Beneficiile consumului de rodie. Sucul, doza de vitamine cu efecte antiinflamatoare
Rodia, super-fructul cu multiple beneficii pentru sănătate.
Rodia este unul dintre cele mai populare fructe bogate din punct de vedere nutrițional, cunoscut pentru aroma și gustul său specific, iar doza de vitamine și minerale o pot cataloga cu ușurință ca fiind un ”super-fruct”.
Mai mult, sucul de rodie inhibă creșterea celulelor canceroase (sân, colon, plămân), și descrește, proliferând totodată apotoza celulelor canceroase de prostată. Acest efect a fost pus parțial pe seama acțiunii antiinflamatoare, potrivit lucrării Plante medicinale de la A la Z. De asemenea, sucul inhibă eficient semnalizarea celulelor inflamate în cancerul de colon.
Însă pe lângă beneficiile pe care le are pentru sănătate, rodia are și câteva contraindicații, date de capacitatea de a interacționa cu o serie de medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune, scăderea colesterolului sau cele pentru subțierea sângelui.
Care sunt beneficiile rodiei
Fără colesterol. Rodiile au aproximativ 83 de calorii la 100 de grame; puțin mai mult decât în mere. Nu conține colesterol sau grăsimi saturate.
Sursă importantă de fibre. Rodia este o sursă bună de fibre alimentare solubile și insolubile, oferind aproximativ 4 grame la 100 g (aproximativ 12% din doza zilnică recomandată). Fibrele dietetice ajută la o digestie ușoară și la mișcările intestinale.
Ajută la scăderea în greutate.Nutriționiștii recomandă adesea rodia în dietă pentru a reduce greutatea și a controla colesterolul. Mai mult, includerea regulată a fructelor în dietă stimulează imunitatea, îmbunătățește circulația și oferă protecție împotriva cancerelor.
Scade riscul de boli de inimă. Anumiți compuși elagitaninici, cum ar fi Granatin B, și Punicalagin, se găsesc din abundență în sucul de rodie. Studiile sugerează că punicalaginul și taninurile pot fi eficiente în reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă prin eliminarea radicalilor liberi dăunători din corpul uman, potrivit Nutrition & You.
Bun antioxidant. Puterea antioxidantă totală a fructelor de rodie, măsurată în funcție de capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen (ORAC), este de 2341 µmol TE/100 g.
Bogată în vitamina C. Rodia este o sursă bună și de vitamina C antioxidantă, furnizează aproximativ 17% la 100 g din necesarul zilnic. Consumul de fructe bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte capacitatea de a combate agenții infecțioși prin creșterea imunității.
Luptă împotriva cancerului și a diabetului. Totodată, s-a constatat că un consum regulat de rodie este eficient împotriva cancerului de prostată, a hiperplaziei benigne de prostată (HBP), a diabetului și a limfomului.
Vitamine benefice pentru afecțiunile neurodegenerative. Rodia este o sursă bună de multe vitamine vitale din grupa complexului B, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B-5), folați, piridoxină și vitamina K, precum și de minerale precum calciu, cupru, potasiu și mangan.
Vitamina K are un rol potențial în sănătatea oaselor prin promovarea activității osteoblastice (formarea și întărirea oaselor). Un nivel adecvat de vitamina K în alimentație contribuie la limitarea leziunilor neuronale din creier; astfel, are un rol stabilit în tratamentul bolii Alzheimer.
Bilic, despre lipsa de grăsimi din alimentație: Ne pierdem mințile. La propriu
Vitamina B6, benefică pentru anxietate. În ce alimente se găsește din plin
Anxietatea este tot mai frecventă în ultima vreme, și mai toată lumea a trecut printr-un astfel de episod, cel puțin o dată. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta niveluri de anxietate sau de tristețe inexplicabile, emoții care le perturbă viața în mod regulat, lucru care poate duce la o tulburare de sănătate mintală ce necesită tratament.
Potrivit Medical News Today, care citează un studiu realizat în Marea Britanie, există două vitamine din complexul B-urilor care pot ava un impact pozitiv asupra nivelului de anxietate și depresie.
Vitaminele B6 și B12, căci despre ele este vorba în respectivul studiu, sunt prezente în alimente precum năutul și tonul, dar echipa de cercetători a testat vitaminele la niveluri mult mai ridica decât cele găsite în alimente. Descoperirile lor au fost publicate în revista Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental. Citește mai departe AICI.
Zmeura, boosterul de antioxidanți. Eficientă în protejarea inimii, are efecte și asupra diabetului
Zmeura, fructul parfumat și delicat pe care îl găsim la începutul verii, nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Aportul de vitamine și nutrienți din zmeură, o fac pe aceasta să fie un bun protector al inimii, dar și un luptător împotriva cancerului.
Prin aportul de minerale, nutrienți și vitamine, zmeura are efecte antiinflamatorii, fapt care o face eficientă în reducerea bolilor cronice. Totodată este foarte bună stimularea scăderii în greutate dar și a gestionarea diabetului, prin indicele glicemic mic.
Zmeura are caracteristici puternice anticanceriene, oferind un nivel ridicat de acid elagic, compus care se regăsește și în căpșune și nuci. Prin intermediul antioxidanților pe care îi conține, zmeura este eficientă și în lupta împotriva îmbătrânirii. Citește mai departe AICI.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
