Cel mai rău lucru care duce la demență. Este de 15 ori mai nociv decât fumatul și consumul de alcool

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@Uliana26
dementa - FOTO: Freepik@Uliana26

Acest lucru este mai rău pentru sănătatea creierului decât echivalentul a 15 țigări pe zi. Este un factor de risc care îi expune pe vârstnici în fața demenței.

Un fenomen cu care mulți vârstnici se confruntă îi predispune la demență. Un studiu recent arată că 53% dintre adulții în vârstă care vizitează facilitățile de îngrijire primară raportează sentimente de singurătate. Singurătatea la vârstnici este o problemă gravă, cu efecte asupra sănătății mentale și fizice, mai dăunătoare decât alcoolismul, obezitatea și fumatul.

Singurătatea, mai nocivă decât fumatul și consumul de alcool

Singurătatea poate fi cea mai rea problemă pentru sănătatea adulților în vârstă. Cercetătorii de la Institutul Regenstrief și Școala de Medicină din cadrul Universității din Indiana au descoperit că singurătatea, care a devenit un important factor de stres biopsihosocial, este mai nociv pentru persoanele în vârstă decât alcoolismul, obezitatea și fumatul a până la 15 țigări pe zi.

Acest studiu, publicat în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie, sugerează că medicii de îngrijire primară ar putea fi în fruntea abordării acestei epidemii silențioase. Conform concluziilor, care vin în urma apelului chirurgului general al SUA de a acționa pentru a aborda epidemia de singurătate, 53% dintre adulții în vârstă care vizitează facilitățile de îngrijire primară raportează sentimente de singurătate.

Aceste sentimente afectează semnificativ sănătatea lor fizică și mentală, reducându-le calitatea vieții în ansamblu.

"Răspunsul prim și evident pentru singurătate este ca medicii de îngrijire primară să-și evalueze pacienții. Bazându-ne pe literatură și cercetare, singurătatea are influențe asupra sănătății care sunt destul de semnificative și destul de puternice, așa că în același mod în care întrebăm adulții în vârstă: Fumați? Sau vă măsurați zahărul din sânge?", spune autorul principal al studiului, dr. Monica Williams-Farrelly, cercetător științific la Regenstrief și profesor asistent de cercetare la Școala de Medicină IU.

Vezi și: Cum să scapi de energiile negative. Adriana Dobrescu: Extraordinar de puternic!

Importanța cadrelor medicale în identificarea singurătății

Singurătatea - FOTO: Freepik

Cercetarea subliniază importanța cadrelor de îngrijire primară nu numai în identificarea singurătății, ci și în oferirea de soluții tangibile.

"Această cercetare este importantă pentru că identifică și sugerează dovezi pentru intervenții necesare pentru adulții în vârstă din îngrijirea primară care experimentează singurătatea.

Medicii de îngrijire primară ar trebui să discute despre singurătate cu pacienții lor adulți și să ofere resurse pentru a-i ajuta să creeze relații sociale semnificative”, explică investigatorul principal, Dr. Nicole Fowler, cercetător științific la Regenstrief și profesor asociat și director de cercetare la Școala de Medicină IU.

Vezi și: Alimentul sănătos care interacționează cu tratamentul pentru tiroidă. Dr. Ruxandra Dobrescu: Niciun alt aliment nu este atât de învăluit în mister și controverse

Cerul de prieteni, intervenție de succes

O intervenție particulară de succes evidențiată de cercetători este conceptul de Cercul de Prieteni. Acest model de reabilitare psihosocială bazat pe grup, desfășurat pe o perioadă de trei luni, se concentrează pe îmbunătățirea interacțiunii și prieteniilor între participanți.

A demonstrat succes nu numai în reducerea sentimentelor de singurătate, ci și în îmbunătățirea diferitelor rezultate de sănătate, cum ar fi sănătatea subiectivă, cogniția și mortalitatea, în timp ce potențial scăzând costurile cu îngrijirea medicală.

Datele studiului au fost colectate în timpul pandemiei de COVID-19, care a amplificat deja tendința crescândă de singurătate printre adulții în vârstă.

"Singurătatea poate părea simplă, dar poate fi dificil de identificat și de adresat. A început să devină o problemă înainte de COVID-19, iar apoi, cu ordinul național de a rămâne acasă cauzat de pandemie, contactul social era împiedicat, ceea ce a exacerbate problema”, remarcă Dr. Williams-Farrelly.

Vezi și: De ce unele persoane nu se îngrașă oricât ar mânca. Ce spune, de fapt, despre metabolism

Datele pentru studiu au fost colectate din cadrul studiului clinic Caregiver Outcomes of Alzheimer's Disease Screening (COADS), indicând o nevoie urgentă de intervenții care să vizeze singurătatea înainte și în timpul crizei de sănătate globală.

Acest studiu nu numai că aruncă lumină asupra implicațiilor profunde ale singurătății asupra sănătății și bunăstării adulților în vârstă, ci și subliniază rolul critic pe care practicienii de îngrijire primară îl pot juca în atenuarea acestei probleme.

Prin includerea evaluării singurătății în îngrijirea de rutină și furnizarea de resurse și recomandări, furnizorii de îngrijire medicală pot avea un impact semnificativ asupra vieților celor care suferă în tăcere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel