EXCLUSIV Castravetele, vegetala-minune. Efecte lui benefice dovedite științific

Castravetele conține un set unic de apă, vitamine, minerale și antioxidanți - compuși care protejează celulele și diminuează inflamația legată de artrită și alte afecțiuni pe termen lung. Iată la ce sunt...
Științific vorbind, rezultatul polenizării plantei de castravete este un fruct - castravetele propriu-zis. Clasificarea sa ca legumă, cum e și cazul roșiilor, de exemplu, ține mai mult de folosirea sa în bucătărie decât de realitatea științifică. Oricum am alege să îi catalogăm, castraveții sunt vegetale care aduc numeroase beneficii pentru sănătate.
Hidratare
Adultul mediu consumă aproximativ 2 litri de apă în fiecare zi. Aproximativ un sfert din aceasta provine de obicei din alimente. Castravetele este o sursă excelentă de apă întrucât din asta e făcut în proporție de circa 95% (link direct evaluare JARLIFE). Mai mult, un studiu realizat, în 2009, de cercetători de la Facultatea de Medicină, de la Universitatea din Aberdeen, a constatat că, după terminarea unui antrenament intens, castravetele poate hidrata corpul de două ori mai eficient decât un pahar cu apă. Ori, fără apă, celulele organismului nu pot funcționa corect. Dacă sunteți deshidratați puteți avea amețeli și vă puteți îmbolnăvi. În cazuri grave, poate fi necesar să mergeți la spital pentru tratament.
Calorii puține, plini de minerale și vitamine
Apa din castraveți e bună și pentru că dă senzația de sațietate, ceea ce te face să mănânci mai puțin. Castraveții conțin, printre altele, aproape 12 calorii la suta de grame, calciu - 14,70 mg; carbohidrat - 1,40 g, carotenoide, - 612,30 ug; fibră insolubilă în apă - 0,70 g; magneziu - 8,77 mg; potasiu - 221,80 mg; proteine - 0,65 g; riboflavină - 0,09 mg; sare - 6,14 mg; seleniu - 0,50 ug; steroli - 7,80 mg; tiamina (vitamina b1) - 0,04 mg; triptofan - 10,00 mg; vitamina c (acid ascorbic) - 8,00 mg; vitamina k - 15,00 ug; zaharuri - 1,40 g și zinc- 0,09 mg. (sursa informațiilor)
Pentru că au atât de puține calorii, adică o „densitate energetică” foarte mică, sunt ideali în diete.
Nutrienți
Castravetele conține, așa cum arătam mai sus, multe vitamine și minerale. O salată de castraveți îți aduce circa 14% - 19% din cantitatea de vitamina K de care ai nevoie zilnic, la care se adaugă și vitamina C, cu rol în imunitate, dar și mineralele care sunt vitale pentru diferite procese din organism.
Antioxidanți
Aceste substanțe puternice ajută celulele să s e protejeze de daunele datorate substanțelor nocive care se formează în organism numite „radicali liberi”. Castraveții au un set unic de antioxidanți, inclusiv flavonoizi, lignani și triterpene. Acestea protejează nu numai celulele, ci și diminuează inflamația legată de artrită și alte afecțiuni pe termen lung. (link direct studiu)
Sănătatea inimii
Activitatea antioxidantă a compușilor din castraveți ajută la încetinirea sau evitarea apariției bolilor legate de inimă (link direct studiu). Unele cercetări arată că amestecul unic de nutrienți din semințele de castraveți ar putea ajuta la îmbunătățirea valorilor colesterolului (link direct studiu), ceea ce ar putea avea un impact direct asupra sănătății inimii.
Castraveții murați
„Orice aliment fermentat este bun. Avem și murăturile la îndemână, și să ne amintim din perioada bunicilor noștri, că murăturile erau cea mai banală formă de a consuma legume în timpul iernii”, a arătat dr Mihaela Bilic, EXCLUSV la DC Medical.
Ea a explicat și că pentru a se mura, castraveții sunt lăsați să stea într-o soluție de sare până când bacteriile încep să se hrănească cu ele și leguma se acrește. Asta creează acele „bacterii bune” (probiotice) care ajută organismul să lupte împotriva germenilor, să absoarbă nutrienții, să digere hrana, să crească imunitatea și chiar să controleze anxietatea.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!