Care sunt semnele diabetului la copii și cum se poate trata acesta

Sonia Baciu |
Data publicării:
care sunt semnele diabetului la copii. FOTO Pexels @ Nataliya Vaitkevich
care sunt semnele diabetului la copii. FOTO Pexels @ Nataliya Vaitkevich

Diabetul la copii este tot mai întâlnit în ultima vreme, autoritățile asociind apariția cu pandemia. Care sunt semnele și cum poate fi tratat.

Diabetul este o afecțiune întâlnită tot mai des, în vremurile noastre, iar un număr destul de mare de cazuri au fost asociate cu perioada pandemiei.

Diabetul are mai multe cauze ale apariției, printre ele aflându-se predispoziția generică, provocările vieții moderne, precum și o dietă dezechilibrată. De altfel, aceste lucruri sunt cele care expun copiii la riscuri majore pentru sănătatea lor.

”Din păcate și copiii pot face diabet. Cea mai frecventă formă de diabet la copii este diabetul de tip 1, boală autoimună, în care sistemul imunitar al pacientului distrug în timp celulele beta care produc insulină.

Astfel, într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, pancreasul copilului nu va mai produce deloc insulină. Diabetul de tip 2 începe să devină mai frecvent, în rândul copiilor și tinerilor, din cauza kilogramelor în plus și a sedentarismului.

Pancreasul poate produce chiar mai multă insulină decât este nevoie, însă corpul nu o poate folosi, este acel diabet care apare de obicei la persoanele adulte sau vârstnice”, a explicat dr. Alexandru Popa, medic primar diabetologie, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

De asemenea, continuă specialistul, mai există o formă de diabet zaharat, care apare în primele 6 luni de viață, diabetul neonatal, ”în care pancreasul produce insulină, nu există un proces autoimun, însă nu o poate elibera în circulație.”

Care sunt semnele apariției diabetului la copii

”Primele semne de diabet sunt urinatul frecvent, în special în timpul nopții, setea nejustificată și foamea nejustificată. Ulterior pot să apară scăderi în greutate, oboseală din ce în ce mai intensă, dureri abdominale, greață și chiar vărsături.

Modificări ale ritmului respirator, respirația cu miros de acetonă, oboseala marcată sau semnele clare de deshidratare sunt niște semne de alarmă și ar trebui să îndrume pacientul către camera de gardă pentru reechilibrare rapidă, deoarece acestea sunt primele semne ale comei diabetice”, a mai spus dr. Popa.

Potrivit acestuia, glicemia pe nemâncate este prima analiză recomandată în acest caz. ”O valoare de peste 110 mg/dl este un semnal de alarmă, iar o valoare de peste 125mg/dl este diagnosticul pentru diabetul zaharat. Se recomandă efectuarea unei hemoglobine glicate care este o medie a glicemiilor din ultimele 2-3 luni și ne arată, poate, dezechilibrul pacientului din ultima perioadă, iar pe baza acesteia se stabilește o schemă de tratament sau diagnosticul final de diabet zaharat. De asemenea, pentru pacienții nou descoperiți se recomandă dozarea insulinei”, a mai spus medicul.

Cum se tratează diabetul la copii

Diabetul de tip 1 se tratează doar cu insulină, spune medicul, deoarece ”pancreasul nu mai poate produce acest hormon și trebuie administrată. Schema clasică de tratament cuprinde administrarea unei doze de insulină lentă, o dată pe zi, de obicei seara, și unei doze de insulină rapidă înainte de fiecare masă.”

Totodată, mai susține medicul, în cazul copiilor cu diabet de tip 2, ”îmbunătățirea stilului de viață, regimul alimentar strict, scăderea în greutate și intensificarea nivelului de activitate fizică pot face minuni și pot duce la o reversibilitate a diabetului zaharat.”

Vezi și: Diabetul la copii, o frecvență îngrijorătoare. DSP: Are legătură cu pandemia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel