10 lucruri pe care să NU le faci niciodată înainte de culcare. Îți strică somnul

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Insomnia              Foto: Pixabay
Insomnia Foto: Pixabay

Somnul vă poate fi afectat dacă faceți anumite lucruri înainte de culcare. Iată zece dintre ele:

1) Nu beți cafea după cină

Problema este cofeina. Poate că vi s-a părut o bună idee să mai beți una ai pe seară, dar pe la 3 dimineața, când veți fi încă treaz, veți regreta asta. Atenție! Cofeina se găsește în multe alimente și băuturi: anumite ceaiuri, ciocolată, băuturi energizante sau acidulate. Citiți etichetele produselor, pentru a fi siguri. 

2) Nu beți alcool seara

Un pahar de alcool pare relaxant înainte de culcare?  Greșit. Alcoolul dereglează somnul profund, care este important pentru odihnă, memorie și alte lucruri pe care le face creierul în timpul somnului. Vă poate face suficient de somnoros ca să adormiți, dar vă trezește câteva ore mai târziu și vă face să dormiți prost. În plus, provoacă și deshidratare.

3) Nu navigați pe internet

Lumina artificială pe timp de noapte poate fi dăunătoare somnului. „Lumina albastră” emisă de smartphone-uri, tablete, laptopuri și computere este deosebit de proastă. Inclusiv cea emisă de televizoare. Închideți ecranele luminoase cu 2-3 ore înainte de culcare pentru a vă pregăti corpul de odihnă. 

4) Nu trageți un pui de somn și nu dormiți prea mult

Un pui de somn pare a fi o modalitate excelentă de a recupera din somnul pierdut. Dar dacă trageți unul după ora 15.00, s-ar putea să vă afecteze somnul de noapte. Deci, după această oră, fără pui de somn și fără cafea, recomandă experții WebMD. Ca să depășiți somnolența e suficient să vă stropiți pe față cu apă rece sau să faceți o plimbare rapidă. De asemenea, nu dormiți mai mult de 7-9 ore pe noapte. Poate părea o idee bună să recuperezi orele pierdute de odihnă din nopțile precedente, dar nu în realitate dacă dormi într-o dimineață câteva ore în plus nu compensează mare lucru din somnul pierdut. Vă va afecta ciclul normal de culcare și trezire și vă veți simți mintea încețoșată. Păstrați programul regulat. 

5) Nu încălziți prea tare dormitorul 

Probabil că ați observat că vă este mai greu să adormiți când este cald. Dar știați că vă poate afecta și calitatea somnului? Și umiditatea ridicată îl poate afecta. La fel ca multe alte lucruri bune din viață, dacă vrei să te odihnești bine, trebuie să păstrezi o temperatură constantă și mai joasă de 23 de grade. 

6) Nu mâncați înainte de culcare

O masă mare sau o gustare luată înainte de a vă băga în pat vă poate supraîncărca metabolismul și vă poate accelera activitatea creierului, ceea ce ar putea duce la indigestie și chiar la coșmaruri. Dar nu îi afectează pe toți în același mod. Dacă sunteți obișnuit cu gustări la miezul nopții, păstrați un jurnal cu ceea ce se întâmplă când mâncați târziu pentru a vedea dacă vă afectează somnul sau nu. 

7) Nu luați anumite medicamente

Dacă vă este recomandat de doctor să luați medicamente înainte de culcare, atunci le luați. Dar unele medicamente eliberate pe bază de rețetă vă pot împiedica să dormiți bine, iar alte medicamente, din cele fără rețetă, conțin stimulente. Consultați medicul care vă va spune ce medicamente să nu luați seara înainte de culcare. 

8) Nu faceți exerciții înainte de culcare

Exercițiile fizice sunt de obicei bune pentru somn. Vă pot stimula starea de spirit, diminua anxietatea și vă pot liniști. De asemenea, ajută la stabilirea unui model obișnuit de a merge la culcare și de a vă a trezi în jurul aceleiași ore în fiecare zi (ritmul circadian). Deși exercițiile fizice sunt bune pentru somn, dacă le faceți prea aproape de culcare ele îl vor deregla. Dacă totuși vrei să faci exerciții seara, fă-le cu 3-4 ore înainte de ora de culcare. 

9) Uitați de griji și nu vă certați seara

Am scos gunoiul? Am hrănit câinele? Prea multe gânduri vă pot ține treaz noaptea. Faceți o listă cu sarcini pentru a doua zi ca să nu uitați ce aveți de făcut, api relaxați-vă! Pentru orice eventualitatea, țineți un pix și o foaie pe noptieră, lângă pat, ca să notați ce vă trece prin cap și să nu uitați. De asemenea, evitați discuțiile aprinse la și după cină. Pot declanșa hormoni care vă mențin energizat. Încercați o rutină liniștitoare de seară: citiți o carte sau ascultați muzică liniștitoare. O baie sau un duș fierbinte ar putea, de asemenea, să vă ajute să vă relaxați.

10) Nu beți prea multă apă

Beți suficentă apă cât să fiți hidratat, dar nu atât de mult încât să vă întrerupă somnul, cu pauze repetate de mers la toaletă. De aceea, cel mai bine este să distribuiți cantitatea de apă pe care o beți pe parcursul zilei, nu să beți multă seara ca să recuperați ce n-ați băut în timpul zilei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel