Alimentele de la care facem burtă. Bilic: E nedrept și stupid. Întrebați-vă de ce mănânc? Dacă răspunsul nu e clar, scuipați! Mai bine la gunoi decât pe burta voastră
Alimentele sănătoase, dar și cele mai puțin sănătoase îngrașă, la fel de mult. Cum să evităm acest lucru.
Mihaela Bilic, cunoscutul nutriționist, susține că ne putem îngrășa de la orice tip de alimente și mâncare, sănătoasă sau nu, care ne place mai mult sau mai puțin, dar oferă și o soluție în acest sens, o soluție foarte ușor de pus în practică de fiecare dintre noi. Astfel, într-o postare făcută pe contul său de socializare, nutriționistul ne recomandă când trebuie să mâncăm cu adevărat, în contextul în care organismul uman poate să reziste nemâncat și o perioadă mai lungă.
”Și mâncarea care nu ne place tot “se pune”
Dovada că viața e nedreaptă există și în nutriție: ne îngrășăm din mâncare nesănătoasă, dar mai ales din cea sănătoasă, din produse care ne plac, dar și din cele care nu se ridică la înălțimea așteptărilor noastre, din preparatele pe care le mâncăm cu poftă, dar și din cele pe care le mâncăm în silă… cu alte cuvinte totul “se pune” și se depune.
Organismul e construit ancestral iar metabolismul funcționează rudimentar. Legile termodinamicii acționează pe numărul de calorii, fără să țină cont dacă sunt “bune”sau “rele”. E nedrept și stupid să te îngrași cu mâncare care nu ți-a plăcut, dar se întâmplă mereu.
Așa cum putem da înapoi haine, pantofi sau electrocasnice care nu ni se potrivesc sau nu ne satisfac, ar trebui ca și la capitolul alimentar să fim rambursați pentru caloriile cheltuite greșit. Însă odată ce am înghițit mâncarea răul e făcut, nici măcar prin mișcare nu putem scăpa ușor/eficient de excesul caloric”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
”Dacă răspunsul nu este clar și ferm, opriți-vă”
”Soluția? Să ne oprim la timp! Fiecare gură de mâncare trebuie asumată și justificată: nu avem voie să mâncăm dacă nu ne este foame de nota 6-7 pe o scară de la 0 la 10.
Și apoi, chiar dacă ne este foame, nu avem voie să mâncăm produse de proastă calitate sau care lasă de dorit la capitolul gust. Când duceți mâna cu mâncare la gură, întrebați-vă mereu: de ce mănânc…cât îmi este de foame…m-am săturat…aș putea să mă opresc…îmi place cu adevăra...?
Și dacă răspunsul nu este clar și ferm, opriți-vă, scuipați, lăsați în farfurie, aruncați! Mai bine la gunoi decât pe burta voastră.
Suntem prea săraci din punct de vedere buget caloric, ca să cheltuim cu indiferență și nepăsare. În nutriție nu există împrumut de la bancă și nici pe datorie nu putem trăi. Kilogramele în plus înseamnă calorii consumate peste bugetul ridicol de mic al organismului. Și nu contează dacă ne-a plăcut sau nu”, a mai scris nutriționistul, adăugând și o concluzie amuzantă. ”Dacă viața e nedreaptă și legile lui Murphy funcționează, măcar să ne îngrășăm din lucruri bune”.
De câte calorii avem nevoie într-o zi
Numărul caloriilor se calculează în funcție de vârstă, dar și de activitatea pe care o are o persoană - sedentar, puțin activ sau activ. Potrivit statisticianului Nathan Yau, de la Universitatea California Los Angeles (UCLA), care a analizat datele de la Departamentul American pentru Sănătate, pentru menținerea unei greutăți optime, necesarul de calorii se prezintă astfel:
- 19-30 de ani: 2000 calorii (sedentară), 2000-2200 calorii (puțin activă), 2400 (activă)
- 31-50 de ani: 1800 calorii (sedentară), 2000 calorii (puțin activă), 2200 (activă)
- peste 51 de ani: 1600 calorii (sedentară), 1800 calorii (puțin activă), 2000-2200 (activă).
Vezi și: Sedentarismul, învins cu 30 de minute de mișcare pe zi. Dr. Hâncu: Este de fapt un medicament
Cum ne putem controla foamea. Nutriționist: Avem rezerve de grăsime pentru multe săptămâni
Ne dorim o dietă sănătoasă, care să ne aducă întreg aportul de vitamine și minerale, astfel încât seara să nu cădem pradă foamei. Însă există momente în care, oricât de mult ne-am dorit, aceasta se învârte în jurul nostru sub diverse forme, de cele mai multe ori ca o poftă de ceva. De ceva bun, de ceva dulce ori sărat.
Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat la ”Neatza cu Răzvan și Dani” că senzația de foame este una firească, dar a oferit și câteva soluții pentru a-i rezista acesteia, până a doua zi.
”Foamea este o senzație absolut normală și naturală. Cei mai mulți dintre noi avem rezerve de grăsime pentru multe săptămâni. Nu vei păți nimic dacă suferi puțin de senzația de foame.
Foamea, de fapt, ar trebui să fie o stare comună pe care tu o simți, dar care nu mai are impact emoțional. Nu o mai percepi ca pe un pericol, nu o mai percepi ca pe ceva periculos pentru tine, o accepți și mergi cu ea. Citește mai departe AICI.
Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        
 - 
                        Un test de salivă ar putea descoperi insuficiența cardiacă04.11.2025, 09:28
 - 
                        
 
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
