Alimentația ca medicament: beneficii și limitări în gestionarea bolilor cronice. De ce mâncarea este mai mult decât o sursă de energie

„Alimentația ca medicament” este o abordare medicală emergentă care subliniază importanța dietei în prevenirea și gestionarea bolilor cronice, susținând că o alimentație sănătoasă poate reduce riscul...
Alimentația ca medicament, un concept care există de secole, a fost pus la îndoială în lumea occidentală din cauza rolului său în prevenirea și gestionarea bolilor. Cu toate acestea, este larg recunoscut faptul că alimentația poate avea un impact asupra sănătății unei persoane, conducând la un sistem imunitar mai puternic, o sarcină și o naștere mai sigure, un risc mai scăzut de diabet și boli cardiovasculare și o viață mai lungă.
Cercetările au arătat că o dietă bogată în zaharuri adăugate, grăsimi saturate și trans și exces de sodiu poate induce inflamația cronică, un factor de risc care stă la baza bolilor de inimă, diabetului de tip 2, sănătății intestinale precare și altor boli cronice.
Asociația Americană a Inimii a recomandat recent o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și proteine vegetale sau animale slabe pentru a susține sănătatea cardiovasculară.
Experții consideră că această dietă susține sănătatea prin reducerea factorilor de risc nocivi ai bolilor cardiovasculare, inclusiv inflamația, nivelul ridicat al colesterolului, hipertensiunea arterială și somnul insuficient. Organizația Mondială a Sănătății leagă starea nutrițională de sănătatea imunitară și arată că carotenoizii din dietă pot îmbunătăți metaboliții din sânge ai persoanelor cu boli hepatice.
Decenii de descoperiri științifice susțin rolul integral al dietei în gestionarea sănătății. Ghidurile dietetice pentru americani 2020-2025 subliniază importanța consumului ridicat de alimente și băuturi bogate în nutrienți, cu un aport limitat de zahăr adăugat, sare, grăsimi saturate și alcool.
„Alimentația ca medicament” este o practică unde se subliniază importanța alimentelor și a dietei în prevenirea și gestionarea bolilor. Aceasta implică prioritizarea alimentelor și a dietei în planul de sănătate al unei persoane pentru a preveni, a reduce simptomele sau a inversa o stare de boală.
Această practică se axează pe creșterea consumului de alimente vegetale integrale, puțin prelucrate și pe limitarea consumului de alimente foarte prelucrate, bogate în zahăr, ulei și sare adăugate.
Alimentele funcționale, cum ar fi ierburile, condimentele, leguminoasele, nucile, semințele, cerealele integrale, fructele și legumele, prezintă un interes deosebit pentru cei care consideră alimentele drept medicamente.
Această abordare sfidează medicina convențională, care se bazează în principal pe progresele tehnologice pentru gestionarea bolilor. În timp ce medicina occidentală convențională prescrie modificări ale regimului alimentar și ale stilului de viață ca tratament de primă linie pentru anumite afecțiuni, accentul se pune pe echilibrul macronutrienților din dietă, care rămâne neclar la om.
Foto: Freepik @sosiukin
Beneficii
Alimentația ca medicament este o abordare medicală care utilizează dieta și alimentele pentru a sprijini tratamentul bolilor, cum ar fi diabetul și prediabetul. Aceasta poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.
De exemplu, o dietă mediteraneană modificată poate reduce durerea, oboseala și disconfortul la persoanele cu lipoedem. O dietă sănătoasă în timpul tratamentului cancerului de sân poate reduce, de asemenea, simptomele negative.
Utilizarea „alimentelor ca medicamente” ar putea reduce costurile asistenței medicale prin reducerea gravității bolilor prin analize de laborator mai bune, mai puține medicamente și mai puține spitalizări.
Limitările conceptului
„Alimentația ca medicament” este un concept care are limitările sale, inclusiv faptul că nu este un remediu universal pentru toate afecțiunile, este influențat de informații eronate și ia în considerare interacțiunile medicament-nutrient.
Bolile cronice sunt complexe și pot fi cauzate de factori care nu au legătură cu alimentația, cum ar fi riscul genetic, toxinele din mediu sau afecțiunile autoimune. Deși poate ameliora simptomele și încetini progresia bolii în unele boli, nu ar trebui utilizată ca tratament de sine stătător, ci împreună cu terapia medicală adecvată.
Social media poate fi o sursă eficientă de promovare a sănătății, dar poate fi și o sursă de dezinformare și de informații neverificabile, în special în contextul „alimentelor ca medicamente” sau al terapiilor medicinale alternative. Denigrarea anumitor alimente poate conduce la comportamente alimentare nesănătoase.
Interacțiunile medicament-nutrient sunt, de asemenea, importante de luat în considerare, deoarece acestea pot spori sau întrerupe efectul unui medicament în organism. De exemplu, sucul de grapefruit poate fi evitat atunci când se iau anumite medicamente, dar unele cercetări arată că acesta poate spori efectul statinelor hipocolesterolemiante.
În ciuda conceptului său emergent, „mâncarea ca medicament” a fost recunoscută de mult timp ca având un rol în sănătate, iar dietele sănătoase bogate în fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe, proteine slabe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi pot reduce riscul de boli cronice.
-
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă22.10.2025, 11:30
-
Ce trebuie să știi dacă nu mai iei vitamine. Medicii, avertisment22.10.2025, 09:56
-
COVID-19, evoluție neașteptată22.10.2025, 08:48
-
-
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.