamurile de la țară”.

Despre îndrăgitul desert mai scrie că ”a fost inventată pentru un diplomat rus, mare amator de deserturi, cert este că în secolul 19 tortul delicios cucerise deja Rusia, Franța și Imperiul Austro-Ungar.

Nu știu dacă la origini rețeta era cu gelatină, însă ea este secretul pentru structura aerată și răcoritoare ce-i conferă tortului caracter dietetic. Ingredientul de bază este frișca, adică o spumă de lapte cu consistență cremoasă, o garanție pentru plăcere. În rest avem pișcoturi, pandișpan și fructe, deci ușor și aromat. La cât sunt de iubitoare de înghețată, recunosc că tortul Diplomat e mai “moțat”: gelatina are zero calorii, zahărul e minoritar iar sosul de ciocolată exclus. Tradiția tortului Diplomat în meniul de Anul Nou a cam dispărut. Și cred că e păcat, chiar era un dulce nevinovat și parfumat!”, adaugă medicul Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel