Ardeiul gras, sursa uimitoare de vitamine. Ajută în prevenirea cataractei și a anemiei
Ardeiul gras este bogat în vitamine cu acțiune antioxidană, prevenind astfel atât apariția bolilor oculare, cât și a anemiei.
Ardeiul gras, cu varietatea sa de culori, este o sursă importantă de minerale și vitamine, fiind mai puternic decât prea cunoscuta portocală în materie de conținut de vitamina C. Concret, 100 de grame de ardei roșu furnizează aproximativ 213% din doza zilnică recomandată din această vitamină, ce are acțiune antioxidant.
În plus, ardeiul verde are un scor ORAC, cel care măsoară capacitatea antioxidativă de aproape 1.000 µmol TE/100g, ceea ce îl clasează pe același nivel cu ceapa, broccoli, anghinarea, vinetele și sparanghelul, dar și cu strugurii ori cu sucul de struguri, potrivit Super Foodly.
Ardeiul gras, valori nutriționale
O porție de 100 grame de ardei gras, crud, conține:
- calorii 31
- carbohidrați 6,03 grame
- proteine 0,99 grame
- grăsimi totale 0,3 grame
- fibre 2,1 grame
- vitamina B1 64,5% Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- vitamina B2 6,5% DZR
- vitamina B3 6% DZR
- vitamina B6 22% DZR
- vitamina B9 12% din DZR
- vitamina A 101% DZR
- vitamina C 213% DZR
- vitamina E 11% DZR
- vitamina K 4% DZR
- sodiu sub 1% DZR
- potasiu 4,5% DZR
- calciu 1% DZR
- cupru 2% DZR
- fier 5% DZR
- magneziu 3% DZR
- mangan 5% DZR
- fosfor 4% DZR
- seleniu sub 1% DZR
- zinc 2% DZR
- alfa și beta-caroten (20 µg și 1.624 20 µg), beta-crypto-xantină (490 µg) și luetină-zeaxantină (51 µg), potrivit Nutrition & You.
De asemenea, ardeiul gras conține capsaicină, un compus alcaloid cu proprietăți antibacteriene, anticancerigene, analgezice și antidiabetice, luteină, quercitină, un puternic antioxidant benefic pentru prevenirea unor afecțiuni cronice, precum bolile de inimă sau cancer.
Ardeiul, beneficii
Ca multe dintre alte produse vegetale și ardeiul gras este considerat un aliment sănătos. De altfel, consumul de legume și fructe a fost asociat cu reducerea riscului de multe boli cronice precum: cancerul sau bolile de inimă. La rândul său, ardeiul gras are beneficii importante.
Sănătatea ochilor
Prin conținutul luteină și zeaxantină, carotenoide prezente în ardeiul gras, precum și vitamina A, consumul acestei legume ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor. Cele mai frecvente tipuri de deficiențe vizuale includ degenerescența maculară și cataracta, ale căror cauze principale sunt îmbătrânirea și infecțiile. Iar prin acești compuși, în fapt, se protejează retina de deteriorarea oxidativă.
Previne anemia
Anemia este o condiție medicală caracterizată prin reducerea abilității sângelui de a transporta oxigenul. Principala cauză a anemiei este deficitul de fier și se manifestă prin slăbiciune și oboseală.
Deși ardeii au o foarte mică doză fier, au un conținut foarte ridicat de vitamina C, iar aceasta ajută la creșterea absorbției fierului în intestin. Un ardei mediu poate conține 169% din necesarul de vitamina C, arată Healthline.
Stimulează producția de colagen
Tot vitamina C este responsabilă și cu sinteza colagenului. Aceasta se poate realiza printr-o alimentație bogată în proteine, dar și vitamine și minerale.
”Trebuie să mâncăm produse cu proteină animală, carne, iar în cazul în care nu dorim să mâncăm deloc carne, indiferent de motive, trebuie să aducem alte surse de proteină alimentară, să mâncăm cât mai variat, să avem necesarul de vitamine și minerale, adică să mâncăm fructe și legume proaspete, nuci sau alte tipuri de semințe, morcovi și nu în ultimul rând fructe și legume bogate în vitamina C”, a spus dr. Viviana Iordache, medic dermatolog.
Ardeii grași, reacții adverse
Ardeii grași sunt, în general, sănătoși și bine tolerați, dar unele persoane pot fi alergice. Acestea fiind spuse, alergia este destul de rară.
Totuși, unele persoane care au alergie la polen pot fi sensibile și la ardei gras, din cauza reactivității încrucișate alergice.
Reacțiile alergice încrucișate pot avea loc între anumite alimente, deoarece acestea pot conține aceiași alergeni - sau alergeni similari în structura chimică.
-
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment05.11.2025, 18:41
-
-
-
-
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
