Ardeiul gras, sursa uimitoare de vitamine. Ajută în prevenirea cataractei și a anemiei

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ardeiul gras - Foto: Freepick @azerbaijan_stocker
Ardeiul gras - Foto: Freepick @azerbaijan_stocker

Ardeiul gras este bogat în vitamine cu acțiune antioxidană, prevenind astfel atât apariția bolilor oculare, cât și a anemiei.

Ardeiul gras, cu varietatea sa de culori, este o sursă importantă de minerale și vitamine, fiind mai puternic decât prea cunoscuta portocală în materie de conținut de vitamina C. Concret, 100 de grame de ardei roșu furnizează aproximativ 213% din doza zilnică recomandată din această vitamină, ce are acțiune antioxidant.

În plus, ardeiul verde are un scor ORAC, cel care măsoară capacitatea antioxidativă de aproape 1.000 µmol TE/100g, ceea ce îl clasează pe același nivel cu ceapa, broccoli, anghinarea, vinetele și sparanghelul, dar și cu strugurii ori cu sucul de struguri, potrivit Super Foodly.

Ardeiul gras, valori nutriționale

O porție de 100 grame de ardei gras, crud, conține:

- calorii 31

- carbohidrați 6,03 grame

- proteine 0,99 grame

- grăsimi totale 0,3 grame

- fibre 2,1 grame

- vitamina B1 64,5% Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- vitamina B2 6,5% DZR

- vitamina B3 6% DZR

- vitamina B6 22% DZR

- vitamina B9 12% din DZR

- vitamina A 101% DZR

- vitamina C 213% DZR

- vitamina E 11% DZR

- vitamina K 4% DZR

- sodiu sub 1% DZR

- potasiu 4,5% DZR

- calciu 1% DZR

- cupru 2% DZR

- fier 5% DZR

- magneziu 3% DZR

- mangan 5% DZR

- fosfor 4% DZR

- seleniu sub 1% DZR

- zinc 2% DZR

- alfa și beta-caroten (20 µg și 1.624 20 µg), beta-crypto-xantină (490 µg) și luetină-zeaxantină (51 µg), potrivit Nutrition & You.

De asemenea, ardeiul gras conține capsaicină, un compus alcaloid cu proprietăți antibacteriene, anticancerigene, analgezice și antidiabetice, luteină, quercitină, un puternic antioxidant benefic pentru prevenirea unor afecțiuni cronice, precum bolile de inimă sau cancer.

Ardeiul, beneficii

Ca multe dintre alte produse vegetale și ardeiul gras este considerat un aliment sănătos. De altfel, consumul de legume și fructe a fost asociat cu reducerea riscului de multe boli cronice precum: cancerul sau bolile de inimă. La rândul său, ardeiul gras are beneficii importante.

Sănătatea ochilor

Prin conținutul luteină și zeaxantină, carotenoide prezente în ardeiul gras, precum și vitamina A, consumul acestei legume ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor. Cele mai frecvente tipuri de deficiențe vizuale includ degenerescența maculară și cataracta, ale căror cauze principale sunt îmbătrânirea și infecțiile. Iar prin acești compuși, în fapt, se protejează retina de deteriorarea oxidativă.

Previne anemia

Anemia este o condiție medicală caracterizată prin reducerea abilității sângelui de a transporta oxigenul. Principala cauză a anemiei este deficitul de fier și se manifestă prin slăbiciune și oboseală.

Deși ardeii au o foarte mică doză fier, au un conținut foarte ridicat de vitamina C, iar aceasta ajută la creșterea absorbției fierului în intestin. Un ardei mediu poate conține 169% din necesarul de vitamina C, arată Healthline.

Stimulează producția de colagen

Tot vitamina C este responsabilă și cu sinteza colagenului. Aceasta se poate realiza printr-o alimentație bogată în proteine, dar și vitamine și minerale.

”Trebuie să mâncăm produse cu proteină animală, carne, iar în cazul în care nu dorim să mâncăm deloc carne, indiferent de motive, trebuie să aducem alte surse de proteină alimentară, să mâncăm cât mai variat, să avem necesarul de vitamine și minerale, adică să mâncăm fructe și legume proaspete, nuci sau alte tipuri de semințe, morcovi și nu în ultimul rând fructe și legume bogate în vitamina C”, a spus dr. Viviana Iordache, medic dermatolog.

Ardeii grași, reacții adverse

Ardeii grași sunt, în general, sănătoși și bine tolerați, dar unele persoane pot fi alergice. Acestea fiind spuse, alergia este destul de rară. 

Totuși, unele persoane care au alergie la polen pot fi sensibile și la ardei gras, din cauza reactivității încrucișate alergice.

Reacțiile alergice încrucișate pot avea loc între anumite alimente, deoarece acestea pot conține aceiași alergeni - sau alergeni similari în structura chimică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel