Ceaiul care scade glicemia, cu efecte benefice și pentru flora intestinală. Trebuie consumat în fiecare zi

Sonia Baciu |
Data publicării:
ceaiul care scade glicemia. FOTO: Freepik @valeria_aksakova
ceaiul care scade glicemia. FOTO: Freepik @valeria_aksakova

Care este ceaiul ce reglează glicemiei, dar are și efecte benefice pentru sănătatea intestinală.

Un studiu recent a scos la iveală că un consum regulat din unul dintre cele mai populare ceaiuri din lume poate face minuni pentru nivelul de zahăr din sânge, dar și pentru sănătate, pe termen lung, prin îmbunătățirea florei intestinale.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Ohio au descoperit aceste două aspecte, care se alătură multor alte beneficii pe care le are ceaiul verde pentru sănătate.

Cercetări anterioare au legat consumul de ceai verde de îmbunătățirea sănătății inimii datorită flavonoidelor prezente în băutură - antioxidanții care pot reduce numărul de colesterol ”rău” și pot îmbunătăți funcția vaselor de sânge.

Ceaiul verde poate chiar să stimuleze sănătatea creierului, să îmbunătățească starea de spirit, să reducă stresul și să îmbunătățească calitatea somnului.

Cu toate acestea, unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului verde este modul în care băutura poate reduce inflamația din organism, acesta fiind principalul motiv pentru care acest nou studiu a reușit să facă legătura recentă în îmbunătățirea sănătății.

Cum influențează ceaiul verde glicemia și sănătatea intestinelor

Studiul recent publicat în Current Developments in Nutrition a acționat ca o continuare a unui studiu din 2019 care a asociat consumul de ceai verde cu obezitatea mai mică, cu riscurile pentru sănătate și cu îmbunătățirea sănătății intestinale atunci când a fost testat pe șobolani.

În noul studiu, cercetătorii au evaluat sănătatea intestinală a 40 de participanți (jumătate cu sindrom metabolic, jumătate raportată ca fiind sănătoasă) după ce au consumat extracte de ceai timp de 28 de zile. După cele 28 de zile, participanții au luat apoi un placebo pentru a evalua diferențele.

În timpul lunii de consum de ceai verde, cercetătorii au raportat niveluri mai scăzute de zahăr din sânge pentru toți participanții, precum și o scădere a inflamației intestinale.

Aceștia au ajuns la această concluzie după ce au constatat o reducere a proteinelor pro-inflamatorii în probele fecale și o reducere a proporțiilor de zahăr în urină.

Astfel, speranța cercetătorilor cu privire la acest studiu a fost de a reduce efectele sindromului metabolic. Deși nu este o boală directă, sindromul metabolic este un grup de afecțiuni, inclusiv tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat și zahăr ridicat în sânge, care crește riscul de boli de inimă și diabet.

Pe lângă scăderea nivelului de zahăr din sânge și a inflamației, ceaiul a ajutat, de asemenea, la diminuarea sindromului de intestin permeabil, un simptom al bolii gastrointestinale care lasă toxinele să pătrundă în sânge și crește inflamația în organism. Acest lucru crește, de asemenea, riscul de a dezvolta boli cronice, notează The Healthy.

Care sunt celelalte beneficii ale ceaiului verde

Potrivit Harvard Medicla School, citat de The Healty, ceaiul verde conține cantități semnificative de flavonoide, antioxidanți care protejează împotriva bolilor de inimă prin încetinirea descompunerii colesterolului LDL, prevenirea formării cheagurilor de sânge și îmbunătățirea funcției vaselor de sânge. Astfel, beneficiile ceaiului verde includ asocierea cu scăderea colesterolului, dar și rate mai mici de blocaje arteriale.

Ceaiul verde este deosebit de util pentru a calma simptomele osteoartritei și ale artritei reumatoide, de acest aspect fiind răspunzători polifenolii care reduc inflamația, încetinind în același timp distrugerea cartilajului.

Consumul de ceai verde este potrivit pentru reducerea anxietății, poate stimula memoria și atenția și poate crește funcția generală a creierului.

Un mic studiu a constatat că extractul de ceai verde îmbunătățește în special memoria de lucru, ceea ce s-ar putea dovedi util în viitoarele tratamente pentru demență. 

Îndepărtează acneea. Ceaiul verde este benefic și pentru sănătatea pielii, fiind eficient în tratarea acneei. Într-un studiu publicat în Psychopharmacology, care a inclus 80 de femei care sufereau de acnee moderată până la severă, cercetătorii au descoperit că cele care au luat zilnic extract de ceai verde decofeinizat au avut mai puține erupții în jurul nasului, gurii și bărbiei după patru săptămâni, comparativ cu cele care au luat un placebo.

Eficient pentru infecțiile tractului urinar. O ceașcă de ceai verde japonez este echivalentă cu aproximativ 150 mg de epigallocatechin (EGC).

Această cantitate poate fi suficientă pentru a acționa ca agent antimicrobian eficient pentru infecțiile tractului urinar.

Reduce pungile de sub ochi. Compresa cu ceai verde este benefică pentru calmarea ochilor umflați sau obosiți. 15-20 de minute de stat cu două pliculețe de ceai verde umede sunt de ajuns pentru a vă calma și împrospăta.

Reduce stresul. Potrivit site-ului Anxiety.org, ceaiul verde poate fi un antistres, datorită aminoacidului calmant L-teanină. Reduceți-vă nervozitatea cu o ceașcă de ceai verde, o muzică relaxantă și puțină desprindere de stresul cotidian.

Ceaiul ACRU, benefic pentru sănătate. Care sunt ceaiurile care ajută GLICEMIA

Este cunoscut faptul că una dintre cele mai bune alegeri pentru o băutură sănătoasă este ceaiul. Iar printre beneficiile asociare consumului de ceai se numără inclusiv scăderea glicemiei.

Însă acest lucru nu înseamnă că toate ceaiurile au un impact pozitiv asupra glicemiei. De altfel, nu există un răspuns unic la modul în care glicemia va fi influențată atunci când beți ceai, deoarece depinde și de tipul de ceai. Un ceai dulce, la care ați mai adăugat și voi zahăr, vă va crește glicemia, în timp ce alte tipuri de ceai, fără adaos de zahăr, pot contribui la scăderea acesteia.

Ce trebuie să faceți pentru a vă bucura de ceaiul preferat, fără a vă crește însă nivelul glicemiei

Nivelul de zahăr din sânge crește atunci când bei ceai dulce

Deși este o băutură delicioasă, ceaiul dulce este unul dintre cele mai puțin sănătoase moduri de a lua o porție de băutură aromată. Există un motiv pentru care ceaiul dulce are numele pe care îl are, și anume pentru că este deja încărcat cu zahăr.

Există o legătură directă între consumul regulat de băuturi dulci și probabilitatea de a fi diagnosticat cu diabet de tip 2, deoarece consumul de zahăr sau de băuturi mai bogate în zahăr duce direct la creșterea glicemiei.

Ceaiul negru poate ajuta glicemia

Așa cum am precizat mai sus, ceaiul dulce nu este cel mai potrivit pentru menținerea unui nivel scăzut al glicemiei, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie exclus ceaiul din dietă, însă puteți opta pentru ceaiul negru, un ceai foarte popular, dar și accesibil.

Un studiu al Universității Mahidol din Thailanda sugerează că ceaiul negru este ”un agent antidiabetic promițător pentru controlul glicemic”, ceea ce înseamnă că ajută la scăderea glicemiei. Citește mai departe AICI.

Care este limita admisă de cafeină. Dr. Pautov: Atenție la produsele cumpărate

Cafeaua sau produsele cu un conținut de cofeină fac parte din viața noastră căci ne asigură doza de energie pentru a face față provocărilor cotidiene. Dar care este consumul maximum permis pentru a nu ne pune sănătatea în pericol ne explică dr. Mihail Pautov, realizatorul emisiunii Medicool de la Antena 1. 

”Știți câtă cofeină conține o ceașcă de ceai? Până la 40 de mg, iar doza maximă recomandată de cofeină pe zi este de 400 de grame. Un pliculeț de cai dizolvat într-o cană are 40 mg. Ai mai mâncat un pic de ciocolată, ți-ai mai adăugat un pic de cofeină”, a spus dr. Pautov, pe contul său de socializare, unde a precizat care este conținutul de cofeină dintr-o cafea expresso, 63 mg, din suta de grame de ciocolată, 43 mg, dar și din băuturile de tip Cola, 30 mg, sau energizante, 77 mg.

”Fiți atenți la produsele pe care le mâncați pentru că foarte multe produse au cofeină adăugată”, a mai spus dr. Mihail Pautov. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cele mai bune 6 ceaiuri care încetinesc îmbătrânirea. Sunt gustoase și pot înlocui cafeaua

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel