
Acestea sunt alimentele care îți bochează digestia și favorizează constipația. Medicul Marius Sava dezvăluie lista vinovaților. Constipația poate fi mai periculoasă decât crezi, iar alimentele joacă un rol...
Constipația este una dintre cele mai frecvente probleme digestive, afectând milioane de oameni la nivel global.
Digestia este un proces complex influențat semnificativ de alegerile alimentare. O dietă echilibrată, bogate în fibre și apă, este cheia pentru prevenirea constipației și menținerea unei digestii sănătoase.
Vezi și:
Alimentul care crește tensiunea arterială
Dr. Marius Sava a explicat care sunt alimentele care pot îngreuna digestia și care favorizează constipația atunci când sunt consumate în exces sau în mod regulat.
"Banana verde sau banana foarte coaptă are foarte mult amoniac și poate să te constipe dacă mănânci mult", spune medicul Marius Sava.
Ei bine, banana verde conține cantități mari de amidon rezistent, un compus care încetinește procesul digestiv și poate duce la constipație dacă este consumat în cantități mari.
În schimb, banana foarte coaptă poate conține amoniac, un produs secundar al metabolismului amidonului și proteinelor din fruct, ceea ce poate agrava constipația, mai ales la persoanele sensibile.
Deci, dacă vrei să mănânci o banană, alege una coaptă moderat, care are un conținut optim de fibre solubile, favorizând digestia sănătoasă.
"De asemenea, patiseria, foarte multă grăsime, te constipă", a mai spus medicul Marius Sava.
Produsele de patiserie sunt adesea preparate cu cantități mari de grăsimi saturate și carbohidrați rafinați. Aceste ingrediente încetinesc motilitatea intestinală și pot duce la constipație.
Consumul frecvent de astfel de produse nu doar că îngreunează tranzitul, dar poate contribui și la alte probleme digestive, cum ar fi balonarea.
"Pâinea albă te constipă pentru că e procesată", a mai spus medicul Marius Sava.
Pâinea albă, fiind procesată, are un conținut foarte scăzut de fibre alimentare. Fibrele sunt esențiale pentru menținerea unui tranzit intestinal regulat, iar lipsa acestora din alimentație poate duce la constipație.
"Și din păcate și laptele. Laptele te constipă și îți îngreunează tranzitul intestinal", a mai spus medicul Marius Sava.
Potrivit dr. Marius Sava, laptele este un alt aliment care poate îngreuna tranzitul intestinal, mai ales în cazul persoanelor sensibile la lactoză sau care consumă cantități mari de produse lactate.
Laptele poate încetini digestia și poate agrava constipația prin reducerea motilității intestinale.
Înlocuiește laptele obișnuit cu laptele vegetal de migdale sau de ovăz sau consumă-l în cantități moderate, mai ale dacă ai probleme digestive.
"Orezul, dacă îl mănânci în exces, te constipă", a mai spus medicul Marius Sava.
Ultimul aliment care îngreunează digestia și te constipă este orezul alb care este un aliment sărac în fibre, ceea ce poate încetini tranzitul intestinal, în special atunci când este consumat în exces.
Comparativ cu orezul brun sau orezul sălbatic, datorită conținutului ridicat de fibre, poate fi o alegere mai potrivită.
Medicul Marius ava atrage atenția că dacă trec 3 zile fără scaun, asta înseamnă constipație.
Constipația cronică poate duce la complicații precum hemoroizi, fisuri anale sau chiar obstrucții intestinale.
"Dacă ai 3 zile fără scaun, atunci este o problemă", a declarat medicul Marius Sava, în emisiunea La Măruță.
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?