Autismul: primele semnale, identificate cu ajutorul unei aplicații. Studiu

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Autismul ar putea fi semnalat mult mai repede la copii, cu ajutorul unei aplicații care „citește” emoțiile de pe chipul copilului.

O aplicație care ar putea ajuta la diagnosticarea mai rapidă a autismului la copii a fost creată după mai bine de cinci ani de muncă. Cercetătorii de la Duke Engineering și Duke University School of Medicine au dezvoltat aplicația care ar putea ajuta la screeningul pentru autism la copiii mici, potrivit medicalxpress.com.

Cu rezultatele primului studiu pilot care s-au derulat în ultimul an, munca lor ar putea conduce la noi perspective asupra tulburării spectrului de autism (TSA) și are potențialul de a transforma modul în care este monitorizată dezvoltarea copiilor.
"Bebelușii care dezvoltă autism nu acordă atenție în mod obișnuit indiciilor sociale", a declarat Geraldine Dawson, directorul Duke Center for Autism and Brain Development, într-un articol recent publicat în Wired. "Sunt mai interesați de lucruri non-sociale, cum ar fi jucării sau obiecte, dar și mai puțin expresivi emoțional.

Aplicația administrează, pentru prima dată, formularele de consimțământ și chestionare pentru îngrijitori (părinți) și apoi folosește camera foto pentru "selfie" pentru a colecta videoclipuri ale reacțiilor copiilor mici, în timp ce vizionează filme proiectate, pentru a analiza dacă există comportamente care prezintă trăsături ale autismului.

Videoclipurile despre reacțiile copilului sunt trimise la serverele speciale, unde software-ul de codificare comportamentală automată urmărește mișcarea reperelor video pe fața copilului și cuantifică emoțiile și atenția copilului. De exemplu, ca răspuns la un film scurt de bule care plutesc pe ecran, algoritmul de videocodificare caută mișcări ale feței care ar indica bucurie.

Studiul inițial, cu consimțământul privind colectarea datelor și analiza preliminară, a fost realizat cu o aplicație disponibilă gratuit de la Apple Store și bazată pe platforma de dezvoltare open source a ResearchKit a Apple. (Video - https://www.apple.com/researchkit/)

Aplicația, acuatețe de 90%

Prin intermediul aplicației, echipa Duke a reușit să colecteze datele de comportament de la aproximativ 1.700 de copii - mult mai mult decât cei între 50 și 100, de obicei, găsiți într-un studiu TSA. Cu acea cantitate de date în mână, cercetătorii au descoperit până acum că aplicația are o acuratețe de 90% pentru unele subseturi de comportamente.

"Cu cât mai mulți algoritmi, cu cât mai mulți oameni, cu cât mai multe resurse pe care le punem la aceste date, cu atât mai bune sunt rezultatele potențiale pentru pacienți", a spus Sapiro într-un articol publicat în Wired. "Îmi doresc ca fiecare copil din lume să se întâlnească cu un specialist TSA, dar asta e nerealist. Dacă am putea oferi screening TSA la scară largă, aceasta ar fi o contribuție extraordinară".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel