Uleiul de măsline sau de floarea soarelui, care este mai bun pentru sănătate și siluetă. Bilic: Atenție mare, e un pericol

Uleiul de măsline sau de floarea soarelui. La ce trebuie să fii atent când faci alegerea între cele două tipuri de ulei.
Când vine vorba de uleiuri, cei mai mulți privim lucrurile atât prin prisma beneficiilor pe care acestea le au asupra sănătății, cât și al costurilor.
Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut o comparație între cele mai folosite tipuri de uleiuri, subliniind un lucru important, mai ales pentru persoanele ce urmează dietă: atât uleiul de floarea soarelui, cât și cel de măsline au același impact asupra siluetei, având un conținut caloric.
”Ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui?
Din punct de vedere caloric sunt identice: 100 de calorii pe lingură. Din punct de vedere conținut de acizi grași, aici avem acizi grași esențiali Omega 9 - adică acidul oleic, aici avem Omega 6.
Sunt esențiali pentru că organismul nu-i poate produce, trebuie aduși prin alimentație. Și da, Omega 9 este antiinflamator, pe când Omega 6 este proinflamator.
Deci atenție mare la excesul de ulei de floarea soarelui, și pentru siluetă, și pentru sănătate, e un pericol.
Din punct de vedere prăjeală/încălzire, cel de măsline este foarte stabil, nu schimbă gustul mâncării pe care o prăjim în el. Pe când cel de floarea-soarelui este neutru și suficient de ieftin cât să nu ne doară sufletul dacă îl aruncăm după fiecare prăjeală”, a spus Mihaela Bilic în video postat pe contul său de socializare.
În ceea ce privește efectul celor două uleiuri asupra siluetei, impactul este același, în mod egal, în timp ce sănătatea este afectată mai mult de cel de floarea soarelui.
De altfel, nutriționistul are și un sfat pentru cei care o urmăresc: să alterneze cele două tipuri de ulei, ”pentru că nu există bun și rău, amândouă trebuie consumate cu măsură”.
Vezi și: Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte
Beneficiile uleiului de măsline
Uleiul de măsline conține aproximativ 14% grăsimi saturale, în timp ce are 11% grăsimi polinesaturale, cum ar fi acizii grași Omega 6 și Omega 3. Însă acidul gras predominant din uleiul de măsline, 73%, este reprezentat de grăsimea mononesaturată - acid oleic.
Studiile atată că acidul oleic reduce imflmația și poate acea chiar efecte benefice asupra genelor legate de cancer. Grăsimile mononesaturate sunt, de asemenea, destul de rezistente la căldură mare, ceea ce face ca uleiul de măsline extravirgin să fie o alegere sănătoasă pentru gătit.
Uleiul de măsline are un conținut important de antioxidanți, care reduc riscul de boli cronice, au acțiune antiinflamatoare și protejează colesterolul bun de oxidare, ceea ce înseamnă reducerea riscului de boli de inimă.
Consumul de ulei de măsline previne apariția acidentului vascular cerebral și protejează inima. De asemenea, uleiul de măsline etse recomandat în dietele pentru scăderea sau menținerea greutății, fiind foarte folosit în dieta mediteraneeană, dieta DASH sau MIND.
Uleiul de măsline este eficient și în lupta împotriva bolii Alzheimer, una dintre caracteristicile sale cheie este o acumulare a așa-numitelor plăci beta-amiloide în interiorul celulelor cerebrale. Un studiu efectuat pe șoareci a arătat că o substanță din uleiul de măsline poate ajuta la eliminarea acestor plăci, notează Healtline.
Uleiul de măsline reduce riscul de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2. De altfel, dieta mediteraneană a fost asociat ca avțnd rezultate bune în acest sens.
De asemenea, uleiul de măsline are un conținut bogat de antioxidanți cu efecte anticancerigene. Oamenii din țările mediteraneene au cel mai mic risc de cancer, iar mulți cercetători pun acest fapt pe seama dietei specifice, unde uleiul de măsline ocupă un loc important.
Antioxidanții din uleiul de măsline pot reduce daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, despre care se crede că sunt una dintre principalele cauze ale cancerului.
Uleiul de măsline este bun și pentru tratarea artritei reumatoide, care este o boală autoimună caracterizată prin încheieturi deformate și dureroase.
Uleiul de măsline conține o multitudine de nutrienți care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare. Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomac și care poate provoca ulcer la stomac și cancer la stomac.
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.