Alimentele care te ajută să ai mintea ageră la bătrânețe: sunt și gustoase, pe deasupra

Unele alimente pot favoriza menținerea agilității mintale, la vârste înaintate. Dacă sunt și gustoase, este cu atât mai bine.
Flavanolii dau fructelor și legumelor culorile lor strălucitoare. Se găsesc și în ceai sau cacao. Studiile observaționale au arătat că consumul de alimente bogate în flavanoli este legat de un declin cognitiv mai mic, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
Noi cercetări sugerează un posibil motiv pentru care flavanolii par să îmbunătățească fluxul sanguin către creier.
Cercetătorii au dat flavanoli din cacao la 18 adulți sănătoși, în două studii separate. Într-unul dintre studii, oamenii au consumat o băutură din cacao cu aproximativ 681 miligrame (mg) de flavanoli. În cealaltă, au băut cacao cu aproximativ 4 mg flavanoli.
La aproximativ două ore după ce au băut cacao, participanții au inhalat scurt aer cu concentrații mari de dioxid de carbon, pentru a-și ridica nivelul din sânge peste normal. (Răspunsul normal al creierului la niveluri ridicate de dioxid de carbon din sânge este de a crește atât fluxul sanguin către creier, cât și absorbția acestuia de oxigen.)
Cercetătorii au măsurat, apoi, viteza de oxigenare a creierului și au administrat un set de sarcini mentale pentru a evalua performanța cognitivă.
Oamenii au avut un răspuns mai rapid la oxigenarea creierului după ce au consumat cantități mari de flavanoli, în comparație cu cei care au consumat cantități mai mici. De asemenea, au obținut scoruri mai mari la testele cognitive și au rezolvat corect problemele cu 11% mai repede.
Cercetătorii au sugerat că flavanolii cresc, în mod specific, fluxul de sânge către cortexul frontal al creierului, regiunea responsabilă cu planificarea și luarea deciziilor. Rezultatele au fost publicate online, de către Scientific Reports.
Aproape toate fructele și legumele conțin flavonoide, însă există o serie de vegetale cu o cantitate mai mare din acești antioxidanți: ceai negru, ceai verde, vin roșu, afine, zmeură, cireșe, căpșuni, migdale, merișoare, struguri negri, prune, mere, banane, citrice (portocale, grapefruit), soia, fasole, ceapă, varza de Bruxelles, pătrunjel, țelină, cartofi dulci, pieresici, pepene roșu, quinoa, broccoli, cacao, oregano, rozmarin.
Important de știu e faptul că flavonoidele sunt mai concentrate în coaja vegetalelor.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.