Ardeiul gras, sursa uimitoare de vitamine. Ajută în prevenirea cataractei și a anemiei

Ardeiul gras este bogat în vitamine cu acțiune antioxidană, prevenind astfel atât apariția bolilor oculare, cât și a anemiei.
Ardeiul gras, cu varietatea sa de culori, este o sursă importantă de minerale și vitamine, fiind mai puternic decât prea cunoscuta portocală în materie de conținut de vitamina C. Concret, 100 de grame de ardei roșu furnizează aproximativ 213% din doza zilnică recomandată din această vitamină, ce are acțiune antioxidant.
În plus, ardeiul verde are un scor ORAC, cel care măsoară capacitatea antioxidativă de aproape 1.000 µmol TE/100g, ceea ce îl clasează pe același nivel cu ceapa, broccoli, anghinarea, vinetele și sparanghelul, dar și cu strugurii ori cu sucul de struguri, potrivit Super Foodly.
Ardeiul gras, valori nutriționale
O porție de 100 grame de ardei gras, crud, conține:
- calorii 31
- carbohidrați 6,03 grame
- proteine 0,99 grame
- grăsimi totale 0,3 grame
- fibre 2,1 grame
- vitamina B1 64,5% Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- vitamina B2 6,5% DZR
- vitamina B3 6% DZR
- vitamina B6 22% DZR
- vitamina B9 12% din DZR
- vitamina A 101% DZR
- vitamina C 213% DZR
- vitamina E 11% DZR
- vitamina K 4% DZR
- sodiu sub 1% DZR
- potasiu 4,5% DZR
- calciu 1% DZR
- cupru 2% DZR
- fier 5% DZR
- magneziu 3% DZR
- mangan 5% DZR
- fosfor 4% DZR
- seleniu sub 1% DZR
- zinc 2% DZR
- alfa și beta-caroten (20 µg și 1.624 20 µg), beta-crypto-xantină (490 µg) și luetină-zeaxantină (51 µg), potrivit Nutrition & You.
De asemenea, ardeiul gras conține capsaicină, un compus alcaloid cu proprietăți antibacteriene, anticancerigene, analgezice și antidiabetice, luteină, quercitină, un puternic antioxidant benefic pentru prevenirea unor afecțiuni cronice, precum bolile de inimă sau cancer.
Ardeiul, beneficii
Ca multe dintre alte produse vegetale și ardeiul gras este considerat un aliment sănătos. De altfel, consumul de legume și fructe a fost asociat cu reducerea riscului de multe boli cronice precum: cancerul sau bolile de inimă. La rândul său, ardeiul gras are beneficii importante.
Sănătatea ochilor
Prin conținutul luteină și zeaxantină, carotenoide prezente în ardeiul gras, precum și vitamina A, consumul acestei legume ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor. Cele mai frecvente tipuri de deficiențe vizuale includ degenerescența maculară și cataracta, ale căror cauze principale sunt îmbătrânirea și infecțiile. Iar prin acești compuși, în fapt, se protejează retina de deteriorarea oxidativă.
Previne anemia
Anemia este o condiție medicală caracterizată prin reducerea abilității sângelui de a transporta oxigenul. Principala cauză a anemiei este deficitul de fier și se manifestă prin slăbiciune și oboseală.
Deși ardeii au o foarte mică doză fier, au un conținut foarte ridicat de vitamina C, iar aceasta ajută la creșterea absorbției fierului în intestin. Un ardei mediu poate conține 169% din necesarul de vitamina C, arată Healthline.
Stimulează producția de colagen
Tot vitamina C este responsabilă și cu sinteza colagenului. Aceasta se poate realiza printr-o alimentație bogată în proteine, dar și vitamine și minerale.
”Trebuie să mâncăm produse cu proteină animală, carne, iar în cazul în care nu dorim să mâncăm deloc carne, indiferent de motive, trebuie să aducem alte surse de proteină alimentară, să mâncăm cât mai variat, să avem necesarul de vitamine și minerale, adică să mâncăm fructe și legume proaspete, nuci sau alte tipuri de semințe, morcovi și nu în ultimul rând fructe și legume bogate în vitamina C”, a spus dr. Viviana Iordache, medic dermatolog.
Ardeii grași, reacții adverse
Ardeii grași sunt, în general, sănătoși și bine tolerați, dar unele persoane pot fi alergice. Acestea fiind spuse, alergia este destul de rară.
Totuși, unele persoane care au alergie la polen pot fi sensibile și la ardei gras, din cauza reactivității încrucișate alergice.
Reacțiile alergice încrucișate pot avea loc între anumite alimente, deoarece acestea pot conține aceiași alergeni - sau alergeni similari în structura chimică.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.