Care este legătura dintre vitamina D, sănătatea gingiilor și diabet?

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina C
Vitamina C


O nouă lucrare relevă legături interesante între infecțiile gingivale, un nivel redus de vitamina D și diabet.

 

În timp ce există anumiți factori de risc cunoscuți pentru diabet, cum ar fi obezitatea și hipertensiunea arterială, acesta este complex și implică mai multe sisteme, notează Medical News Today.

Descoperirea întregii game de factori de risc potențiali ar putea ajuta la prevenirea apariției diabetului la unele persoane și le poate ajuta pe altele să gestioneze simptomele mai eficient.

Recent, o echipă de la Universitatea din Toronto din Canada a investigat influența potențială a deficienței de vitamină D și a parodontită, o infecție a gingiilor.

Diabet și parodontită

Au ales să cerceteze boala gingiilor, deoarece studiile anterioare au arătat că diabetul crește riscul de parodontită, care este o boală inflamatorie indusă de bacterii, care poate deteriora țesutul moale și osul.

Această relație este bidirecțională, ceea ce înseamnă că parodontita face, de asemenea, gestionarea diabetului de tip 2 mai dificilă.

Vitamina D ar putea ajuta la combaterea diabetului?

Un studiu recent întreabă dacă vitamina D ar putea oferi o nouă cale către tratamentul diabetului.

Autorul studiului principal Aleksandra Zuk explică motivul pentru care vitamina D era de interes pentru cercetători.

"Știm că vitamina D nu este utilă doar pentru sănătatea oaselor", notează ea, "dar se dovedește că are efecte antimicrobiene și antiinflamatorii. Niveluri suficiente de vitamina D pot reduce inflamația și pot afecta microbii orali asociați bolilor gingivale."

Pe lângă rolul vitaminei D în combaterea infecțiilor și reducerea inflamației, unele cercetări au arătat că receptorii de vitamina D sunt asociați direct cu parodontita.

Pentru a intra în rețeaua de conexiuni, oamenii de știință au preluat informații din Studiul Național de Sănătate și Nutriție din 2009-2010.

Eșantionul a inclus date de la 1.631 de persoane cu diabet de tip 2 și 1.369 fără. Toți participanții aveau peste 30 de ani și fiecare individ a fost supus unui examen stomatologic și a fost evaluat pentru nivelurile de vitamina D și măsurile de glucoză și insulină care alimentează.

Rezultatele intrigante ale cercetătorilor au fost acum publicate în BMJ Open Diabetes Research & Care. În urma analizei lor, autorii au concluzionat:

In mod constant, efectele comune ale insuficientei de vitamina D-3 si a insuficientei totale de vitamina D cu parodontita au fost asociate semnificativ cu diabetul.

Datele au arătat că, separat, parodontita și deficiența de vitamina D au crescut riscul de diabet de tip 2. Autorii au descoperit, de asemenea, că atunci când cei doi factori au fost combinați, riscul era „mai mare decât suma efectelor individuale".

Deoarece aproximativ jumătate din adulții din SUA au boli ale gingiei și peste 40 la sută sunt deficienți de vitamina D, concluziile studiului ar putea fi incredibil de importante.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma rezultatele și a săpa puțin mai adânc în mecanismele implicate. Acest studiu este primul care examinează efectele comune ale parodontitei și insuficienței de vitamina D asupra diabetului.

Dacă rezultatele sunt replicate, ar putea oferi un nou mod de abordare a diabetului în unele cazuri. De exemplu, pentru adulții cu diabet zaharat de tip 2 și parodontită, creșterea nivelului de vitamina D până la nivelurile sugerate i-ar putea ajuta să își gestioneze starea.

După cum spune Zuk, „Deoarece este primul studiu, trebuie să analizăm din nou aceste două expuneri în alte studii și populații. Poate avea un impact suplimentar asupra cercetării diabetului".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel