Demența: scad medicamentele antihipertensive riscul apariției bolii?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:

Cercetători germani au analizat relația dintre demența la vârstnici și medicamentele antihipertensive. Studiul a inclus circa 25.000 de persoane.

Demență, medicamente. „Prevenirea demenței devine tot mai mult un domeniu de interes", susține medicul Jens Bohlken de la Institutul de Medicină Socială, Sănătate Ocupațională și Sănătate Publică (ISAP) din cadrul Facultății de Medicină a Universității din Leipzig, Germania, citat de sciencedaily.com.

Demență, medicamente: baza studiului

În cercetare s-a folosit o vastă bază de date care a inclus prescripții de medicamente, diagnostice și date medicale și demografice de bază obținute direct și în format anonim din sistemele informatice utilizate în practicile medicilor de familie și specialiștilor.

Cercetarea a mai cuprins și pacienți cu valori ale tensiunii arteriale documentate și un diagnostic inițial de demență de toate cauzele în 739 de practici generale în Germania, între ianuarie 2013 și decembrie 2017 (data indexului). La studiu au participat vârstnici ce aveau 60 de ani în decembrie 2017, monitorizați cu cel puțin 12 luni înainte de luna amintită și cu diagnostic de hipertensiune arterială înainte de decembrie 2017.

Demență, medicamente: în ce a constat testul

Cercetătorii au testat pe 12.405 de pacienți cu demență și 12.405 pacienți fără demență – cu vârsta medie de 80,6 ani; 61,3% au fost femei – felul în care reacționează corpul la folosirea unor medicamente antihipertensive precum: diuretice, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei și blocante ale receptorilor angiotensinei II.

Rezultatele au arătat că utilizarea acestor medicamente au scăzut incidența demenței. „Numai terapia antihipertensivă singură nu poate garanta că demența nu va apărea niciodată. (...) Cu toate acestea, aceste constatări evidențiază importanța prescrierii medicamentelor antihipertensive în contextul de prevenire a declinului cognitiv asociat hipertensiunii", a apreciat medicul Karel Kostev, corespondent la Departamentul de Epidemiologie al IQVIA (Germania).

Demență, medicamente: viitoare îmbunătățiri

Autorii studiului menționează că e nevoie de studii suplimentare ca să se obțină o mai bună înțelegere a medicamentelor asociate cu un risc scăzut de demență, dar și pentru a lua în calcul o serie de factori ca fumatul, activitatea fizică, educația, locul de muncă.

Studiul va fi publicat în următoarea ediție a Jurnalului Bolilor Alzheimer. Poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel