Evaluarea auzului și văzului la vârstnici prezice cine va face Alzheimer

ochi_albastru_albastri_78859700 Alzheimer ar putea fi „văzut” în ochi în fază încipientă

Adulții mai în vârstă care au deficiențe de auz și de vedere - sau cu deficiență senzorială dublă - au prezentat un risc mai mare să facă demență.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Washinghton, SUA, susține că vârstnicii care au deficiențe de auz și/sau văz au risc mai mare să dezvolte demență și Alzheimer. Cercetarea are la bază analiza datelor a 2.051 de seniori: 22,8% cu deficiențe de auz sau de vedere și 5,1% cu ambele deficiențe. Aceștia au fost monitorizați timp de 8 ani.

Rezultatele studiului au fost recent publicate în ”Alzheimer&Dementia: Diagnostic, evaluare și monitorizare a bolilor”: deficiența senzorială dublă a fost asociată cu un risc de 86% mai mare pentru demență, comparativ cu lipsa de deficiențe senzoriale; iar în timpul monitorizării, demența s-a dezvoltat în 14,3% la cei fără deficiențe senzoriale, 16,9% la cei cu o deficiență senzorială și 28,8% la cei cu deficiență senzorială dublă; participanții cu insuficiență senzorială dublă au avut de două ori mai multe șanse să dezvolte boala Alzheimer (cea mai comună formă de demență) decât cei fără deficiențe senzoriale, arată un comunicat de presă.

Cercetătorii consideră: ”Evaluarea vederii și auzului la adulții în vârsta poate prezice cine va dezvolta demență și Alzheimer. Acest lucru are implicații importante asupra identificării potențialilor participanți la studiile de prevenire a bolii Alzheimer, precum și dacă tratamentele pentru pierderea vederii și a auzului pot modifica riscul pentru demență”.

Studiul, AICI.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250