Ceaiul ACRU, benefic pentru sănătate. Care sunt ceaiurile care ajută GLICEMIA

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ceaiul acru - Foto: Pexels @Mareefe
ceaiul acru - Foto: Pexels @Mareefe

Care sunt ceaiurile care pot preveni, printre altele, și deshidratarea.

Este cunoscut faptul că una dintre cele mai bune alegeri pentru o băutură sănătoasă este ceaiul. Iar printre beneficiile asociare consumului de ceai se numără inclusiv scăderea glicemiei.

Însă acest lucru nu înseamnă că toate ceaiurile au un impact pozitiv asupra glicemiei. De altfel, nu există un răspuns unic la modul în care glicemia va fi influențată atunci când beți ceai, deoarece depinde și de tipul de ceai. Un ceai dulce, la care ați mai adăugat și voi zahăr, vă va crește glicemia, în timp ce alte tipuri de ceai, fără adaos de zahăr, pot contribui la scăderea acesteia.

Ce trebuie să faceți pentru a vă bucura de ceaiul preferat, fără a vă crește însă nivelul glicemiei

 

Nivelul de zahăr din sânge crește atunci când bei ceai dulce

Deși este o băutură delicioasă, ceaiul dulce este unul dintre cele mai puțin sănătoase moduri de a lua o porție de băutură aromată. Există un motiv pentru care ceaiul dulce are numele pe care îl are, și anume pentru că este deja încărcat cu zahăr.

Există o legătură directă între consumul regulat de băuturi dulci și probabilitatea de a fi diagnosticat cu diabet de tip 2, deoarece consumul de zahăr sau de băuturi mai bogate în zahăr duce direct la creșterea glicemiei.

Ceaiul negru poate ajuta glicemia

Așa cum am precizat mai sus, ceaiul dulce nu este cel mai potrivit pentru menținerea unui nivel scăzut al glicemiei, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie exclus ceaiul din dietă, însă puteți opta pentru ceaiul negru, un ceai foarte popular, dar și accesibil.

Un studiu al Universității Mahidol din Thailanda sugerează că ceaiul negru este ”un agent antidiabetic promițător pentru controlul glicemic”, ceea ce înseamnă că ajută la scăderea glicemiei.

Cofeina poate crește glicemia

Unul dintre aspectele pozitive ale consumului de ceai este că acesta conține cofeină, ceea ce înseamnă că o ceașcă de ceai dimineața te poate stimula și energiza, asemeni cafelei. Însă, potrivit dieteticianului Justine Chan, cofeina poate avea efecte secundare negative și asupra nivelului de zahăr din sânge.

”Ceaiurile, cu excepția celor pe bază de plante sau decafeinizate, conțin cofeină”, spune Chan, citată de EatThis.

”Cofeina în sine poate crește glicemia din cauza efectului său stimulator”.

Ceaiul acru, benefic pentru sănătate

 

Dulce și acru sunt profiluri de arome opuse, iar în cazul nivelului de zahăr din sânge, aceste ceaiuri au efecte opuse în organism.

În timp ce ceaiul dulce crește de obicei glicemia, ceaiurile acre - inclusiv ceaiul de hibiscus, au efectul opus, în sensul că s-a demonstrat că au capacitatea de a ajuta la scăderea glicemiei. De altfel, studiile au demonstrat că ceaiul de hibiscus, pe lângă efectele benefice asupra nivelului de zahăr din sânge, este legat și de scăderea tensiunii arteriale, în condițiile în care majoritatea persoanelor cu diabert de tip 2 au și tensiune arterială ridicată.

Ceaiul verde, de la vindecarea migrenelor la reducerea glicemiei

Ceaiul verde este sănătos, această băutură fiind legată de faptul că ajută la vindecarea durerilor de cap, ajută în curele de slăbire și îmbunătățește vigilența mentală. Iar pe lângă toate acestea, ceaiul verde este benefic și pentru cei care vor să își reducă glicemia.

Ceaiurile sunt bune pentru prevenirea deshidratării

Cu un gust plăcut, ceaiurile pot preveni deshidratarea, mai ales în cazul acelor persoane care nu pot să consume suficientă apă. Un studiu francez a constatat că deshidratarea poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, care a constatat că participanții care au băut mai puțină apă au avut ca rezultat un risc mai mare de hiperglicemie, iar consumul de apă ar putea ajuta la întârzierea sau prevenirea apariției acesteia și, în schimb, a diabetului.

Vezi și: Rooibos, ceaiul roșu și beneficiile sale. Printre acestea sunt vizate bolile de inimă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel