Alimentele ultraprocesate, risc de cancer? Ce spun specialiștii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Supermarket
Supermarket

Alimentele ultraprocesate sau ambalate a fost întotdeauna asociate cu riscuri pentru sănătate, însă un studiu recent a arătat că acestea pot crește riscul de cancer. De asemenea, rămâne în discuție efectul aditivilor, care încă nu este cunoscut pe deplin.

Produsele preambalate, procesate sunt de obicei bogate în grăsimi, sare și zahăr. Dacă acest lucru nu este suficient pentru a vă face să renunțați la ele sau să rezistați unei cine de la congelator, luați în considerare un studiu observațional publicat de către The BMJ.

Acesta a analizat răspunsurile la chestionarele dietetice de 105.000 de bărbați și femei de vârstă medie în Franța, timp de cinci ani.

Alimentele au fost grupate în funcție de gradul de prelucrare – adică s-a luat în calcul nivelul de procesare și modificări aduse produselor, deoarece producătorii de alimente îmbunătățesc aroma, colorarea și durata de conservare.

Efectele aditivilor, încă necunoscute

De exemplu, supele deshidratate, produsele de panificație, cerealele dulci, carnea prelucrată, biscuiții și sosurile au fost considerate alimente ultra-procesate. Alimentele procesate mai puțin au inclus legume conservate, brânzeturi și pâine neambalată, proaspăt făcută.

O creștere de 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc de cancer cu 12% mai mare, în general, și cu un risc de cancer mamar cu 11% mai mare.

Nu s-a constatat o legătură semnificativă cu cancerul de prostată sau colorectal. Studiul nu demonstrează că alimentele ultra-procesate cauzează cancer, dar cercetătorii spun că efectele cumulative ale aditivilor alimentari rămân în mare parte necunoscute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel