Beta-blocante: efectele nebănuite asupra celor cu fibrilație atrială

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:

Beta-blocantele, care reduc tensiunea arterială și tratează afecțiuni ale inimii, alungă efectele stresului de la cei cu fibrilatie atrială sau ritm cardiac neregulat.

Beta-blocante, fibrilație atrială. Cercetători de la Universitatea Yale au descoperit că beta-blocantele, medicamente folosite în reducerea tensiunii arteriale și în tratarea multor afecțiuni cardiace, ar îmbunătăți viața a milioane de oameni de pe glob prin faptul că alungă efectele negative ale stresului și furiei la persoanele cu un istoric de fibrilație atrială sau ritm cardiac neregulat, informează un comunicat postat pe site-ul Universității Yale.

Beta-blocante, fibrilație atrială: AFib fără remediu

Potrivit sursei citate, fibrilația atrială sau AFib este o frecvență cardiacă neregulată și rapidă, care crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și duce la alte complicații. Nu există nici un remediu pentru AFib. Medicamentele și procedurile pot ajuta, dar nu întotdeauna cu succes.

Beta-blocante, fibrilație atrială: legătura AFib cu stres și furie

Profesorul de Medicină Internă Rachel Lampert și colegii ei au observat, într-o cercetare anterioară, că furia și stresul au fost legate de episoadele AFib la persoanele cu istoric al afecțiunii. Pentru acest studiu, echipa s-a focusat pe ideea dacă beta-blocantele ar putea minimaliza impactul emoțiilor negative asupra ritmului cardiac.

Au apelat la pacienți cu istoric de AFib care foloseau un jurnal electronic ca să-și monitorizeze emoțiile înainte de un episod. Ei au folosit monitori portabili ca să aibă o evidență înregistrată a ritmului cardiac. Autorii studiului au urmărit ritmurile cardiace ale participanților cu dispozitive de monitorizare cardiacă ce pot fi purtate.

Subiecții au luat timp de un an beta-blocanți. Ei au fost comparați cu pacienții care nu au luat medicamentul.

Beta-blocante, fibrilație atrială: rezultatele

„Am descoperit ca utilizarea beta-blocantelor a blocat efectele negative ale emoțiilor", a apreciat autorul principal al studiului, Rachel Lampert, conform sursei citate. Prin urmare, în timp ce furia sau stresul pot declanșa AFib, beta-blocanții au redus foarte mult răspunsul.

Pentru cei care au luat medicamente, furia sau stresul a fost mult mai puțin probabil să fie urmat de Afib. Pentru ceilalți, stresul sau mânia au crescut foarte mult șansele de a avea un episod AFib. Cercetătorii au mai descoperit că anumite tipuri de beta-blocante au fost mai eficiente decat altele, dar încă nu se știe de ce beta-blocanții au acest efect.

Studiul a fost publicat în HeartRhythm. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel