Beneficiile stufatului, tocana pe bază de ceapă și usturoi. Sănătatea din farfurie

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Beneficiile stufatului. FOTO Pexels @ makafook
Beneficiile stufatului. FOTO Pexels @ makafook

Stufatul, de nelipsit pe masa de Paște, plin de beneficii pentru sănătate. 

Au mai rămas doar câteva zile până la Paște, iar pregătirile culinare sunt în toi. Se fac listele de cumpărături pentru meniul tradițional, din care nu trebuie să lipsească stufatul, acea tocană pe bază de ceapă și usturoi verde. ”Este momentul din an în care putem să consumăm aceste verdețuri din belșug, pe post de alimente, nu de condimente”, a spus nutriționistul Mihaela Bilic, în emisiunea ”Doctor de Bine” de la PRO TV.

”Dacă digestia ne permite, pentru că balonează și cei din jur nu ripotestează, apropos de miros, nu ar fi rău să mâncăm mai des ceapă și usturoi. Ele conțin compuși cu sulf care se activează în ficat și îl detoxifică. La nivelul sistemului cardiovascular, fluidizează sângele, scad tensiune arterială, nivelul de colesterol și, implicit, riscul e boli cardiovasculare.

Dintotdeauna, usturoiul a fost considerat un antibiotic natural. Alicina din structura lui acționează pe bacteriile și ciupercile nocive pentru organism și schilibrează flora intestinală și bucală. Are efect bactericid pentru candida.

Până și eventuala balonare nu trebuie privită ca un dezastru. Este vorba de niște glucide complexe din ceapă și usturoi. Sunt numite fructozani. Ele fermentează și constituie un strat hrănitor pentru bacteriile benefice din colon. Au efect prebiotic și de creștere a imunității.

Cât despre halenă, aveți două variante: fie mestecați câteva crenguțe de pătrunjel, clorofila neutralizează mirosul, fie convingeți toată familia să aibă același meniu, delicios și sănătos, bogat în ceapă și usturoi”, a spus nutriționistul.

Mielul, înlocuit cu pui sau porc

În cazul în care nu sunteți fanii cărnii de miel, aceasta se poate înlocui cu pui sau porc, susține Mihaela Bilic, aceasta având sfaturi și cu privire la arsurile generate de ceapă și usturoi.

”Aveți arsuri de la ceapă și usturoi? Aflați că în varianta fiartă, adică în stufat sunt tolerate mai ușor, iar conținutul mare de fibre accelerează digestia. Gătiți cu sos de roșii din belșug, crește absorbția fierului din carne și verdețuri, dacă mai era nevoie de argumente nutriționale”, a mai spus nutriționistul.

Carne de câine, vândută în loc de MIEL pentru masa de Paști. La ce să fii ATENT când cumperi CARNEA

Câteva zile ne despart de sărbătoarea de Paști, iar gospodinele se gândesc deja la preparatele pe care le vor pune pe masă.

Cu toate acestea, după de ANSVSA a lansat o mulțime de alerte alimentare, de la ouă, vopea de ouă și până la cozonaci, medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu le recomandă consumatorilor să cumpere miel care ”să prezinte întotdeauna capul şi organele interne nedetaşate, precum şi ştampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată şi pe pulpe”.

Oficialii DSVSA transmit că ”nu de puţine ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar de trafic al cărnii provenite de la animale moarte”.

”Atenţionăm consumatorii că, pentru a fi în conformitate cu normele sanitar-veterinare, carcasa de ovine (adulte sau miel) trebuie să prezinte întotdeauna capul şi organele interne nedetaşate, precum şi ştampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată şi pe pulpe. Nu de puţine ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar de trafic al cărnii provenite de la animale moarte”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, prin intermediul Prefecturii Giurgiu.

La ce să fii atent când cumperi carnea

 Medicii veterinarii ne recomandă să nu cumpărăm carne de miel sau de oaie din pieţe sau chiar din măcelării, dacă pe carne nu este aplicată lizibil marca de sănătate sau dacă carnea preambalată nu prezintă eticheta de identificare a procesatorului. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Miel sau ied - care carne e mai sănătoasă, de fapt. La ce temperaturi se gătesc și ce ai greșit până acum

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel