5 legume benefice pentru controlul glicemiei. Unele dintre ele pot îmbunătăți și memoria

Care sunt cele cinci legume ce reglează nivelul glicemiei.
Se știe că o alimentație echilibrată este cea mai bună soluție în ceea ce privește aportul de vitamine, minerale și nutrienți astfel încât să putem avea o sănătate ”de fier”.
Când vine vorba de gestionarea nivelului de zahăr din sânge, glicemia, există anumite legume care au efecte benefice mai mult decât altele. Deși nu există legume care să aibă un impact negativ asupra glicemiei, cele care sunt bogate în fibre, proteine și alte vitamine specifice sunt excelente pentru menținerea sub control a glicemiei.
Care sunt cele mai bune 5 legume pentru glicemie
Broccoli se află la loc de cinste în rândul legumelor cu efecte benefice asupra glicemiei. Fibrele sunt elementul cheie în acest sens, iar acest lucru se datorează faptului că ele nu sunt digerate, ceea ce înseamnă că sângele nu le absoarbe în același mod în care ar face-o cu alți carbohidrați.
”Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles și conopida, sunt bogate în fibre, sărace în zahăr natural și foarte sățioase. Fibrele, în special, acționează ca un prebiotic, ceea ce ajută bacteriile bune din intestinul dumneavoastră să se dezvolte”, spune nutriționistul Lisa Young, citată de EatThis.
Broccoli, printre cele mai bune legume care scad glicemia. Cum să te împrietenești cu ea
Salată verde mixtă sau salată asortată. Dacă sunteți în căutarea unei legume ușoare și sănătoase care să vă ajute să vă gestionați glicemia, o opțiune excelentă este să vă pregătiți o salată cu salată verde sau mixtă.
”Diferitele tipuri de verdețuri conțin diferite substanțe nutritive și sunt bogate în fibre și acid folic. De asemenea, ele conțin apă”, mai spune dr. Young. ”Îmi place în special salata cu frunze roșii, care este bogată în vitamina K, o vitamină importantă pentru gestionarea coagulării sângelui”, a adăugat ea.
Unele studii au arătat că vitamina K poate ajuta la reducerea riscului de diabet și la îmbunătățirea reglării insulinei, are efecte benefice asupra sănătății inimii, putând îmbunătăți memoria episodică la adulții în vârstă. Astfel, în cadrul unui studiu, persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, cu cele mai ridicate niveluri sanguine de vitamina K1, au arătat rezultate bune privind memoria episodică verbală.
Spanacul este o opțiune foarte bună pentru porția de verdețuri, putând fi consumat ca atare, în salate ori diverse smoothie-uri, sau gătit.
”O cană de spanac crud furnizează 7 calorii, 1 gram de carbohidrați, 0,9 grame de proteine și 0,7 grame de fibre și este o sursă excelentă de vitaminele A și K și o sursă bună de vitamina C, acid folic și mangan. Chiar dacă aveți câteva căni de spanac crud în salată, carbohidrații sunt destul de puțini și, cu ceva proteine și fibre, va fi absorbit mai lent”, spune nutriționistul Toby Amidor.
Vinetele au un conținut nutritiv ridicat. ”O jumătate de ceașcă de vinete gătite furnizează aproximativ 18 calorii, 4,3 grame de carbohidrați, 0,4 grame de proteine și 1,25 grame de fibre. Din nou, fibrele și proteinele vor încetini rapiditatea cu care acești carbohidrați vor fi absorbiți în sânge, ceea ce ajută la menținerea la distanță a glicemiei”, mai spune Amidor. Și cum ne aflăm în sezonul vinetelor putem să profităm de acestea și să ne bucurăm de o salată de vinete coapte.
Conopida, consumată crudă, gătită la aburi sau înăbușită, sub ori care formă o preferați, este un adaos grozav la masă pentru a vă ajuta în privința controlului glicemiei.
”Conopida este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina antioxidantă A și o sursă bună de vitamina K. În plus, pe lângă faptul că este mai săracă în carbohidrați, este, de asemenea, plină de fitonutrienți antioxidanți sulforafani, glucozinolați și tiocinolați, care s-au dovedit, de asemenea, că ajută la protejarea împotriva cancerului", mai spune spune Amidor.
5 legume verzi pe care ar trebui să le mănânci zilnic. Au efect anticancerigen
Legumele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase, nu doar pentru că sunt pline de vitamine, minerale și fibre, dar pot fi încorporate cu ușurință în aproape fiecare masă.
Ghidul dietetic 2020-2025 al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) recomandă ca americanii să își varieze consumul de legume, subliniind legumele de culoare verde închis ca fiind o categorie cheie, potrivit Eat This.
Modul în care aceste frunze pot fi adăugate în alimentație este la latitudinea fiecăruia, putând fi parte dintr-o omletă, o salată sau chiar un smoothie.
Care sunt cele mai bune 5 legume cu frunze verzi, potrivit unui top realizat de nutriționistele gemene Tammy Lakatos Shames și Lyssie Lakatos, cunoscute și sub numele de The Nutrition Twins.
Frunzele de păpădie
Această frunză verde nu se află probabil în rândul ”verdețurilor” obișnuite, dar ar trebui să fie.
”Unul dintre motivele pentru care aceste verdețuri sunt atât de puternice este că ajută la creșterea fluxului biliar, descompunând grăsimile, facilitând digestia și ajutând ficatul, protejându-l și ajutându-l să filtreze substanțele chimice potențial dăunătoare din alimente”, spun The Nutrition Twins.
Plină de antioxidanți, cum ar fi beta-carotenul, s-a demonstrat că frunzele de păpădie protejează împotriva deteriorării celulelor, ceea ce poate ajuta, în cele din urmă, la respingerea bolilor cronice.
În plus, sursa lor bogată de luteină și zeaxantină sprijină sănătatea ochilor, în timp ce conținutul lor de vitamina C și K ajută la promovarea oaselor sănătoase. Și asta nu este tot ce pot face aceste frunze verzi.
”Una dintre adevăratele lor calități de superputere este că sunt o sursă bogată de prebiotice prietenoase cu intestinele, datorită inulinei lor”, spun surorile Lakatos. ”Ele sporesc producția de bifidobacterii 'bune' din intestin, care ajută la stimularea funcției imunitare și pot chiar ajuta la prevenirea cancerului”. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Prazul, sursă de vitamina K. Poate preveni diabetul
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
-
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.