Beneficiile consumului de rodie. Sucul, doza de vitamine cu efecte antiinflamatoare

Sonia Baciu |
Data publicării:
beneficiile consumului de rodie. FOTO Pexels @ Disha Sheta
beneficiile consumului de rodie. FOTO Pexels @ Disha Sheta

Rodia, super-fructul cu multiple beneficii pentru sănătate.

Rodia este unul dintre cele mai populare fructe bogate din punct de vedere nutrițional, cunoscut pentru aroma și gustul său specific, iar doza de vitamine și minerale o pot cataloga cu ușurință ca fiind un ”super-fruct”.

Mai mult, sucul de rodie inhibă creșterea celulelor canceroase (sân, colon, plămân), și descrește, proliferând totodată apotoza celulelor canceroase de prostată. Acest efect a fost pus parțial pe seama acțiunii antiinflamatoare, potrivit lucrării Plante medicinale de la A la Z. De asemenea, sucul inhibă eficient semnalizarea celulelor inflamate în cancerul de colon.

Însă pe lângă beneficiile pe care le are pentru sănătate, rodia are și câteva contraindicații, date de capacitatea de a interacționa cu o serie de medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune, scăderea colesterolului sau cele pentru subțierea sângelui.

Care sunt beneficiile rodiei

Fără colesterol. Rodiile au aproximativ 83 de calorii la 100 de grame; puțin mai mult decât în mere. Nu conține colesterol sau grăsimi saturate.

Sursă importantă de fibre. Rodia este o sursă bună de fibre alimentare solubile și insolubile, oferind aproximativ 4 grame la 100 g (aproximativ 12% din doza zilnică recomandată). Fibrele dietetice ajută la o digestie ușoară și la mișcările intestinale.

Ajută la scăderea în greutate.Nutriționiștii recomandă adesea rodia în dietă pentru a reduce greutatea și a controla colesterolul. Mai mult, includerea regulată a fructelor în dietă stimulează imunitatea, îmbunătățește circulația și oferă protecție împotriva cancerelor.

Scade riscul de boli de inimă. Anumiți compuși elagitaninici, cum ar fi Granatin B, și Punicalagin, se găsesc din abundență în sucul de rodie. Studiile sugerează că punicalaginul și taninurile pot fi eficiente în reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă prin eliminarea radicalilor liberi dăunători din corpul uman, potrivit Nutrition & You.

Bun antioxidant. Puterea antioxidantă totală a fructelor de rodie, măsurată în funcție de capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen (ORAC), este de 2341 µmol TE/100 g.

Bogată în vitamina C. Rodia este o sursă bună și de vitamina C antioxidantă, furnizează aproximativ 17% la 100 g din necesarul zilnic. Consumul de fructe bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte capacitatea de a combate agenții infecțioși prin creșterea imunității.

Luptă împotriva cancerului și a diabetului. Totodată, s-a constatat că un consum regulat de rodie este eficient împotriva cancerului de prostată, a hiperplaziei benigne de prostată (HBP), a diabetului și a limfomului.

Vitamine benefice pentru afecțiunile neurodegenerative. Rodia este o sursă bună de multe vitamine vitale din grupa complexului B, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B-5), folați, piridoxină și vitamina K, precum și de minerale precum calciu, cupru, potasiu și mangan.

Vitamina K are un rol potențial în sănătatea oaselor prin promovarea activității osteoblastice (formarea și întărirea oaselor). Un nivel adecvat de vitamina K în alimentație contribuie la limitarea leziunilor neuronale din creier; astfel, are un rol stabilit în tratamentul bolii Alzheimer.

Bilic, despre lipsa de grăsimi din alimentație: Ne pierdem mințile. La propriu

Vitamina B6, benefică pentru anxietate. În ce alimente se găsește din plin

Anxietatea este tot mai frecventă în ultima vreme, și mai toată lumea a trecut printr-un astfel de episod, cel puțin o dată. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta niveluri de anxietate sau de tristețe inexplicabile, emoții care le perturbă viața în mod regulat, lucru care poate duce la o tulburare de sănătate mintală ce necesită tratament.

Potrivit Medical News Today, care citează un studiu realizat în Marea Britanie, există două vitamine din complexul B-urilor care pot ava un impact pozitiv asupra nivelului de anxietate și depresie.

Vitaminele B6 și B12, căci despre ele este vorba în respectivul studiu, sunt prezente în alimente precum năutul și tonul, dar echipa de cercetători a testat vitaminele la niveluri mult mai ridica decât cele găsite în alimente. Descoperirile lor au fost publicate în revista Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental. Citește mai departe AICI.

Zmeura, boosterul de antioxidanți. Eficientă în protejarea inimii, are efecte și asupra diabetului

Zmeura, fructul parfumat și delicat pe care îl găsim la începutul verii, nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Aportul de vitamine și nutrienți din zmeură, o fac pe aceasta să fie un bun protector al inimii, dar și un luptător împotriva cancerului.

Prin aportul de minerale, nutrienți și vitamine, zmeura are efecte antiinflamatorii, fapt care o face eficientă în reducerea bolilor cronice. Totodată este foarte bună stimularea scăderii în greutate dar și a gestionarea diabetului, prin indicele glicemic mic.

Zmeura are caracteristici puternice anticanceriene, oferind un nivel ridicat de acid elagic, compus care se regăsește și în căpșune și nuci. Prin intermediul antioxidanților pe care îi conține, zmeura este eficientă și în lupta împotriva îmbătrânirii. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel