Cât contează mediul familial în dezvoltarea creierului la adolescenți

Florina Pop |
Data publicării:

Mediul în care adolescenții trăiesc le afectează capacitatea cognitivă și dezvoltarea creierului, indiferent de moștenirea genetică. 

 

Cercetătorii de la Institutul suedez Karolinka susțin, într-un studiu, importanța mediului familial în care adolescenții se dezvoltă. Cercetările anterioare nu au acordat atenție genelor când au descris efectele asupra mediului. Autorii studiului au ținut cont în analiza lor de factorii de mediu când au monitorizat 551 de adolescenți din diferite medii socio-economice din Europa. 

La vârsta de 14 ani, puștii au dat probe de ADN, au făcut teste cognitive. 5 ani mai târziu au repetat aceleași probe. La vârsta de 14 ani, genele și mediul au fost asociate în mod independent cu capacitatea cognitivă (măsurată folosind teste de memorie de lucru) și structura creierului. Efectele asupra mediului au fost însă cu 50 până la 100 la sută mai puternice decât cele genetice, susțin autorii cercetării. Ei au sesizat că diferențele de statut socio-economic au fost legate de diferențele din suprafața totală a neocortexului. S-a observat că diferențele genetice au fost legate în mod specific o zonă a lobului parietal drept cunoscută a fi importantă pentru abilitățile matematice, raționamentul și memoria de lucru. Concluzia? ”Există o serie de explicații posibile, cum ar fi stresul cronic, dieta sau stimularea intelectuală, dar studiul arată cât de important este mediul, nu numai în perioada fragedă a copilului”, susțin cercetătorii pe site-ul Institutului Karolinska.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel