Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Unele alimente pot favoriza menținerea agilității mintale, la vârste înaintate. Dacă sunt și gustoase, este cu atât mai bine.
Flavanolii dau fructelor și legumelor culorile lor strălucitoare. Se găsesc și în ceai sau cacao. Studiile observaționale au arătat că consumul de alimente bogate în flavanoli este legat de un declin cognitiv mai mic, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
Noi cercetări sugerează un posibil motiv pentru care flavanolii par să îmbunătățească fluxul sanguin către creier.
Cercetătorii au dat flavanoli din cacao la 18 adulți sănătoși, în două studii separate. Într-unul dintre studii, oamenii au consumat o băutură din cacao cu aproximativ 681 miligrame (mg) de flavanoli. În cealaltă, au băut cacao cu aproximativ 4 mg flavanoli.
La aproximativ două ore după ce au băut cacao, participanții au inhalat scurt aer cu concentrații mari de dioxid de carbon, pentru a-și ridica nivelul din sânge peste normal. (Răspunsul normal al creierului la niveluri ridicate de dioxid de carbon din sânge este de a crește atât fluxul sanguin către creier, cât și absorbția acestuia de oxigen.)
Cercetătorii au măsurat, apoi, viteza de oxigenare a creierului și au administrat un set de sarcini mentale pentru a evalua performanța cognitivă.
Oamenii au avut un răspuns mai rapid la oxigenarea creierului după ce au consumat cantități mari de flavanoli, în comparație cu cei care au consumat cantități mai mici. De asemenea, au obținut scoruri mai mari la testele cognitive și au rezolvat corect problemele cu 11% mai repede.
Cercetătorii au sugerat că flavanolii cresc, în mod specific, fluxul de sânge către cortexul frontal al creierului, regiunea responsabilă cu planificarea și luarea deciziilor. Rezultatele au fost publicate online, de către Scientific Reports.
Aproape toate fructele și legumele conțin flavonoide, însă există o serie de vegetale cu o cantitate mai mare din acești antioxidanți: ceai negru, ceai verde, vin roșu, afine, zmeură, cireșe, căpșuni, migdale, merișoare, struguri negri, prune, mere, banane, citrice (portocale, grapefruit), soia, fasole, ceapă, varza de Bruxelles, pătrunjel, țelină, cartofi dulci, pieresici, pepene roșu, quinoa, broccoli, cacao, oregano, rozmarin.
Important de știu e faptul că flavonoidele sunt mai concentrate în coaja vegetalelor.
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.