Acțiunea care te poate îmbolnăvi grav. Cum te afectează un gest de 10 secunde

Monika Baciu |
Data publicării:
actiunea care te poate imbolnavi grav - FOTO: Freepik@branin
actiunea care te poate imbolnavi grav - FOTO: Freepik@branin

Acțiunea care te poate îmbolnăvi grav poartă milioane de bacterii în doar 10 secunde.

Acțiunea care te poate îmbolnăvi grav în doar 10 secunde. Este vorba de sărut. Sărutul este un comportament de legătură între parteneri practicat de peste 90% din culturile lumii, iar pentru persoanele aflate în relații, reprezintă o sursă regulată de expunere la bacterii străine. Cuplurile schimbă milioane de bacterii atunci când se sărută intim, făcându-și microbiomul orale să arate din ce în ce mai asemănător.

Ce este într-un sărut?

80 de milioane de bacterii trec între parteneri în timpul unui sărut de 10 secunde. Milioane de bacterii, se pare - mai mult de 600 de specii de bacterii trăiesc în gura umană, căptușind dinții, limba și obrajii, deși reprezintă doar un procent mic din cele 100 de trilioane de microorganisme care trăiesc în corpul uman. Unele dintre aceste bacterii plutesc liber în salivă, unde pot fi ușor răspândite printr-un sărut intim.

Din câte știa cercetătorul olandez Remco Kort, nimeni nu a studiat încă modul în care sărutul schimbă microbiomul oral al unui cuplu sau colecția de bacterii care trăiesc în mod natural în gură, potrivit Healthline.

Vezi și: Băutura neașteptată care provoacă tumori și cancer la sân. Fejer: Dacă o consumi de 4 ori pe zi sau de 3 ori pe săptămână dă tumori maligne

Sărutul folosit pentru știință

Kort a recrutat 21 de cupluri care vizitau Muzeul Micropia din Amsterdam pentru a participa la studiul său, care a fost publicat în revista Microbiome. Cuplurile au completat un studiu despre obiceiurile lor de sărutare și au dat mostre de salivă înainte și după un sărut de 10 secunde. Apoi, trei cupluri au fost selectate pentru un al doilea experiment.

Un partener a băut o băutură de iaurt probiotic și apoi și-a sărutat partenerul, iar din nou cercetătorii au luat probe de salivă de la ambii parteneri înainte și după sărut.

Pentru a calcula numărul de sărutări pe care un cuplu le-a împărtășit în fiecare zi, Kort a trebuit să medieze ceea ce fiecare partener a raportat - ceea ce, se pare, a variat destul de mult.

În rândul a 74% dintre cuplurile de sex opus, partenerul de sex masculin a raportat mai multe sărutări pe zi decât partenerul de sex feminin, ceea ce a dus la o medie masculină de 10 sărutări pe zi și o medie feminină de cinci sărutări pe zi.

Vezi și: Adevărul înfricoșător despre articolele cosmetice. Cum poți face cancer sau hipertensiune din cauza acestora

Kort crede că acest lucru este în concordanță cu o tendință mai mare de supraraportare a bărbaților și a femeilor care subraportează activitatea intimă, ceea ce este în conformitate cu studiile anterioare privind fiabilitatea auto-rapoartelor despre sex.

Cuplurile care s-au sărutat în medie de cel puțin nouă ori pe zi sau s-au sărutat în ultima oră și 45 de minute, au avut microbiome orale foarte asemănătoare. Acest lucru a scăzut în conformitate cu un studiu anterior care arată că persoanele care locuiesc împreună sunt mai susceptibile de a avea microbi nativi similari, în special pe piele, decât străinii.

Pentru cele trei cupluri care au încercat băutura de iaurt, Kort a măsurat transferul de bacterii căutând urme de bacterii probiotice care nu se găsesc în mod normal în cantități mari în gură. Pe baza concentrației acestor bacterii în partenerul care nu a consumat băutura probiotică, echipa sa a reușit să estimeze că un sărut de 10 secunde transferă aproximativ 80 de milioane de bacterii.

Vezi și: Imunoterapia și terapia personalizată pentru cancer: ce sunt. Fejer: E foarte bine acceptată de pacienți. O testare accesibilă, dar nu este finanțată de Casa de Asigurări

Sărutul este sănătos

”Microorganismele sunt, în general, de fapt benefice, dar opinia lor este total diferită. Oamenii asociază bacteriile cu alterarea, condițiile neigienice și bolile”, a declarat Kort, președintele genomicii microbiene de la Universitatea din Amsterdam și microbiolog la centrul de cercetare TNO.

Dar percepția publică nu putea fi mai departe de adevăr.

”Bacteriile orale formează un strat protector și ne ajută să ne protejăm împotriva microorganismelor cauzatoare de boli”, a continuat el.

Acest strat se numește biofilm și se agață de suprafețele solide ale gurii. Bacteriile invadatoare trebuie să pătrundă în biofilmul rezistent înainte de a putea ajunge la țesuturile vulnerabile ale gurii.

Kort a explicat că transferul bacterian este de fapt un lucru bun.

”Ceea ce faci este să te expui la multe bacterii. Câștigi specii suplimentare. În general, în microbiologie, dacă aveți mai multe specii, construiți rezistență. Din această perspectivă, sărutul este sănătos”, a mai explicat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel