Alimentele ultraprocesate, risc de cancer? Ce spun specialiștii
Alimentele ultraprocesate sau ambalate a fost întotdeauna asociate cu riscuri pentru sănătate, însă un studiu recent a arătat că acestea pot crește riscul de cancer. De asemenea, rămâne în...
Produsele preambalate, procesate sunt de obicei bogate în grăsimi, sare și zahăr. Dacă acest lucru nu este suficient pentru a vă face să renunțați la ele sau să rezistați unei cine de la congelator, luați în considerare un studiu observațional publicat de către The BMJ.
Acesta a analizat răspunsurile la chestionarele dietetice de 105.000 de bărbați și femei de vârstă medie în Franța, timp de cinci ani.
Alimentele au fost grupate în funcție de gradul de prelucrare – adică s-a luat în calcul nivelul de procesare și modificări aduse produselor, deoarece producătorii de alimente îmbunătățesc aroma, colorarea și durata de conservare.
Efectele aditivilor, încă necunoscute
De exemplu, supele deshidratate, produsele de panificație, cerealele dulci, carnea prelucrată, biscuiții și sosurile au fost considerate alimente ultra-procesate. Alimentele procesate mai puțin au inclus legume conservate, brânzeturi și pâine neambalată, proaspăt făcută.
O creștere de 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc de cancer cu 12% mai mare, în general, și cu un risc de cancer mamar cu 11% mai mare.
Nu s-a constatat o legătură semnificativă cu cancerul de prostată sau colorectal. Studiul nu demonstrează că alimentele ultra-procesate cauzează cancer, dar cercetătorii spun că efectele cumulative ale aditivilor alimentari rămân în mare parte necunoscute.
-
Banane sau kiwi: care are mai mult potasiu?12.11.2025, 22:42
-
-
8 alimente care conțin mai multe fibre decât o pară12.11.2025, 19:36
-
-
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
