Castravetele, vegetala-minune. Efecte lui benefice dovedite științific

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Castravetele e bogat în nutrienți și antioxidanți. Foto: Pixabay
Castravetele e bogat în nutrienți și antioxidanți. Foto: Pixabay

Castravetele conține un set unic de apă, vitamine, minerale și antioxidanți -  compuși care protejează celulele și diminuează inflamația legată de artrită și alte afecțiuni pe termen lung. Iată la ce sunt buni castraveții, cu efecte dovedite științific:

Științific vorbind, rezultatul polenizării plantei de castravete este un fruct - castravetele propriu-zis. Clasificarea sa ca legumă, cum e și cazul roșiilor, de exemplu, ține mai mult de folosirea sa în bucătărie decât de realitatea științifică. Oricum am alege să îi catalogăm, castraveții sunt vegetale care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. 

Hidratare

Adultul mediu consumă aproximativ 2 litri de apă în fiecare zi. Aproximativ un sfert din aceasta provine de obicei din alimente. Castravetele este o sursă excelentă de apă întrucât din asta e făcut în proporție de circa 95% (link direct evaluare JARLIFE). Mai mult, un studiu realizat, în 2009, de cercetători de la Facultatea de Medicină, de la Universitatea din Aberdeen, a constatat că, după terminarea unui antrenament intens, castravetele poate hidrata corpul de două ori mai eficient decât un pahar cu apă. Ori, fără apă, celulele organismului nu pot funcționa corect. Dacă sunteți deshidratați puteți avea amețeli și vă puteți îmbolnăvi. În cazuri grave, poate fi necesar să mergeți la spital pentru tratament.

Calorii puține, plini de minerale și vitamine

Apa din castraveți e bună și pentru că dă senzația de sațietate, ceea ce te face să mănânci mai puțin. Castraveții conțin, printre altele, aproape 12 calorii la suta de grame, calciu - 14,70 mg;  carbohidrat - 1,40 g, carotenoide, - 612,30 ug; fibră insolubilă în apă - 0,70 g; magneziu - 8,77 mg; potasiu - 221,80 mg; proteine - 0,65 g; riboflavină - 0,09 mg; sare - 6,14 mg; seleniu - 0,50 ug; steroli - 7,80 mg; tiamina (vitamina b1) - 0,04 mg; triptofan - 10,00 mg; vitamina c (acid ascorbic) - 8,00 mg; vitamina k - 15,00 ug; zaharuri - 1,40 g și zinc- 0,09 mg. (sursa informațiilor)
Pentru că au atât de puține calorii, adică o „densitate energetică” foarte mică, sunt ideali în diete.

Nutrienți

Castravetele conține, așa cum arătam mai sus, multe vitamine și minerale. O salată de castraveți îți aduce circa 14% - 19% din cantitatea de vitamina K de care ai nevoie zilnic, la care se adaugă și vitamina C, cu rol în imunitate, dar și mineralele care sunt vitale pentru diferite procese din organism. 

Antioxidanți

Aceste substanțe puternice ajută celulele să s e protejeze de daunele datorate substanțelor nocive care se formează în organism numite „radicali liberi”. Castraveții au un set unic de antioxidanți, inclusiv flavonoizi, lignani și triterpene. Acestea protejează nu numai celulele, ci și diminuează inflamația legată de artrită și alte afecțiuni pe termen lung. (link direct studiu)

Sănătatea inimii

Activitatea antioxidantă a compușilor din castraveți ajută la încetinirea sau evitarea apariției bolilor legate de inimă (link direct studiu). Unele cercetări arată că amestecul unic de nutrienți din semințele de castraveți ar putea ajuta la îmbunătățirea valorilor colesterolului (link direct studiu), ceea ce ar putea avea un impact direct asupra sănătății inimii. 

Castraveții murați

„Orice aliment fermentat este bun. Avem și murăturile la îndemână, și să ne amintim din perioada bunicilor noștri, că murăturile erau cea mai banală formă de a consuma legume în timpul iernii”, a arătat dr Mihaela Bilic, EXCLUSV la DC Medical. 

Ea a explicat și că pentru a se mura, castraveții sunt lăsați să stea într-o soluție de sare până când bacteriile încep să se hrănească cu ele și leguma se acrește. Asta creează acele „bacterii bune” (probiotice) care ajută organismul să lupte împotriva germenilor, să absoarbă nutrienții, să digere hrana, să crească imunitatea și chiar să controleze anxietatea. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel