Anotimpul în care medicii recomandă să faci exces de legume

Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă consumul de cât mai multe legume toamna.
Toamna este „anotimpul perfect pentru a face un exces de legume” și cu cât sunt mai colorate cu atât mai bine, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. Specialistul recomandă consumul de legue la fiecare masă.
Aceasta face și o serie de recomandări pe rețelele sociale:
”* Faceți cumpărături cat mai des, dacă se poate din piață și de la producătorii locali, pentru a scurta la maximum intervalul de timp dintre momentul culesului și consum; evitați păstrarea prelungită, cantitatea de vitamina C scade la jumătate după 48 de ore de la cules și continua să scadă substanțial prin depozitare.
* Alegeți legume de culori diferite, fiecare pigment vegetal are alte beneficii, deci cu cat sunt mai diferite și mai intens colorate, cu atât mai bine. Păstrați legumele la întuneric și la temperatură scăzută, în cămară sau în lădița frigiderului, ca să preveniți oxidarea vitaminelor în contact cu lumina și căldura.
* Curățați legumele și tăiați-le imediat înainte de consum, contactul cu aerul duce la oxidarea vitaminei C (se înnegrește). Spălați legumele sub jet de apă pentru un timp cat mai scurt pentru a evita pierderea mineralelor și a vitaminelor hidrosolubile (vit. C, vit. Adăugați puțin ulei în salate și în preparatele cu legume pentru a favoriza absorția betacarotenului și licopenului, pigmenți liposolubili, care se dizolvă în grăsime.
* Fierbeți legumele cât mai întregi, de preferat în coajă, într-o cantitate minimă de apă sau la vapori; puneți-le la fiert în apă care clocotește pentru a evita degradarea vitaminei C- fiecare minut de fierbere scade cu 15% cantitatea de vitamina C din legume, iar enzima responsabilă de acest fenomen este neutralizată la 100*C.
* Nu fierbeți sfecla roșie în apă, ci băgați-o la cuptor întreagă, cu tot cu coajă, în felul acesta sunt protejate acidul folic și betanina, pigmentul roșu din structura ei.
* Evitați tratamentul termic prelungit, care duce la înmuierea legumelor; consistența “al dente”, în care legumele rămân ușor crocante, înseamnă mai multe vitamine și un index glicemic scăzut, adică îngrașă mai puțin.
* Legumele congelate și cele în conservă sunt o variantă practică și sănătoasă de a consuma legume în timpul iernii, au avantajul că se gătesc ușor fiind deja curățate și tăiate; frigul este cel mai sigur agent de conservare, păstrează intacte toate calitățile nutritive ale legumelor.
* Nu aruncați lichidul din conserve sau cel în care ați fiert legumele, este plin de vitamine și minerale, în special potasiu; evitați să folosiți bicarbonat de sodiu în apa în care fierb legumele, este adevărat că mediul alcalin protejează pigmenții și intensifică culoarea, însă mărește pierderea de vitamine.
* Folosiți în mâncăruri suc de roșii și bulion, sunt bogate în licopen care protejează pielea de frig; aciditatea din roșii crește absorția fierului din carne, deci tocănița și mâncarea cu sos are efect antianemic”.
-
Medicament experimental promițător pentru recuperarea după un AVC18.10.2025, 20:30
-
-
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci18.10.2025, 15:30
-
-
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.