Cancer de sân, ce tip de carne să mănânci ca să reduci riscul

Dana Lascu / 07 aug 2019 / 16:55
Carnea roșie este un „cancerigen probabil”, arată un nou studiu
Carnea roșie este un „cancerigen probabil”, arată un nou studiu

Rezultatele unui nou studiu, publicat în International Journal of Cancer, arată că un anumit tip de carne reduce riscul de cancer la sân, ba chiar protejează împotriva acestei boli.

Pentru studiul în cauză, cercetătorii au analizat informații despre consumul diferitelor tipuri de carne și practici de gătit carne de la 42.012 femei care au fost urmărte, în medie, 7,6 ani.

În timpul urmăririi medicale, au fost diagnosticate 1.536 de cancere de sân invazive. Creșterea consumului de carne roșie a fost asociată cu un risc crescut de cancer mamar invaziv: femeile care au consumat cea mai mare cantitate de carne roșie au avut un risc cu 23% mai mare în comparație cu femeile care au consumat cea mai redusă cantitate. În schimb, creșterea consumului de carne de păsări de curte a fost asociată cu scăderea riscului de cancer de sân invaziv: femeile cu cel mai mare consum au avut un risc cu 15% mai mic decât cele cu cel mai mic consum. Cancerul de sân a fost redus și mai mult la femeile care au înlocuit total carnea roșie (porc, vită, oaie) cu carnea de pasăre.

Carnea roșie, „cancerigen probabil”

Rezultatele nu s-au schimbat atunci când analizele au fost controlate pentru alți factori de risc de cancer de sân sau pentru potențiali factori de confuzie cunoscuți, cum ar fi rasa, starea socioeconomică, obezitatea, activitatea fizică, consumul de alcool și alți factori dietetici. Nu s-au observat asociații pentru practicile de gătit sau substanțele chimice formate la gătirea cărnii la temperaturi ridicate, arată autorii studiului publicat în International Journal of Cancer.

„Carnea roșie a fost identificată ca fiind cancerigen probabil. Studiul nostru adaugă dovezi că un consum de carne roșie poate fi asociat cu un risc crescut de cancer de sân, în timp ce păsările de curte au fost asociate cu riscul scăzut", a declarat autorul principal Dale P. Sandler, doctor în științe medicale, de la National Institute of Environmental Health Sciences.

„Deși mecanismul prin care consumul de carne de la păsări de curte scade riscul de cancer de sân nu este clar, studiul nostru oferă dovezi că renunțarea la carnea roșie poate fi o schimbare simplă în dietă care poate contribui la reducerea incidenței cancerului de sân", a mai spus acesta.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.25