Tranzitul intestinal lent, semn al mai multor boli. Unele pot fi chiar psihice. 6 semne care reprezintă o urgență

Monika Baciu |
Data publicării:
tranzitul intestinal lent - FOTO: Freepik@creativeart
tranzitul intestinal lent - FOTO: Freepik@creativeart

Tranzitul intestinal lent poate cauza constipație și scaune tari. Totodată este semn al mai multor boli, unele chiar psihice.

Tranzitul intestinal lent este o afecțiune cu simptome de constipație și scaune dureroase. Un intestin lent poate cauza constipație și scaune tari. O puteți experimenta după o dependență de laxative sau din cauza lipsei de fibre din alimentație. Poate apărea, de asemenea, în cazul anumitor afecțiuni de sănătate.

Unii oameni folosesc ”sindromul intestinului leneș” în special pentru a descrie modul în care se comportă intestinele dumneavoastră după utilizarea frecventă a laxativelor. Atunci când aveți această afecțiune, colonul dumneavoastră este lent în deplasarea deșeurilor prin tractul digestiv al organismului.

Sindromul intestinului leneș, simptome întâlnite veșnic

Sindromul intestinului leneș poate fi cronic, cu simptome care sunt prezente destul de des, dacă nu întotdeauna. Dar schimbările stilului de viață și modificările dietetice pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Există cazuri de sindrom al intestinului leneș care necesită supravegherea și diagnosticarea unui medic.

Vezi și: Tumoare cerebrală, confundată cu o infecție la ureche. Drama adolescentului care a murit în doar câteva săptămâni

Tranzitul intestinal lent, cauze

De fiecare dată când mâncați, nervii dumneavoastră trimit un semnal către tractul digestiv pentru a iniția o secvență de activități. Mușchii din sistemul dumneavoastră digestiv mișcă alimentele înainte într-o mișcare de undă numită peristaltism. Dar această mișcare poate fi blocată, mai lentă decât ar trebui să fie sau nu este o contracție suficient de puternică pentru a mișca alimentele înainte.

Reflexele legate de intestin pot deveni mai slabe sau mai puțin eficiente din cauza:

- modelelor alimentare restricționate

- tulburărilor de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia

- sindromului colonului iritabil (IBS)

- utilizarea de narcotice

- anestezie

- dependența de laxative, potrivit Healthline.

Pot exista și alte motive pentru mușchii mai slabi. Uneori, cauza este chiar atât de simplă ca și faptul că nu aveți suficiente fibre sau apă în alimentație.

Opțiuni de tratament

În funcție de cauza mișcărilor intestinale lente, tratamentele dvs. pot varia. Iată câteva soluții pe care le puteți încerca pentru a încuraja mișcări intestinale mai frecvente și mai ușor de eliminat.

Vezi și: Accesul la medicamente inovatoare în România, "un TANGO în doi". Bianchi: Producția de antibiotice a stagnat, la fel și cercetarea, din lipsa unor stimulente adecvate

Schimbări în alimentație

Mișcările intestinale întârziate sau mai lente pot fi cauzate de o lipsă de fibre în dieta dumneavoastră. O dietă care pune accentul pe fructe și legume naturale, neprocesate, poate stimula digestia și vă poate ajuta să deveniți mai regulat, cu excepția cazului în care aveți SII, gastropareză sau altă afecțiune gastrointestinală cronică.

Sursele bune de fibre includ:

- migdalele și laptele de migdale

- prunele uscate, smochinele, merele și bananele

- legume crucifere, cum ar fi broccoli, conopidă, varză de Bruxelles

- semințe de in, semințe de floarea-soarelui și semințe de dovleac

De asemenea, luați în considerare adăugarea a două până la patru pahare suplimentare de apă la rutina zilnică.

Limitarea produselor lactate, care pot fi dificil de digerat, și eliminarea produselor de patiserie albite, procesate și puternic conservate pot fi, de asemenea, de ajutor. Înghețata, chipsurile de cartofi și mesele congelate au puține sau deloc fibre și ar trebui evitate.

Reducerea consumului de cafea, care deshidratează sistemul digestiv, ar putea fi, de asemenea, o modalitate de a vă echilibra mișcările intestinale.

În plus, adăugarea de suplimente de fibre fără prescripție medicală care conțin psyllium s-a dovedit în studii clinice că face ca mișcările intestinale să fie mai regulate.

Vezi și: Coxartroza, simptome, cauze tratament. Provoacă durere, îngreunează mersul. Care este legătura cu diabetul sau menopauza

Laxative naturale

Laxativele artificiale pot înrăutăți simptomele intestinului leneș sau chiar provoca această afecțiune. Dar există laxative naturale pe care le puteți încerca pentru a vă repune digestia în mișcare.

Adăugarea a 3-4 căni de ceai verde la rutina zilnică poate acționa pentru a vă îmbunătăți digestia.

Folosirea frunzelor de lemn de agar ca laxativ blând și natural este mai puțin probabil să provoace efectul secundar al unor alte laxative chimice, potrivit unui studiu pe animale.

Alte laxative naturale includ semințele de chia, frunzele verzi și uleiul de ricin. Cu toate acestea, toate laxativele vă pot antrena în cele din urmă intestinul să depindă de ele pentru a pune lucrurile în mișcare, așa că, atunci când este posibil, chiar dacă sunt naturale, folosiți laxativele rar.

Probiotice

S-a demonstrat că administrarea de suplimente probioticeSursa sigură îmbunătățește timpul de tranzit și regularitatea scaunelor. În prezent, sunt încă necesare mai multe cercetări pentru a determina care este cea mai bună tulpină de probiotice pentru tratamentul constipației.

Consumul de alimente probiotice, cum ar fi kimchi, varza murată și iaurtul, este o altă modalitate de a consuma tulpini vii de bacterii probiotice.

Faceți exerciții fizice

Exercițiile fizice ușoare vă pot direcționa sângele să circule prin abdomen. Pentru unii oameni, acest lucru pune în mișcare sistemul. Exercițiile fizice constante pot avea un impact asupra simptomelor intestinului leneș, menținând sistemul digestiv pornit și ”pornit”. Unele poziții de yoga pot chiar ajuta la ameliorarea constipației.

Vezi și: Cum trebuie să stai pe toaletă când ai scaun. Greșeala pe care ai făcut-o toată viața. Trucul cu prosopul pe care să-l faci de acum pentru sănătatea intestinului

Ajustați comportamentele de baie

Există produse pe piață care susțin că schimbarea posturii în timpul scaunului poate îmbunătăți consistența și ușurința utilizării toaletei. Din punct de vedere anecdotic, acest lucru pare să funcționeze pentru unele persoane.

Dacă te-ai confruntat cu simptome de intestin leneș, ar putea merita să verifici unul dintre aceste produse, care schimbă unghiul picioarelor la o poziție mai mult ”ghemuită” decât așezată în timpul deplasărilor la toaletă.

Ce trebuie să rețineți

Dacă problemele de constipație revin în mod constant, chiar și cu schimbări în dietă și stil de viață, trebuie să vorbiți cu medicul dumneavoastră. În rare ocazii, intestinul leneș poate însemna o afecțiune mai gravă. De asemenea, ar trebui să vă chemați medicul dacă aveți:

- sânge în scaun sau pe hârtia igienică

- durere la eliminarea scaunului

- durere rectală sau presiune rectală cu sau fără eliminarea scaunului

- dureri abdominale severe

- diaree care este însoțită de febră mare, frisoane, vărsături sau stări de amețeală

- diaree sau constipație care durează mai mult de două săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel