7 motive surprinzătoare pentru care să mâncați mai des somon
Somonul este unul dintre alimentele pe care medicii nutriționiști le recomandă și datorită acizilor grași omega 3.
Iată 7 motive pentru care să nu excludeți somonul din alimentația voastră:
* o sursă excelentă de proteine - somonul este bogat în proteine de înaltă calitate. La fel ca grăsimile omega-3, proteinele sunt un alt nutrient esențial pe care trebuie să îl obțineți din dieta voastră. Proteinele joacă o serie de roluri importante în organism, inclusiv ajutarea corpului să se vindece după rănire, protejarea sănătății oaselor și menținerea masei musculare în timpul pierderii în greutate și pe măsură ce îmbătrânești. Cercetări recente au constatat că, pentru o sănătate optimă, fiecare masă ar trebui să furnizeze cel puțin 20-30 de grame de proteine de înaltă calitate.
* bogat în vitamine B - somonul este o sursă excelentă de vitamine B. Studiile au arătat că toate vitaminele B lucrează împreună pentru a menține funcționarea optimă a creierului și a sistemului nervos.
* sursă bună de potasiu - somonul este destul de bogat în potasiu. Acest lucru este valabil mai ales pentru somonul sălbatic, care furnizează 13% din valoarea zilnică recomandată la 100 grame (3,5 uncii), comparativ cu 8% pentru somonul de crescătorie. De fapt, somonul sălbatic conține mai mult potasiu decât o cantitate echivalentă dintr-o banană de dimensiuni medii, care oferă doar 9% din valoarea zilnică recomandată. Potasiul vă ajută să vă controlați tensiunea arterială, vă reduce riscul de accident vascular cerebral. O analiză a constatat că suplimentarea cu potasiu reduce semnificativ nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută, în special pentru cei care consumă cantități mari de sodiu.
* plin de seleniu - seleniul este un mineral care se găsește în sol și în anumite alimente. Corpul tău are nevoie doar de cantități mici din el. Cu toate acestea, este important să aveți suficient seleniu în dieta dumneavoastră. Studiile au arătat că seleniul ajută la protejarea sănătății oaselor, scade anticorpii tiroidieni la persoanele cu boli tiroidiene autoimune și poate reduce riscul de cancer. Consumul de somon și alte fructe de mare bogate în seleniu s-a dovedit că îmbunătățește nivelul de seleniu din sânge la persoanele ale căror diete sunt scăzute în acest mineral. Un studiu mai vechi a constatat că nivelurile de seleniu din sânge au crescut semnificativ mai mult la persoanele care au consumat două porții de somon pe săptămână decât la cei care au consumat suplimente de ulei de pește care conțin mai puțin seleniu.
* conține astaxantină - astaxantina este un compus legat de mai multe efecte puternice asupra sănătății. Ca membru al familiei de antioxidanți carotenoizi, astaxantina conferă somonului nuanța roșie. Astaxantina pare să scadă riscul de boli de inimă prin reducerea oxidării colesterolului LDL (rău) și creșterea nivelului de colesterol HDL (bun). Unele cercetări sugerează că astaxantina poate reduce inflamația, reduce stresul oxidativ și proteja împotriva acumulării plăcii grase în artere, ceea ce ar putea reduce riscul bolilor de inimă. În plus, se crede că astaxantina funcționează cu acizii grași omega-3 din somon pentru a proteja creierul și sistemul nervos împotriva inflamației. Mai mult, astaxantina poate ajuta chiar la prevenirea leziunilor pielii și vă poate ajuta să arătați mai tânăr.
* gestionarea greutății - consumul frecvent de somon vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să-l mențineți. La fel ca alte alimente bogate în proteine, ajută la reglarea hormonilor care controlează apetitul și te fac să te simți sătul. În plus, rata metabolică crește mai mult după consumul de alimente bogate în proteine, cum ar fi somonul, comparativ cu alte alimente. În plus, cercetările sugerează că grăsimile omega-3 din somon și alți pești grași pot promova pierderea în greutate și pot reduce grăsimea abdominală la persoanele supraponderale. În plus, somonul este destul de scăzut în calorii. O porție de 3,5 uncii (100 de grame) de somon de fermă are doar 206 de calorii, iar somonul sălbatic are și mai puține la 182 de calorii.
* poate ajuta la combaterea inflamației - mulți experți consideră că inflamația este cauza principală a majorității bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă, a diabetului și a cancerului. Mai multe studii au descoperit că consumul de mai mult pește ajută la reducerea markerilor de inflamație la persoanele cu risc pentru aceste și alte boli. De fapt, un studiu efectuat pe 4.105 persoane a constatat că consumul frecvent de pește a fost asociat cu niveluri mai scăzute de celule albe din sânge, care sunt adesea folosite ca măsură a inflamației cronice, arată healthline.com.
-
Ce este uleiul esențial de Ylang-Ylang: 4 beneficii dovedite08.12.2025, 21:32
-
Cine nu ar trebui să consume scorțișoară?08.12.2025, 20:54
-
Ce este mielofibroza: simptome, cauze și cum poate fi tratată08.12.2025, 19:33
-
-
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat08.12.2025, 17:15
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
