5 efecte incredibile ale consumului zilnic de legume. De ce nu trebuie să lipsească din meniu
Legumele trebuie să fie prezente în meniul zilnic, atât la copii, cât și la adulți.
Toată lumea, cu mic, cu mare, trebuie să consume legume în mod constant, zi de zi. De altfel, acestea sunt baza unei alimentații sănătoase, fiind bogate în nutrienți, sărace în calorii. Mai mult, numeroși cercetători au dovedit faptul că o dietă bogată în legume ajută la scăderea riscului apariției de afeciuni cronice cum sunt obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă sau bolile metabolice.
Legumele scad riscul bolilor de inimă
Un meniu bogat în legume poate să scadă presiunea arterială și sp ducă la reducerea riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Numeroase cercetări au arătat că o astfel de dietă ajută la îmbunătățirea sănătății inimii. Astfel, unul dintre cele mai mari studii, notează EatThis, a raportat că persoanele care consumă multe verdețuri (spanac, salată verde, ardei gras) au un risc semnificativ mai mic de boli de inimă. Pe acest principiu funcționează dieta DASH, care prevede 4-5 porții de legume pe zi.
Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ.
Ajută la menținerea sănătății pielii
Legumele sunt pline de substanțe nutritive care ajută la menținerea sănătății pielii și la reducerea efectelor cauzate de razele ultraviolete. Unii dintre nutrienții cheie în acest sens sunt betacarotenul, vitamina C , precum și fitonutrienții cu efecte antioxidante, iar legumele sunt cele mai bune surse de astfel de nutrienți.
De asemenea, consumul mai multor porții de legume în fiecar zi poate ajuta la reducerea inflamației cronice, prin încetinirea procesului de îmbătrânire al celulelor, procs care acceleează apariția ridurilor și pierderea colagenului.
Îmbunătățesc vederea
Legumele îmbunătățesc vederea și, în același timp, protejează ochii de efectele nocice ale razelor ultraviolete. Substanțele nutritive din legume care susțin sănătatea ochilor sunt vitaminele A, C, carotenoidele și alți fitonutrienți care ajută la menținerea vederii.
De altfel, numeroase studii au arătat dă luteina, zeaxantina, carotenoidele care sunt prezente în multe legume colorate și în frunzele verzi, ajută la reducerea riscului de degenerare maculară legată de vârstă și de cataractă.
Îmbunătățesc tranzitul gastrointestinal
De asemenea, legumele sunt alimentele cele mai bogate în fibre, ce ajută la îmbunătățirea microbiomului intestinal, care are un rol important în menținerea sistemului imunitar. Fibrele alimentare sunt descompuse și fermentate în colon. Această fermentare creează acizi grași cu lanț scurt benefici sunt produse.
În timp ce toate legumele sunt benefice, unele dintre cele mai bune pentru tractul gastrointestinal includ ceapa, prazul, sparanghelul, napul porcesc, păpădia și algele marine. Aceste alimente sunt deosebit de bogate în fibre prebiotice care ajută la alimentarea bacteriilor sănătoase din tractul gastrointestinal pentru a le ajuta să se înmulțească și să se dezvolte.
Sunt bune pentru sistemul osos
Dacă până acum ne-am obișnuit să auzim că produsele lactate sunt cele mai bune resurse de calciu, pentru sistemul osos, iată că specialiștii în nutriție vin și cu varianta ”vegetariană”. Astfel, spun aceștia, legumele oferă suficienți nutrienți pentru formarea oaselor, mai mult, acestea servesc ca un ”tampon” natral pentru mediul mai acid din corpul uman, care duce la eliminarea mai rapidă a calciului în loc ca acesta să se asimileze.
Frunzele verzi, cum ar fi varza kale, varza chinezească, varza creață și napii, toate furnizează calciu, dar conțin și potasiu, acid folic, vitamina K și magneziu, care ajută organismul să introducă calciul în oase.
-
-
-
Oscilațiile de calciu din rinichi pot preveni hipertensiunea03.12.2025, 20:07
-
Tranzitul intestinal: frecvența scaunului poate influența sănătatea03.12.2025, 18:52
-
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Plante medicinale uitate, cu beneficii puternice pentru rinichi, sânge sau tuse
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
