Alimentele ultraprocesate, risc de cancer? Ce spun specialiștii

Alimentele ultraprocesate sau ambalate a fost întotdeauna asociate cu riscuri pentru sănătate, însă un studiu recent a arătat că acestea pot crește riscul de cancer. De asemenea, rămâne în...
Produsele preambalate, procesate sunt de obicei bogate în grăsimi, sare și zahăr. Dacă acest lucru nu este suficient pentru a vă face să renunțați la ele sau să rezistați unei cine de la congelator, luați în considerare un studiu observațional publicat de către The BMJ.
Acesta a analizat răspunsurile la chestionarele dietetice de 105.000 de bărbați și femei de vârstă medie în Franța, timp de cinci ani.
Alimentele au fost grupate în funcție de gradul de prelucrare – adică s-a luat în calcul nivelul de procesare și modificări aduse produselor, deoarece producătorii de alimente îmbunătățesc aroma, colorarea și durata de conservare.
Efectele aditivilor, încă necunoscute
De exemplu, supele deshidratate, produsele de panificație, cerealele dulci, carnea prelucrată, biscuiții și sosurile au fost considerate alimente ultra-procesate. Alimentele procesate mai puțin au inclus legume conservate, brânzeturi și pâine neambalată, proaspăt făcută.
O creștere de 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc de cancer cu 12% mai mare, în general, și cu un risc de cancer mamar cu 11% mai mare.
Nu s-a constatat o legătură semnificativă cu cancerul de prostată sau colorectal. Studiul nu demonstrează că alimentele ultra-procesate cauzează cancer, dar cercetătorii spun că efectele cumulative ale aditivilor alimentari rămân în mare parte necunoscute.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.