Cancer de sân, ce tip de carne să mănânci ca să reduci riscul
Rezultatele unui nou studiu, publicat în International Journal of Cancer, arată că un anumit tip de carne reduce riscul de cancer la sân, ba chiar protejează împotriva acestei boli....
Pentru studiul în cauză, cercetătorii au analizat informații despre consumul diferitelor tipuri de carne și practici de gătit carne de la 42.012 femei care au fost urmărte, în medie, 7,6 ani.
În timpul urmăririi medicale, au fost diagnosticate 1.536 de cancere de sân invazive. Creșterea consumului de carne roșie a fost asociată cu un risc crescut de cancer mamar invaziv: femeile care au consumat cea mai mare cantitate de carne roșie au avut un risc cu 23% mai mare în comparație cu femeile care au consumat cea mai redusă cantitate. În schimb, creșterea consumului de carne de păsări de curte a fost asociată cu scăderea riscului de cancer de sân invaziv: femeile cu cel mai mare consum au avut un risc cu 15% mai mic decât cele cu cel mai mic consum. Cancerul de sân a fost redus și mai mult la femeile care au înlocuit total carnea roșie (porc, vită, oaie) cu carnea de pasăre.
Carnea roșie, „cancerigen probabil”
Rezultatele nu s-au schimbat atunci când analizele au fost controlate pentru alți factori de risc de cancer de sân sau pentru potențiali factori de confuzie cunoscuți, cum ar fi rasa, starea socioeconomică, obezitatea, activitatea fizică, consumul de alcool și alți factori dietetici. Nu s-au observat asociații pentru practicile de gătit sau substanțele chimice formate la gătirea cărnii la temperaturi ridicate, arată autorii studiului publicat în International Journal of Cancer.
„Carnea roșie a fost identificată ca fiind cancerigen probabil. Studiul nostru adaugă dovezi că un consum de carne roșie poate fi asociat cu un risc crescut de cancer de sân, în timp ce păsările de curte au fost asociate cu riscul scăzut", a declarat autorul principal Dale P. Sandler, doctor în științe medicale, de la National Institute of Environmental Health Sciences.
„Deși mecanismul prin care consumul de carne de la păsări de curte scade riscul de cancer de sân nu este clar, studiul nostru oferă dovezi că renunțarea la carnea roșie poate fi o schimbare simplă în dietă care poate contribui la reducerea incidenței cancerului de sân", a mai spus acesta.
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
