Care este dieta ce încetinește îmbătrânirea și ce efect are consumul de carne asupra pielii tale

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
care este dieta ce incetineste imbatranirea. FOTO: Freepik @sokor
care este dieta ce incetineste imbatranirea. FOTO: Freepik @sokor

Care este dieta ce încetinește îmbătrânirea și ce alte beneficii mai are aceasta.

Fiecare aliment pe care îl consumăm are efecte nu doar asupra sănătății generale, ci și asupra tenului ori a pielii. Astfel, dacă legumele și fructele, prin conținutul lor de vitamine, minerale și nutrienți, ne ajută să avem o piele sănătoasă și luminoasă, dr. Elena Popa, medic specialist dermatologie și estetică medicală, a dezvăluit câteva din efectele pe care le are carnea asupura sănătății, dar și care este dieta ce încetinește îmbătrânirea. Mai mult, prin consumul de carne, medicul sublinează că aceasta cuprinde atât carnea, ca atare, cât și produsele din carne intens procesate.

”Carnea conține leucină, un aminoacid care ar putea să ne agraveze sau să ne întrețină acneea, crescând sebumul de la nivelul feței. Persoanele predispuse la acnee ar puta să fie influențate de consumul în exces. Sau mai ales de cărnurile intens procesate.

În plus, dieta clasică vestică, așa cum o numim noi, bazată pe alimente intens procesată este demonstrată că ne îmbătrânește pielea.

De asemenea, conține toxina AGE, adică produși avansați de glicație, toxină care este proinflamatorie și este demonstrat că ne accelerează îmbătrânirea”, a explicat dr. Elena Popa, medic specialist dermatologie și estetică medicală, la Antena 1.

Vezi și: Aminoacizii esențiali, sprijin pentru sistemul nervos. În ce alimente îi regăsim

În același timp, medicul a precizat că există o dietă care ”ar putea, nu doar să oprească sau să încetinească procesul de îmbătrânire, și chiar să îl dea înapoi. Acestă dietă a fost demonstrată că poate să lungească telomerii.

Telomerii sunt niște căpăcele de la capătul cromozomilor. Toate celulele noastre au cromozomi, în momentul în care telomerii se scurtează, înseamnă că celula respectivă îmbătrânește, iar când telomerul nu mai există, celula moare”, a mai spus dermatologul. 

Alimentele permise în dieta bazată pe plante

Această dietă care ar putea inversa procesul de îmbătrânire este o dietă bazată pe plante consumate intergral, Whole-Foods, Plant-Based Diet.

”În accepțiunea mai nouă nu se exclude neapărat carnea, putem să consumăm și produse de origine animală sau derivate, atât timp cât le luăm de la o sursă sustenabilă”, a mai spus medicul.  

Astfel, lista de alimente permise în această dietă include:

- fructe și legume: fructe de pădure, citrice, pere, piersici, varză, spanac, roții, cartofi, mazăre, fasole neagră;

- cereale integrale și grăsimi sănătoase: orez brun, ovăz, paste din orez brun, avocado, ulei de măsline, migdale, unt de arahide natural;

- ierburi și condimente: busuioc, sare, piper, sos de roșii, muștar, suc de lămâie;

- proteine pe bază de plante: tofu, soia, surse pre proteine pe bază de plante sau pudre fără zahăr adăugat sau ingrediente artificiale;

- băuturi: cafea, ceai, apă.

 ”Diferența dintre o astfel de dietă și una vegană, pentru că există tendința de a spune că ești vegetarian, dar nu. Această dietă încurajează consumul de fructe și legume în forma lor naturală. Practic, mare parte a ceea ce mâncăm într-o zi să fie procesat. Nu mă interesează că e fiert, copt sau că nu am folosit ulei. Mâncăm uleiul în forma naturală, de măsline, avocado, cel sănătos, deci pus peste salate, nu gătit. De asemenea, încurajează și să evităm zahărul”, a mai spus medicul.

Vezi și: Ceaiul care te scapă de balonare și insomnie. Ce alte beneficii mai are pentru sănătate

Alimentele de evitat

În ceea ce privește alimentele pe care ar trebui să le evităm a fost întocmită o altă listă, pe care să o avem la îndemână, atunci când mergem la cumpărături sau când avem o ieșire în oraș. Aceasta include:

- fast-food: cartofi prăjiți, cheese-burgeri, hot-dog, nuggets de pui;

- zahăruri și dulciuri adăugate: zahăr rafinat, suc, produse de panificație, prăjituri, bomboane, ceai îndulcit, cereale zaharoase;

- cereale rafinate: orez alb, paste albe, pâine albă, covrigi;

- alimente ambalate și preparate: chipsuri, biscuiți, batoane de cereale, mese congelate;

- alimente procesate prietenoase cu veganii: carne pe bază de plante, brânzeturi artificiale, unturi vegane;

- îndulcitori;

- produse de origine animală procesate: parizer, salamuri, cârnați, bacon.

Dermatologul a explicat și de ce această dietă bazată pe fructe și legume în forma lor naturală este benefică sănătății pielii. 

”Sinteza de colagen se bazează pe:

- aminoacizi, îi luăm din sursa de proteină,

- vitamina C, din fructe și legume, 

 - zinc și cupru, niște minerale de care avem nevoie și putem să le luăm din nuci, din fasole, din crustacee.

Așa sintetizăm colagenul, care ne menține tineri. În plus, avem coenzima Q10 pe care să o luăm, acidul alfa-lipoic, care previne uscăciunea pielii și atrofierea pielii. Uleiul din avocado și cel de măsline au antioxidanți și ne protejează împotriva razelor UV daca le mâncăm”, a mai spus medicul.

Dieta bazată pe plante, alte beneficii

Această dietă are efect și asupra siluetei, în cazul persoanelor care vor să scadă în greutate sau să se mențină.

Alte beneficii ale dietei pe bază de plante includ:

- sănătatea inimii, consumul de fructe, legume, cereale integrale și nuci reduce semnificativ riscul e a dezvolta boli de inimă. 

- reduce riscul de cancere. Dieta bazată pe plante reduce cu 22% riscul de cancer colorectal, în timp ce dieta la care sunt consumate și produse de pește protejează de cancerul colorectal cu 43% mai mult decât în cazul consumatorilor de carne.

- prevenirea declinului cognitiv. Unele studii arată că această dietă poate ajuta în prevenirea declinului cognitiv și a bolii Alzheimer, în cazul adulților în vârstă.

- reduce riscul de diabet. Adoptarea unei diete bazate pe plante ajută la gestionarea și reducerea riscului de a dezvolta diabet, arată Healthline.

Vezi și: Dieta mediteraneeană, eficiență în cazul sclerozei multiple. Nutriționist: Aceste constatări sunt promițătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel