Ce este un coronavirus, simptome și cum se răspândește

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Noul coronavirus (CoV) identificat în China face parte de fapt dintr-o familie numeroasă de viruși care provoacă o paletă largă de boli, de la banala răceală până la afecțiuni respiratorii severe și letale. Iată care sunt simptomele și cum se răspândește

Coronavirusul (CoV) este de fapt o familie numeroasă de viruși care provoacă o paletă largă de boli, de la banala răceală până la afecțiuni severe, precum Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV). Noul coronavirus (nCoV) identificat în China este o tulpină care nu a mai fost identificată anterior la om.

Apar la animale, fac mutații și ajung la om

Coronavirusurile sunt zoonotice, notează experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ceea ce înseamnă că ele sunt transmise de la animale la oameni. Investigații detaliate au descoperit că SARS-CoV a fost transmis de la pisici la oameni și MERS-CoV de la cămile dromedare la oameni. Mai multe coronavirusuri care circulă la animale au fost identificate, dar ele încă nu au infectat oamenii.

Pe 31 decembrie 2019, Oficiul OMS din China a fost informat despre cazuri de pneumonie de etiologie necunoscută (cauză necunoscută) detectată în orașul Wuhan, provincia Hubei din China. Un nou coronavirus (2019-nCoV) a fost identificat drept virus cauzal de către autoritățile chineze la 7 ianuarie.

La 10 ianuarie, OMS a publicat o serie de îndrumări provizorii pentru toate țările cu privire la modul în care se pot pregăti pentru acest virus, inclusiv modul de monitorizare a bolnavilor, testarea eșantioanelor, tratarea pacienților, controlul infecțiilor în centrele de sănătate, menținerea aprovizionărilor corecte și comunicarea cu publicul despre acest nou virus.

Simptomele și măsuri de protecție

Potrivit experților OMS, simptomele comune de infecție includ afectări respiratorii, febră, tuse, respirație sacadată și dificultăți de respirație. În cazuri mai severe, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar poate duce la deces.

Recomandările standard pentru a preveni răspândirea infecției includ spălarea periodică a mâinilor, acoperirea gurii și a nasului atunci când tușim sau strănutăm, gătirea completă a cărnii și a ouălor. Evitați contactul direct cu cineva care prezintă simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse și strănut.

Pe baza informațiilor disponibile în prezent, OMS nu a recomandat, deocamdată, nicio restricție de călătorie sau comerț. Țările sunt încurajate să își consolideze în continuare pregătirile pentru situații de urgență în sănătate, în conformitate cu Regulamentele internaționale de sănătate (2005).

Astăzi, însă, un comitet ad-hoc al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se întrunește pentru a stabili dacă va declara această epidemie „o urgență de sănătate publică de amploare internațională"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel