Ce se întâmplă cu adevărat în corp atunci când mănânci zahăr

Zahărul rafinat sau adăugat este practic peste tot, de la delicioase dulciuri precum torturi, prăjituri și plăcintă, până la cereale, iaurt aromat și băuturi energizante. Este chiar și în produse precum sosul de roșii și dressingul pentru salată.

Așadar, nu este surprinzător faptul că americanii consumă ân medie aproape 20 de lingurițe de zahăr adăugate în fiecare zi, potrivit Universității din California San Francisco. Deși acest lucru nu poate părea mult, este de trei ori mai mult decât recomandă American Heart Association - pentru femei (6 lingurițe) și mai mult decât dublul cantității recomandate pentru bărbați (9 lingurițe), a declarat pentru Livestrong Jerlyn Jones, RDN, LD, purtător de cuvânt al Academiei de nutriție și dietetică.

Zahărul rafinat include zahărul prelucrat din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr ( zahăr alb și brun), precum și sirop de porumb cu fructoză ridicată și chiar sirop de agave. Este adesea denumit zahăr procesat, deoarece sursele originale sunt dezbrăcate de fibre și de alți compuși nutritivi.

Iată cum îți afectează organismul.

Inima și sistemul cardiovascular

Consumul de zahăr rafinat prezintă un risc mai mare de deces din cauza de bolilor de inimă, potrivit unui studiu din aprilie 2014 publicat în JAMA Internal Medicine.

În timp ce vă poate surprinde, există câteva motive pentru care zahărul rafinat vă poate deteriora sistemul cardiovascular. Când ficatul este supraîncărcat cu zahăr rafinat, în special fructoză, acesta transformă zahărul în grăsimi. "Grasimea hepatica in plus creste cantitatea de trigliceride si colesterol care este trimis in sange si care creste riscul de boli cardiovasculare", spune Stanhope.

Un studiu din aprilie 2010, publicat în JAMA, a constatat că aportul de zahăr a fost asociat semnificativ cu niveluri mai mari de trigliceride și colesterol LDL (denumit colesterolul „rău") și niveluri mai scăzute de colesterol HDL (colesterolul „bun").

De asemenea, zahărul adăugat poate provoca inflamații în organism, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă. De exemplu, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, care sunt pline de zaharuri rafinate, crește nivelurile de proteine C-reactive de înaltă sensibilitate C, un marker inflamator în organism, potrivit unui studiu din decembrie 2014 apărut în revista Lipids in Health and Disease.

Creierul

Dacă simți nevoia de zahăr din când în când, nu este totul în capul tău. Zaharul rafinat activează sistemul de recompensare a creierului, potrivit unui studiu din octombrie 2013 publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, care vă poate face să vă doriți din ce în ce mai mult.

În timp ce instrumentele pentru a studia sistemul de recompensare din creierul uman sunt încă o tehnologie relativ nouă, un studiu din martie 2014, în cercetările neurochimice, a constatat că receptorii care ajută la reglarea sistemului de recompensă au fost modificați la șobolanii alimentați cu diete bogate în zahăr, ceea ce poate explica natura dependenței de zahăr.

De asemenea, zahărul rafinat vă poate afecta sănătatea mentală. Cercetările publicate în august 2014 în The American Journal of Clinical Nutrition au descoperit că femeile care consumau aproximativ 16 lingurițe de zahăr pe zi, în medie, aveau un risc de 23% mai mare de depresie clinică, comparativ cu femeile care consumau zilnic 3,5 lingurițe de zahăr.

Dinții

Este adevărat: consumul de zahăr rafinat îți poate crește riscul de carii dentare. Conform unui studiu din ianuarie 2016, publicat în Journal of Dental Research, consumatorii cu un nivel ridicat de zahăr au o prevalență mai mare cu 66% a cariilor în comparație cu cei care au consumat o cantitate scăzută de zahăr.

Dar nu zahărul în sine duce la descompunerea smalțului dinților, ci ceea ce se întâmplă după ce consumi zahăr, . Conform unui studiu din octombrie 2015, publicat și în Journal of Dental Research, zahărul hrănește bacteriile din gură, încurajând aceste colonii să crească și să formeze o placă tare și lipicioasă. Și atunci când aceste bacterii înfloresc, produc acizi care elimină mineralele din smalțul dinților - suprafața dură care vă protejează dinții. Acest lucru se poate uza și slăbi smalțul și poate duce la carii.

Ficat

După ce ai mâncat zahăr rafinat, acesta călătorește din intestine către ficat, ceea ce duce la efecte nefaste. Când zahărul rafinat se descompune în glucoză și fructoză, ficatul decide ce să facă cu acesta.

În timp ce ficatul are o enzimă pentru a controla cantitatea de glucoză care intră și cât de mult este deviat către fluxul sanguin, acesta nu are un comutator de oprire pentru fructoză, spune Stanhope. Asta înseamnă că aproape toată fructoza pe care o ingerăm este trasă în ficat, chiar și atunci când nu avem nevoie. „Terminăm cu o suprasolicitare uriașă de fructoză în ficat", spune ea.

Ficatul transformă unele fructoze în energie, unele pentru depozitare sub formă de glicogen și altele în lactat. Dar excesul de fructoză este transformat în grăsimi, ceea ce poate fi problematic în timp. De fapt, un studiu din mai 2018 publicat în Journal of Hepatology sugerează că zahărul rafinat, cum ar fi fructoza, este un factor important al bolilor hepatice nealcoolice.

Hormonii

În timp, prea mult zahăr îți poate face corpul rezistent la insulină, ceea ce înseamnă că hormonul nu își face treaba bine. Un studiu din martie 2013, realizat pe 55 de bărbați, publicat în revista Obesity, a constatat că doar o săptămână de zahăr rafinat în exces a fost suficient pentru a scădea sensibilitatea la insulină.

Rezistența la insulină nu vă pune doar un risc pentru diabetul de tip 2, ci poate agrava alte afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, sindromul metabolic și bolile cardiovasculare, spune Stanhope.

Microbiomul intestinal

Cheia sănătății generale este diversitatea din microbiomul intestinal. Corpul tău depinde de acest ecosistem divers de miliarde de microorganisme care locuiesc în tractul gastrointestinal. Dar se dovedește că zahărul rafinat poate afecta microbiomul.

O revizuire din septembrie 2012 publicată în Obesity Review a evidențiat faptul că zahărul, în special fructoza, a dus la o supraagregare de microorganisme „rele" și la pierderea diversității microbiene, modificând microbiomul în ansamblul său.

Conform unui studiu din august 2014 din Metabolismul celular, o dietă bogată în zaharuri rafinate schimbă producția de acizi grași cu lanț scurt în intestin, care s-au dovedit a juca un rol în menținerea funcției de barieră intestinală.

Pielea

Zahărul rafinat poate provoca inflamații în întregul corp și asta include pielea. Consumul unei cantități mari de produse dulci poate înrăutăți afecțiunile inflamatorii precum acneea. Cercetările au descoperit o legătură între alimente și băuturi bogate în zahăr și acnee. Glicemia crescută crește producția de insulină a organismului, care la rândul său poate stimula producția de ulei la nivelul pielii și acneei, potrivit unui studiu din august 2015 publicat în Progresele în dermatologie și alergologie.

În plus, zahărul poate grăbi și procesul de îmbătrânire al pielii. O lucrare din noiembrie 2015 a Departamentului de Dermatologie din Colegiul de Medicină din Baylor sugerează că o dietă bogată în zahăr poate duce la formarea de glicare (AGE). În piele, aceste molecule pot deteriora colagenul și elastina - care ajută la menținerea pielii netede și ferme. Acest lucru poate duce la riduri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel