Vitamina C: ce se întâmplă în corp când ea lipsește

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina C
Vitamina C

Organismul uman nu produce și nu stochează vitamina C. O procurăm zilnic din alimentație. Când lipsește, corpul dă de înțeles asta prin varii moduri.

Vitamina C, corp. O dietă echilibrată ajută organismul să primească vitamina C. O jumătate de cană de suc de portocale oferă cantitatea necesară de vitamina C. De regulă, femeile adulte (care nu sunt însărcinate sau care alăptează) au nevoie de 75 de miligrame de vitamina C pe zi, iar bărbații - 90 miligrame, notează medicinenet.com.

Potrivit sursei citate, iată o listă cu neregulile care apar în corp din pricina lipsei vitaminei C:

1. Vindecare lentă - când vă răniți, nivelurile de vitamină C din sânge și din țesuturi scad. Corpul are nevoie de colagen, o proteină care joacă un rol în fiecare etapă de reparare a pielii. Vitamina C ajută neutrofilele, un tip de celule albe din sânge care luptă împotriva infecției, să funcționeze bine.

2. Gingii sângerate, sângerările nazale, bruște - vitamina C vă păstrează vasele de sânge sănătoase. Un studiu a demonstrat că persoanele cu afecțiuni ale gingiilor care au mâncat grapefruit timp de 2 săptămâni au observat că gingiile lor nu au sângerat la fel de mult.

3. Creștere în greutate – un studiu a găsit o legătura între nivelurile scăzute de vitamina C și cantități mai mari de grăsime corporală, în special grăsimea buricului. Această vitamină joacă un rol în cât de bine corpul vostru arde grăsimi pentru energie.

4. Piele uscată și încrețită - oamenii care consumă o dietă sănătoasă cu o cantitate mare de vitamina C pot avea o piele mai fină și mai moale. Cum vitamina C este un antioxidant, poate ajuta la protejarea pielii de radicalii liberi.

5. Obosit si morocănos – un studiu de mică amploare a arătat că 6 din 7 bărbați cu un nivel scăzut de vitamina C au spus că s-au simțit obosiți și iritabili. Asta sugerează o legătură, deși alte lucruri ar putea fi responsabile. Un alt studiu efectuat pe 141 de lucrători la birou a constatat că acordarea de vitamina C le-a făcut să se simtă mai puțin obosiți în decurs de 2 ore, mai ales dacă nivelul lor a fost mic la început. Apoi efectul a durat tot restul zilei.

6. Imunitate slabă – cum vitamina C are mai multe funcții legate de sistemul imunitar, există unele dovezi că vitamina C vă poate ajuta să vă protejați de boli ca pneumonia și infecțiile vezicii urinare; scade șansele de boli de inimă și de unele tipuri de cancer.

7. Pierderea vederii - dacă aveți degenerescență maculară legată de vârstă, afecțiunea se poate agrava mai rapid fără vitamina C și alți antioxidanți și anumite minerale. Obținerea suficientă a vitaminei C din alimente ar putea ajuta la prevenirea cataractei, dar avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine această relație.

8. Scorbut - Înainte de 1700, această boală era o problemă enormă pentru marinari. Azi este relativ rară, dar este posibil dacă obțineți doar 10 mg/zi de vitamina C sau mai puțin. Oamenii cu scorbut au, de asemenea, probleme cum ar fi pierderea dinților, unghii crăpate, dureri articulațiilor, oase fragile. Când corpul primește vitamina C, simptomele încep să se îmbunătățească într-o zi și sunt, de obicei, vindecate în 3 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel