Ateroscleroza, boala fără simptome evidente. Netratată poate duce la complicații majore

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ateroscleroza - FOTO: Freepik@vadi_fuoco
ateroscleroza - FOTO: Freepik@vadi_fuoco

Ateroscleroza este acumularea de grăsimi, colesterol și alte substanțe în și pe pereții arterelor. Netratată poate duce la boli cardiovasculare, AVC, boală arterială periferică. Cum îți dai seama dacă ai arterele blocate.

Ateroscleroza  și arterioscleroza sunt uneori folosite pentru a desemna același lucru, dar există o diferență între cei doi termeni. Arterioscleroza apare atunci când vasele de sânge care transportă oxigenul și substanțele nutritive de la inimă către restul corpului (arterele) devin groase și rigide - uneori restricționând fluxul sanguin către organe și țesuturi.

Arterele sănătoase sunt flexibile și elastice. Dar, în timp, pereții din artere se pot întări, o afecțiune numită în mod obișnuit întărirea arterelor.

Ateroscleroza, ce este

Ateroscleroza este un tip specific de arterioscleroză.

Ateroscleroza este acumularea de grăsimi, colesterol și alte substanțe în și pe pereții arterelor. Această acumulare se numește placă. Placa poate provoca îngustarea arterelor, blocând fluxul sanguin. Placa poate, de asemenea, să se spargă, ducând la formarea unui cheag de sânge.

Deși ateroscleroza este adesea considerată o problemă cardiacă, aceasta poate afecta arterele oriunde în organism. Ateroscleroza poate fi tratată. Obiceiurile unui stil de viață sănătos pot ajuta la prevenirea aterosclerozei.

Vezi și: La cât timp trebuie să urinezi. Ce se întâmplă dacă te abții să îți golești vezica

Ateroscleroza, simptome

Ateroscleroza ușoară nu prezintă, de obicei, niciun simptom. Simptomele aterosclerozei nu apar de obicei decât atunci când o arteră este atât de îngustată sau înfundată încât nu poate furniza suficient sânge organelor și țesuturilor.

Uneori, un cheag de sânge blochează complet fluxul sanguin. Cheagul se poate rupe în bucăți și poate declanșa un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Simptomele aterosclerozei moderate sau severe depind de arterele afectate. De exemplu:

Dacă aveți ateroscleroză în arterele inimii, puteți avea dureri sau presiune în piept (angină pectorală).

Dacă aveți ateroscleroză în arterele care duc la creier, este posibil să aveți amorțeală sau slăbiciune bruscă la nivelul brațelor sau picioarelor, dificultăți de vorbire sau vorbire greoaie, pierderea temporară a vederii la un ochi sau căderea mușchilor feței. Acestea semnalează un atac ischemic tranzitoriu (AIT). Netratat, un AIT poate duce la un accident vascular cerebral.

Dacă aveți ateroscleroză în arterele de la nivelul brațelor și picioarelor, este posibil să prezentați simptome de boală arterială periferică, cum ar fi dureri la picioare la mers (claudicație) sau scăderea tensiunii arteriale la nivelul unui membru afectat.

Dacă aveți ateroscleroză în arterele care duc la rinichi, este posibil să dezvoltați hipertensiune arterială sau insuficiență renală.

Vezi și: De ce apar vergeturile. Cum se pot trata și care sunt cele mai frecvente zone în care apar. Ce boli indică striațiile de pe corp

Ateroscleroza, cauze

Ateroscleroza este o boală care se agravează lent și care poate începe încă din copilărie. Cauza exactă este necunoscută. Ea poate începe cu deteriorarea sau lezarea stratului interior al unei artere. Deteriorarea poate fi cauzată de:

- Hipertensiune arterială

- Colesterolul ridicat

- Nivelul ridicat de trigliceride, un tip de grăsime (lipide) din sânge

- Fumatul

- Diabet

- Rezistența la insulină

- Obezitate

I- nflamație dintr-o cauză necunoscută sau din cauza unor boli precum artrita, lupusul, psoriazisul sau boala inflamatorie intestinală.

Odată ce peretele interior al unei artere este deteriorat, celulele sanguine și alte substanțe se pot aduna la locul leziunii și se pot acumula în mucoasa interioară a arterei.

În timp, grăsimile, colesterolul și alte substanțe se adună, de asemenea, pe pereții interiori ai arterelor inimii. Această acumulare se numește placă. Placa poate provoca îngustarea arterelor, blocând fluxul sanguin. Placa poate, de asemenea, să se spargă, ducând la formarea unui cheag de sânge, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Ce boală poți avea dacă ești mereu în întârziere. Ce este orbirea timpului

Ateroscleroza, complicații

Complicațiile aterosclerozei depind de arterele care sunt îngustate sau blocate. De exemplu:

Boala arterelor coronare. Atunci când ateroscleroza îngustează arterele din apropierea inimii, puteți dezvolta o boală coronariană, care poate provoca dureri în piept (angină pectorală), un atac de cord sau insuficiență cardiacă.

Boala arterelor carotide. Atunci când ateroscleroza îngustează arterele din apropierea creierului, puteți dezvolta boala arterelor carotide. Aceasta poate provoca un atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau un accident vascular cerebral.

Boala arterelor periferice. Atunci când ateroscleroza îngustează arterele de la nivelul brațelor sau picioarelor, puteți dezvolta probleme de circulație a sângelui la nivelul brațelor și picioarelor, numite arteriopatie periferică.

Acest lucru vă poate face mai puțin sensibil la căldură și frig, crescând riscul de arsuri sau degerături. Rareori, lipsa fluxului sanguin la nivelul brațelor sau picioarelor poate provoca moartea țesuturilor (gangrena).

Anevrisme. Ateroscleroza poate provoca, de asemenea, anevrisme, o complicație gravă care poate apărea oriunde în organism. Majoritatea persoanelor cu anevrisme nu prezintă simptome. Durerea și pulsațiile în zona unui anevrism pot apărea și reprezintă o urgență medicală. În cazul în care un anevrism se sparge, poate provoca sângerări în interiorul corpului care pun viața în pericol.

Boala cronică de rinichi. Ateroscleroza poate provoca îngustarea arterelor care duc la rinichi. Îngustarea acestor artere împiedică suficient sânge bogat în oxigen să ajungă la rinichi. Rinichii au nevoie de un flux sanguin suficient pentru a ajuta la filtrarea produselor reziduale și la eliminarea excesului de lichide.

Vezi și: În ce stadiu al bolii Alzheimer pacienții nu își mai recunosc familia. Cum să procedezi în această situație

Ateroscleroza, diagnostic

Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale va efectua un examen fizic și vă va pune întrebări despre istoricul personal și familial al sănătății. Este posibil să fiți îndrumat către un medic specializat în boli de inimă (cardiolog).

Furnizorul dumneavoastră poate auzi un sunet de zgomot (zgomot) atunci când vă ascultă arterele cu un stetoscop. În funcție de rezultatele examenului fizic, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate sugera unul sau mai multe teste.

Tratament

Modificările stilului de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă și exercițiile fizice, pot fi tot ceea ce este necesar pentru a trata ateroscleroza. Dar, uneori, pot fi necesare medicamente sau proceduri chirurgicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel