Toxină intestinală, asociată cu obezitatea. Cercetător: Reduce activitatea metabolică a celulelor adipoase

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
toxina intestinala. FOTO: Freepik @lionday
toxina intestinala. FOTO: Freepik @lionday

O toxină intestinală este responsabilă de creșterea în greutate și de apariția obezității, condiție ce afectează 25% din adulții europeni.

Obezitatea este responsabilă cu multe patologii cronice, iar Organizația Mondială a Sănătății susține că obezitatea este responsabilă cu decesul a peste 1,2 milioane de oameni, pe an, numai în Europa, regiune în care aproape un sfert din populația adultă este obeză.

Mai mult, potrivit OMS, obezitatea ar putea depăși fumatul ca principal factor de risc pentru cancerul care poate fi prevenit, în acest moment obezitatea și supraponderea se află pe locul 4 ca factor de risc de deces, după hipertensiunea arterială, riscurile alimentare și fumat.

Obezitatea este o boală complexă care implică o cantitate excesivă de grăsime corporală.

Obezitatea nu este doar o preocupare estetică, ci este o reală problemă medicală care crește riscul altor boli și probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea arterială și anumite tipuri de cancer, notează Mayo Clinic.

De obicei, obezitatea este rezultatul unor factori ereditari, fiziologici și de mediu, combinați cu alegerile privind dieta, activitatea fizică și exercițiile fizice.

Potrivit unui studiu recent, realizat de o echipă internațională de cercetători, obezitatea poate fi determinată și de substanțele toxice care se scurg din intestin și care pot interfera cu funcționarea celulelor adipoase, arată Science Alert.

Rezultatul acestui studiu ar putea, pe viitor, ajuta la tratarea creșterii excesive, dar mai ales periculoase în greutate.

Vezi și: Cancerul hepatic: tipuri și tratamente. Ionuț Duduș: Maximizează beneficiile aduse de acest tip de chirurgie

Ce spune studiul

Substanțele incriminate pentru creșterea riscului de obezitate sunt endotoxinele, fragmente ale bacteriilor din microbiomul intestinal. Deși sunt o parte normală a florei intestinale, resturile microbiene pot provoca daune semnificative organismului dacă ajung în fluxul sanguin.

 La acest studiu au participat 156 de persoane, dintre care 63 au fost clasificați ca fiind obezi, în timp ce 26 au trecut printr-o intervenție chirurgicală bariatrică de reducere a dimensiunii stomacului, recomandată în cazul pacienților cu forme de obezitate severă, cu un exces ponderal care depășește 40 de kilograme.

În timpul studiului cercetătorii au urmărit, în mod special, impactul pe care endotoxinele în au asupra celulelor adipoase, descoperind astfel că procesele cheie care ajută de obicei la controlul acumulării de grăsime sunt afectate de acest material.

”Fragmentele de microbi intestinali care intră în fluxul sanguin reduc funcția normală a celulelor adipoase și activitatea lor metabolică, care este exacerbată odată cu creșterea în greutate, contribuind la creșterea riscului de diabet.

Se pare că, pe măsură ce luăm în greutate, depozitele noastre de grăsime sunt mai puțin capabile să limiteze daunele pe care fragmentele de microbi intestinali le pot provoca celulelor adipoase”, spune biologul molecular Mark Christian de la Universitatea Nottingham Trent din Marea Britanie.

Analiza a arătat că endotoxinele au redus capacitatea organismului de a transforma celulele albe de grăsime în celule de grăsime de tip maro și de a reduce cantitatea de grăsime depozitată.

Acest proces de transformare în celule maro este crucial pentru menținerea unei greutăți sănătoase, iar dacă oamenii de știință pot afla mai multe despre modul în care funcționează și cum să îl controleze, atunci se deschid mai multe tratamente și terapii potențiale pentru obezitate.

”Endotoxina din intestin reduce activitatea metabolică a celulelor adipoase și capacitatea acestora de a deveni celule adipoase de tip maro care pot fi utile pentru a ajuta la pierderea în greutate”, spune Christian, subliniind că acest studiu evidențiază importanța intestinului și a grăsimii ca ”organe interconectate critice” care influențează sănătatea metabolică.

”Ca atare, această lucrare sugerează că necesitatea de a limita deteriorarea celulelor adipoase induse de endotoxină este și mai importantă atunci când aveți exces de greutate, deoarece endotoxina contribuie la reducerea metabolismului celular sănătos”, a concluzionat cercetătorul.

Obezitatea, impact asupra vieții

Persoanele cu obezitate au un risc crescut de serioase probleme de sănătate, precum:

- bolile de inimă

- accidentul vascular cerebral

- diabetul zaharat de tip 2

- anumite cancere (uterin, col uterin, endometrial, ovarian, mamar, colorectal, esofagian, hepatic, vezică urinară, pancreas, rinichi, prostată)

- probleme digestive (arsuri gastroesofagiene, boala vezicii biliare și afecțiuni hepatice)

- apneea obstructivă de somn

- osteoartrită

- simptome severe ale COVID-19.

Pe lângă acestea, persoanele cu obezitate se pot confrunta și cu probleme ce le afectează calitatea vieții. Între aceste se află:

- depresia

- dizabilitatea

- rușinea și vina

- izolarea socială

- imposibilitatea efectuării activităților legate de muncă, lucru care duce duce la probleme financiare.

Vezi și: 6 beneficii ale roșiilor. Sprijină sănătatea inimii și previn stresul oxidativ, cauza anumitor cancere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel