Alimentația ca medicament: beneficii și limitări în gestionarea bolilor cronice. De ce mâncarea este mai mult decât o sursă de energie
„Alimentația ca medicament” este o abordare medicală emergentă care subliniază importanța dietei în prevenirea și gestionarea bolilor cronice, susținând că o alimentație sănătoasă poate reduce riscul...
Alimentația ca medicament, un concept care există de secole, a fost pus la îndoială în lumea occidentală din cauza rolului său în prevenirea și gestionarea bolilor. Cu toate acestea, este larg recunoscut faptul că alimentația poate avea un impact asupra sănătății unei persoane, conducând la un sistem imunitar mai puternic, o sarcină și o naștere mai sigure, un risc mai scăzut de diabet și boli cardiovasculare și o viață mai lungă.
Cercetările au arătat că o dietă bogată în zaharuri adăugate, grăsimi saturate și trans și exces de sodiu poate induce inflamația cronică, un factor de risc care stă la baza bolilor de inimă, diabetului de tip 2, sănătății intestinale precare și altor boli cronice.
Asociația Americană a Inimii a recomandat recent o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și proteine vegetale sau animale slabe pentru a susține sănătatea cardiovasculară.
Experții consideră că această dietă susține sănătatea prin reducerea factorilor de risc nocivi ai bolilor cardiovasculare, inclusiv inflamația, nivelul ridicat al colesterolului, hipertensiunea arterială și somnul insuficient. Organizația Mondială a Sănătății leagă starea nutrițională de sănătatea imunitară și arată că carotenoizii din dietă pot îmbunătăți metaboliții din sânge ai persoanelor cu boli hepatice.
Decenii de descoperiri științifice susțin rolul integral al dietei în gestionarea sănătății. Ghidurile dietetice pentru americani 2020-2025 subliniază importanța consumului ridicat de alimente și băuturi bogate în nutrienți, cu un aport limitat de zahăr adăugat, sare, grăsimi saturate și alcool.
„Alimentația ca medicament” este o practică unde se subliniază importanța alimentelor și a dietei în prevenirea și gestionarea bolilor. Aceasta implică prioritizarea alimentelor și a dietei în planul de sănătate al unei persoane pentru a preveni, a reduce simptomele sau a inversa o stare de boală.
Această practică se axează pe creșterea consumului de alimente vegetale integrale, puțin prelucrate și pe limitarea consumului de alimente foarte prelucrate, bogate în zahăr, ulei și sare adăugate.
Alimentele funcționale, cum ar fi ierburile, condimentele, leguminoasele, nucile, semințele, cerealele integrale, fructele și legumele, prezintă un interes deosebit pentru cei care consideră alimentele drept medicamente.
Această abordare sfidează medicina convențională, care se bazează în principal pe progresele tehnologice pentru gestionarea bolilor. În timp ce medicina occidentală convențională prescrie modificări ale regimului alimentar și ale stilului de viață ca tratament de primă linie pentru anumite afecțiuni, accentul se pune pe echilibrul macronutrienților din dietă, care rămâne neclar la om.

Foto: Freepik @sosiukin
Beneficii
Alimentația ca medicament este o abordare medicală care utilizează dieta și alimentele pentru a sprijini tratamentul bolilor, cum ar fi diabetul și prediabetul. Aceasta poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.
De exemplu, o dietă mediteraneană modificată poate reduce durerea, oboseala și disconfortul la persoanele cu lipoedem. O dietă sănătoasă în timpul tratamentului cancerului de sân poate reduce, de asemenea, simptomele negative.
Utilizarea „alimentelor ca medicamente” ar putea reduce costurile asistenței medicale prin reducerea gravității bolilor prin analize de laborator mai bune, mai puține medicamente și mai puține spitalizări.
Limitările conceptului
„Alimentația ca medicament” este un concept care are limitările sale, inclusiv faptul că nu este un remediu universal pentru toate afecțiunile, este influențat de informații eronate și ia în considerare interacțiunile medicament-nutrient.
Bolile cronice sunt complexe și pot fi cauzate de factori care nu au legătură cu alimentația, cum ar fi riscul genetic, toxinele din mediu sau afecțiunile autoimune. Deși poate ameliora simptomele și încetini progresia bolii în unele boli, nu ar trebui utilizată ca tratament de sine stătător, ci împreună cu terapia medicală adecvată.
Social media poate fi o sursă eficientă de promovare a sănătății, dar poate fi și o sursă de dezinformare și de informații neverificabile, în special în contextul „alimentelor ca medicamente” sau al terapiilor medicinale alternative. Denigrarea anumitor alimente poate conduce la comportamente alimentare nesănătoase.
Interacțiunile medicament-nutrient sunt, de asemenea, importante de luat în considerare, deoarece acestea pot spori sau întrerupe efectul unui medicament în organism. De exemplu, sucul de grapefruit poate fi evitat atunci când se iau anumite medicamente, dar unele cercetări arată că acesta poate spori efectul statinelor hipocolesterolemiante.
În ciuda conceptului său emergent, „mâncarea ca medicament” a fost recunoscută de mult timp ca având un rol în sănătate, iar dietele sănătoase bogate în fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe, proteine slabe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi pot reduce riscul de boli cronice.
-
-
Colesterolul ridicat din naștere: testele standard nu-l detectează08.12.2025, 14:01
-
Obiceiurile de condus pot trăda primele semne ale declinului cognitiv08.12.2025, 12:37
-
-
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
