Ce se întâmplă dacă nu consumi alcool timp de 7 luni. Creierul, afectat major

Monika Baciu |
Data publicării:
alcool - FOTO: Freepik
alcool - FOTO: Freepik

Ce se întâmplă dacă nu consumi alcool timp de 7 luni. Care sunt consecințele asupra creierului. Cele mai recente studii arată cât de puternic este afectat creierul.

Ce se întâmplă cu creierul dacă nu consumi alcool timp de 7 luni. Cel mai recent studiu arată că persoanele care nu consumă alcool timp de 7 luni, permit creierului să-și refacă daunele cauzate de consumul intens de băuturi alcoolice.

Într-o veste încurajatoare pentru persoanele care se recuperează de la tulburarea de consum de alcool, noul studiu demonstrează cât de repede poate repara creierul structura sa după încetarea consumului de alcool.

Alcoolul macină creierul

Persoanele cu tulburare de consum de alcool (AUD) tind să aibă subțiere în anumite regiuni ale cortexului, stratul exterior ondulat al creierului esențial pentru multe funcții cognitive superioare.

Studiul realizat în SUA a constatat că cei care renunță la băut au o creștere a grosimii corticale în timp, mai rapidă în primul lună și continuând peste 7,3 luni, moment în care grosimea este comparabilă cu cea a persoanelor fără tulburare de consum de alcool.

Cercetările anterioare arătaseră că unele regiuni se pot recupera atunci când cineva renunță la băut, dar nu se știa cât de mult sau cât de repede are loc recuperarea.

Vezi și: Manichiura, impact surprinzător asupra psihicului. Ce se întâmplă când te destăinuiești manichiuristei

”Un număr mic de studii longitudinale care investighează schimbările în grosimea corticală în timpul abstinenței se limitează la prima lună de sobrietate.

Cu toate acestea, nu se știe cât de mult se recuperează grosimea corticală în anumite regiuni pe o perioadă extinsă de abstinență (de exemplu, mai mare de 6 luni)”, scrie echipa, condusă de psihiatrul și specialistul în comportament Timothy Durazzo de la Universitatea Stanford, potrivit Science Alert.

Aproximativ 16 milioane de oameni din SUA suferă de tulburare de consum de alcool. Este o problemă majoră de sănătate publică, iar înțelegerea acestei tulburări complexe este importantă pentru tratament, prevenție și reducerea stigmei.

Vezi și: Gargara cu sare, remediu de sute de ani cu efecte pozitive împotriva COVID. Cum trebuie, de fapt, să procedezi

Renunțarea la băutură, dificilă

Modificările la structura și funcționarea creierului în timpul consumului cronic de alcool pot face ca renunțarea la băutură să fie dificilă, în ciuda celor mai bune intenții. De exemplu, cortexul prefrontal - o zonă implicată în planificare și luarea deciziilor - poate deveni mai puțin activ, ceea ce face ca persoanelor cu tulburare de consum de alcool să le fie mai dificil să ia decizii sănătoase.

Stilul de viață, impact asupra creierului

Durazzo și colegii săi au examinat, de asemenea, modul în care unele afecțiuni de sănătate, istoricul de fumat, afecțiunile psihice și tulburările de consum de substanțe afectează schimbările în grosimea corticală pe termen lung la persoanele care se recuperează de la tulburarea de consum de alcool.

Vezi și: Schimbările tranzitului intestinal, semnal de alarmă pentru boala inflamatorie intestinală. Boala Crohn și colita ulcerativă, nevindecabile: Leziunile intestinale, vârful iceberg-ului

Autorii subliniază, de asemenea, că variabile pe care nu le-au luat în considerare, cum ar fi genetica, activitatea fizică și starea de sănătate a ficatului și plămânilor oamenilor, ar putea fi influențat constatările lor.

”Aceste date furnizează informații clinic relevante despre efectele benefice ale sobrietății susținute asupra morfologiei creierului uman”, concluzionează autorii, ”și întărește efectele adaptative ale recuperării bazate pe abstință în AUD” Studiul a fost publicat în revista Alcohol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel